Mergi direct la conținut »
Afacerile cu bani publici ale lui Rareș Bogdan
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Sorina Matei: Rareș Bogdan a avut contracte din bani publici cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj. O parte din acestea nu apar în declarația de interese. Reacția liberalului: „Mizerii de campanie”

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Marți, 14 mai 2019, 14:00

Fostul moderator de televiziune Rareș Bogdan, care este cap de listă PNL pentru alegerile europarlamentare, a avut contracte din bani publici cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj, scrie jurnalista Sorina Matei pe blogul ei. Timp de patru ani, firma sa de PR a primit peste 24.000 de euro. O parte dintre contractele din bani publici nu au fost menționate în declarația de interese a politicianului liberal. Jurnalista a precizat că firmele familiei lui Rareș Bogdan au avut contracte cu statul de peste 1.512.600 de euro, bani publici. În replică, Rareș Bogdan a catalogat informațiile ce apar la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului drept „mizerii de campanie”.

Ad placeholder

Jurnalista Sorina Matei scrie pe blogul ei că Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj este a patra universitate de stat care a acordat firmei de PR lui Rareș Bogdan contracte din bani publici. Sorina Matei susține că reprezentanții instituției de învățământ i-au confirmat că instituția a avut timp de patru ani un contract cu firmele actualului politician PNL.

Potrivit documentelor publice, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj Napoca a avut timp de 4 ani contracte din bani publici cu două dintre firmele de PR, consultanţă şi publicitate ale lui Rareş Bogdan. Contractele au fost pentru servicii de publicitate și au fost realizate prin achiziţie directă sau cerere de ofertă în offline, la preţul cel mai scăzut, având o  valoare totală de 24.202 euro.

De asemenea, firmele familiei lui Rareș Bogdan au mai avut contracte din bani publici cu Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca (5411 euro), Universitatea Babeş Bolyai (127.000 de euro) şi cu Universitatea Tehnică din Cluj Napoca (23.000 de euro).

De cealaltă parte, Rareş Bogdan neagă în postări publice datele oficiale ale Oficiului Naţional al Registrului Comerţului despre firmele în care este implicat el şi familia sa.

„Mizerii de campanie! Sunt disperaţi pur şi simplu. Of, Doamne. Am două companii fondate în 1991 şi 2003 şi sunt ambele mai mult decât funcţionale”, i-a răspuns Rareș Bogdan pe Instagram unui internaut referitor la un articol despre afacerile candidatului PNL la europarlamentare.

Potrivit Sorinei Matei, o parte dintre contractele din bani publici obţinute de Rareş Bogdan de la companiile de stat – cum este cel cu Transgaz, de 9 luni, din 2019, în valoare de 21.640 euro– nu au fost menţionate în declaraţia de interese depusă la Biroul Electoral Central. Jurnalista crede că este vorba despre fals în declarații, faptă sancționată de Codul Penal.

Ad placeholder
COVID-19 vs gripa din 1919 în New York. Numărul de decese din primele luni de pandemiei este mai mare decât acum 100 de ani
Recomandări
COVID-19 vs gripa din 1919 în New York. Numărul de decese din primele luni de pandemiei este mai mare decât acum 100 de ani
 

Autorităţile, instituţiile, agenţiile, companiile publice la care statul este principal sau cel mai mare acţionar, portalul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice, precum şi alte documente arată că firmele de PR, consultanţă şi publicitate ale fraţilor Rareş şi Mihai Bogdan, Vasilică Hoandră şi familiei Bogdan au beneficiat de-a lungul anilor de sume de peste 1.512.000 de euro, bani publici, notează sursa citată.

 • 127.000 de euro de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca
 • 23.000 de euro de la Universitatea tehnică din Cluj Napoca
 • 2.300 de euro de la ARCUB
 • 308.000 de euro de la Autoritatea de Supraveghere Financiară
 • 110.000 de euro de la Hidroelectrica SA
 • aproape 100.000 de euro de la Electrica Transilvania Nord SA
 • 280.000 de euro de la Romgaz SA
 • Peste 177.000 de euro de la Primăria Cluj Napoca
 • Peste 35.000 de euro de la ANAF Cluj
 • 30.000 de euro de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj Napoca
 • 27.000 de euro de la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Vest
 • 263.700 de euro de la Transgaz SA
 • 5400 de euro de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca
 • 24.200 de euro de la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj Napoca
Ad placeholder
Experimentul unui bucureștean: a mers cu bicicleta pe pista inaugurată noaptea de primarul Băluță și a dat peste vânzători ambulanți și mașini parcate
Recomandări
Experimentul unui bucureștean: a mers cu bicicleta pe pista inaugurată noaptea de primarul Băluță și a dat peste vânzători ambulanți și mașini parcate
 

Dintr-un document al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului reiese că Rareș Bogdan și soția sa, Florina Antoanela Bogdan, au fost implicați de-a lungul timpului în 13 societăți comerciale. Dintre acestea, șapte firme sunt insolvente, falimentare sau lichidate, susține jurnalista Sorina Matei. Este vorba despre RMR Group SRL, Gedex International Com SRL, Clever Media SRL (fostă Trend Media SRL), Trend Public SRL, Transilvania Express Airlines SRL, Turm & Card SRL- înfiinţată în 2015, Kara Events & Flowers SRL.

Ad placeholder
Britanicul care și-a făcut singur o cabană într-un sat uitat din Transilvania: “Vecinii mei sunt atât de buni!
Recomandări
Britanicul care și-a făcut singur o cabană într-un sat uitat din Transilvania: “Vecinii mei sunt atât de buni!
 

Cele șase firme ale familiei lui Rareș Bogdan aflate în funcțiune sunt:

 • Horalon SRL (100% a lui Rareş Bogdan, în care împuternicit este şi tatăl său, Ioan Bogdan);
 • Trend Communication SRL (fostă Trend Advertising SRL) în care este asociat cu fratele său şi cu Vasilică Hoandră;
 • Turm&Card SRL, reînfiinţată în 2016- în care asociat este soţia sa, Florina Antoanela Bogdan;
 • Functional Performance SRL– în care asociat este soţia sa, Florina Antoanela Bogdan;
 • KLAUSENBURG Café SRL- în care asociat este soţia sa, Florina Antoanela Bogdan;
 • KARA Events Napoca SRL- în care asociat este soţia sa, Florina Antoanela Bogdan.

Sorina Matei precizează că în declaraţia de avere a lui Rareş Bogdan depusă la Biroul Electoral Central nu se regăsesc cele patru firme în care se află în prezent soţia sa, dividendele şi profiturile/veniturile obţinute.

Ad placeholder

Mai mult, datele oficiale ale ONRC arată că firma Horalon SRL, în care se află în prezent Rareş Bogdan, a fost înfiinţată în 1993. Rareş Bogdan este din 29 martie 1993 în firmă, la fel ca şi tatăl său, Ioan Bogdan, deși fostul moderator de televiziune a susținut că această societate funcționează din 1991.

Sorina Matei precizează că Rareș Bogdan a încurcat cifrele și în privința celei de-a doua firme. Trend Communication SRL a fost înfiinţată în 2002 și este provenită din modificarea/schimbarea în septembrie 2002 a denumirii unei alte societăţi înfiinţate tot în 2002, Trend Advertising SRL. De asemenea, datele Registrului Comerţului arată că Rareş Ioan Bogdan este în firmă încă de la înfiinţare şi numirea sa în funcţie, respectiv de pe 9 ianuarie 2002, şi nicidecum din 2003, aşa cum scrie în postări publice.

Jurnalista Sorina Matei a mai scris pe blogul ei și despre faptul că Rareș Bogdan și-a cumpărat o vilă cu 500.000 de euro de la o apropiată a Elenei Udrea, trimisă în judecată de DNA pentru corupție.

Ad placeholder

Citește și:

Sorina Matei: Rareș Bogdan, „mufat” ani în șir la contracte cu bani publici, prin firmele sale de consultanță, publicitate și PR

Rareș Bogdan și-a cumpărat o vilă cu 500.000 de euro de la o apropiată a Elenei Udrea, trimisă în judecată de DNA pentru corupție


 

Imagini halucinante! Polițiști români, bătaia de joc a interlopilor chiar în mașina Poliției: „Fă stânga acolo, boss!”
PARTENERI - GSP.RO
Imagini halucinante! Polițiști români, bătaia de joc a interlopilor chiar în mașina Poliției: „Fă stânga acolo, boss!”
Fratele lui e celebru în toată România, dar el vinde cartofi la tarabă pentru bani și...
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Fratele lui e celebru în toată România, dar el vinde cartofi la tarabă pentru bani și...
Horoscop 14 august 2020. Săgetătorii se pot simți neglijați, cel puțin, de prieteni, protectori sau rude
HOROSCOP
Horoscop 14 august 2020. Săgetătorii se pot simți neglijați, cel puțin, de prieteni, protectori sau rude
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close