El crede că Guvernul ar trebui să ajute la restituirea sumelor plătite în avans pentru concedii înainte de epidemia de coronavirus și are un răspuns pentru premier, care a spus că HoReCa mai poate aștepta una-două luni pentru reluarea activității, pentru că are o contribuție limitată la PIB: ”Deja nu mai avem resurse financiare”.

”Dacă se deschid hotelurile, nu înseamnă că lumea va da buzna”

Hotelurile pot fi redeschise din 15 mai, dar restaurantele și barurile vor rămâne închise.

Industria hotelieră este pregătită pentru sezonul de vară și își face speranțe că va începe cât mai curând, dar ridicarea restricțiilor nu înseamnă că se vor întâmpla lucruri care să schimbe radical situația din turism, spune președintele ANAT.

Dacă se vor deschide hotelurile sau restaurantele, nu înseamnă că lumea va da buzna, nu înseamnă că va fi vreo soluție favorabilă pentru a pleca în scurt timp în străinătate, în Bulgaria, în Turcia.

Președintele ANAT, Nicolae Demetriade:

După ce hotelurile vor fi redeschise, trebuie respectate distanțarea socială, mai multe restricții la cazare, condițiile impuse de autorități, care înseamnă costuri suplimentare și mai puține încasări, explică Demetriade.

”Ne facem iluzii că ne vom relua activitatea, dar până se va întâmpla să intrăm în normalitate, va mai trece timp”, adaugă președintele ANAT.

Nicolae Demetriade spune că agențiile de turism, printre cele mai grav afectate de criza coronavirusului, nu vor începe activitatea mai devreme de 8-9 luni, spre sfârșitul anului 2020.

Opțiunile oamenilor se vor schimba. Criza economică afectează pe toată lumea. E greu să credem că oamenii vor avea ca prioritate turismul, oamenii vor avea alte probleme existențiale.

Președintele ANAT, Nicolae Demetriade:

Și pentru vacanțele în străinătate vor trebui respectate condițiile impuse de fiecare țară, ceea ce va face ca mulți dintre turiști să se gândească de două ori înainte de a alege să își facă vacanța în afara țării.

”Toată lumea va fi mult mai atentă și va analiza de două ori înainte să plece într-o excursie”, susține Demetriade.

”Premierul spune că turismul contribuie puțin la PIB. E vina Guvernului că nu e o prioritate”

Președintele ANAT critică dur afirmația premierului potrivit căreia sectorul HoReCa și turismul pot să mai aștepte, pentru că nu participă decât cu foarte puțin la PIB și nu este o prioritate în planul de redresare economică.

Nu, domnule prim-ministru, ne pare rău, nu putem să mai așteptăm, pentru că deja nu mai avem resurse financiare. Nu mai putem ține personalul alături de noi, nu mai putem plăti chiriile, întreținerea.

Președintele ANAT, Nicolae Demetriade:

El spune că situația este foarte grea pentru că de patru luni industria agențiilor de turism nu mai are niciun venit.

Președintele ANAT dă vina pe guvernele de până acum că România nu are mai multe venituri din turism.

E o mare greșeală pe care toate guvernele de până acum au făcut-o, au lăsat turismul la coadă, a rămas Cenușăreasa economiei. În schimb, în alte țări, turismul contribuie cu 10-12% și aduce o plus- valoare și suficiente fonduri pentru a asigura dezvoltarea altor activități sociale.

Președintele ANAT, Nicole Demetriade:

Guvernul trebuie să treacă dincolo de empatizare și de vorbe de încurajare și să ia urgent măsuri pentru a ajuta acest sector din fonduri europene, susține președintele ANAT.

”Avem granturi europene care se pot folosi pentru turism, granturi nerambursabile care au fost aprobate de Uniunea Europeană, ca să fie încurajate și susținute agențiile de turism și IMM-urile în general”, explică Nicolae Demetriade.

Agențiile de turism nu au putut beneficia nici de șomajul tehnic, pentru că angajații trebuiau să răspundă cererilor de anulări și reprogramări de sejururi, de restituire a sumelor plătite de turiștii care aveau vacanțe programate în aceste luni.

”Trebuie să fim susținuți financiar de către Guvern cu o parte din cheltuielile cu salariile, pentru a putea rezista încă cel puțin opt luni, până când vom reîncepe noi, ca agenții de turism, să susținem o activitate care va fi din ce în ce mai dificil de continuat fără un ajutor din partea statului”, spune Nicolae Demetriade.

Președintele ANAT, răspuns dur pentru Ludovic Orban: ”Nu, domnule prim-ministru, turismul nu mai poate aștepta”
Nicolae Demetriade, președintele ANAT

”Guvernul ar trebui să le restituie românilor banii dați pe vacanțe”

O problemă este acum și restituirea de către agențiile de turism a banilor dați pentru vacanțe înainte de epidemie și de restricțiile de călătorie impuse în foarte multe țări. Agențiile au încasat banii și i-au dat mai departe hotelurilor și companiilor aeriene, pentru rezervări.

”Încercăm să ne convingem partenerii cărora le-am transmis banii pentru confirmarea rezervărilor că e nevoie să ni-i restituie ca să îi achităm turiștilor, ceea ce nu se întâmplă, pentru că acum toată lumea e bulversată și nu știe cum să-și conserve resursele financiare pentru a rezista cât mai mult”, precizează Demetriade.

Președintele ANAT spune că singura decizie bună ar fi ca oamenii care au plătit avans să accepte vouchere de la agențiile de turism, prin care se va confirma faptul că au plătit acei bani și vor primi servicii sau le vor fi restituite în viitor sumele date.

Nu vor rămâne oamenii fără să li se restituie banii. Depinde, însă, de cine. Guvernul ar trebui să o facă, pentru că agențiile au transferat banii la companii aeriene, la hoteluri, iar aceștia refuză să dea înapoi banii.

Președintele ANAT, Nicolae Demetriade:

El crede că va fi găsită o soluție unitară la nivel european, pentru că nu poate fi transferată în spatele agențiilor de turism responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat în întreaga lume.

”Pasagerii din România trebuie să aștepte, cu înțelegere, până când se vor clarifica aceste lucruri. Probabil într-un timp scurt se vor transmite deciziile luate la nivel european”, precizează Demetriade.

Președintele ANAT mai spune că agențiile de turism sunt asigurate pentru cazuri de insolvență, nu pentru situația în care activitatea este oprită din cauza pandemiei.

”Se vorbește de un al doilea val de coronavirus din toamnă. Așteptarea e dureroasă”

Președintele ANAT mai spune că acum nu există informații care să dea o certitudine că din vară se vor relua activitățile, că oamenii vor putea merge în vacanță în străinătate.

Mai mult, este și teama că din toamnă va fi un al doilea val de coronavirus, așa cum estimează specialiștii. Oamenii se vor gândi că al doilea val i-ar putea prinde în străinătate și ar rămâne blocați, cum s-a întâmplat cu unii turiști când a început epidemia.

Așteptarea aceasta în care nu avem nicio perspectivă pentru viitor e și mai grea, e dureroasă. Dacă vom vedea că nu vom avea nicio perspectivă e mai bine să mergem acasă, să închidem agențiile, să băgăm oamenii în șomaj și să așteptăm să treacă această nenorocire.

Președintele ANAT, Nicolae Demetriade:

Uniunea Europeană privește cu îngrijorare situația din turism și încearcă să ia măsuri și să facă un plan de relansare în care să poată acorda fonduri suficient de mari pentru ca sectorul să își poată reveni, mai spune Nicolae Demetriade.

Citeşte şi:

INTERVIU | Ce spune un secretar de stat din Turism despre recuperarea banilor pe vacanțele plătite înainte de epidemie: ”Reprogramați-vă sejururile”

Secretarul de stat Horațiu Moldovan încadrează decesele cauzate de COVID-19 altfel decât OMS și INSP: „80% au comorbidități şi ar fi murit oricum”

Vaccinarea planetei împotriva COVID-19 ar costa 25 de miliarde de dolari. De ce se finanțează mai multe vaccinuri în paralel

Patronul român al unui restaurant din Canare a mobilizat o comunitate să-i hrănească pe cei nevoiași, după ce și-a pierdut afacerea: “Vremuri proaste pentru afaceri, vremuri bune pentru a fi solidari”

Benny Adegbuyi, declarație curajoasă despre Antonia: „Velea, să nu te superi pe mine!”
PARTENERI - GSP.RO
Benny Adegbuyi, declarație curajoasă despre Antonia: „Velea, să nu te superi pe mine!”
Meseria ținută SECRET de Daniel Pavel de la Survivor România 2021. Prezentatorul poate fi periculos
PARTENERI - PLAYTECH
Meseria ținută SECRET de Daniel Pavel de la Survivor România 2021. Prezentatorul poate fi periculos
Horoscop 17 ianuarie 2021. Capricornii au nevoie de o schimbare în gândire, ca să-și poată reevalua corect reacțiile
HOROSCOP
Horoscop 17 ianuarie 2021. Capricornii au nevoie de o schimbare în gândire, ca să-și poată reevalua corect reacțiile
Marijuana gratis pentru cei care se vaccinează. În ce țară va fi aplicat acest plan
Știrileprotv.ro
Marijuana gratis pentru cei care se vaccinează. În ce țară va fi aplicat acest plan
Scandal MONSTRU în familia Vlăduţei Lupău. Bătaie ca-n filmele de acţiune în centrul Clujului
Telekomsport
Scandal MONSTRU în familia Vlăduţei Lupău. Bătaie ca-n filmele de acţiune în centrul Clujului
Probleme grave cu care se confruntă copiii și părinții,pe care parlamentarii ar trebui să le ia în considerare (Publicitate politică)
PUBLICITATE
Probleme grave cu care se confruntă copiii și părinții,pe care parlamentarii ar trebui să le ia în considerare (Publicitate politică)