Cutiile poștale au fost invadate în luna decembrie de fluturașii tipăriți de PNL și AUR. În ambele cazuri, partidele au apelat la Poșta Română pentru a distribui „urările politice”, potrivit informațiilor obținute de Libertatea.
Alianța pentru Unirea Românilor a abordat o strategie diferită pentru mediul urban și cel rural, tipul de mesaj fiind țintit către anumite categorii de public.
Peste nouă milioane de fluturași a împărțit AUR la nivel național, a declarat, pentru Libertatea, Marius Lulea, prim-vicepreședinte al formațiunii și omul care se ocupă cu finanțele partidului.
- 6.440.970 de fluturași în rural
- 2.559.903 de fluturași în urban
Costul pentru această operațiune de tipărire a fost de 289.170 de lei cu TVA, iar diferența între mesaje a fost special concepută.
Pentru ca fluturașii să ajungă în toate județele, AUR a folosit serviciul pus la dispoziție de Poșta Română. Contractul încheiat a costat partidul încă 508.900 de lei cu TVA.
Marius Lulea a precizat că suma totală pentru acțiune, aproape 800.000 de lei (160.000 de euro), a provenit din subvenția încasată de AUR de la Autoritatea Electorală Permanentă, adică din banii publici.
Mesajul AUR: „Ceea ce părea imposibil devine realitate”
AUR încearcă să obțină noi votanți sau să-și fidelizeze electoratul cu mesaje de genul:
- „Guvernul a adoptat măsuri pentru limitarea plăților cu numerar.”
- „CEDO vrea să impună României recunoașterea căsătoriilor între persoane de același sex.”
Liderii Alianței promit modificarea Constituției, reluând tema referendumului pentru familie din 2018, care nu a fost validat din cauza absenteismului la urne.
- Referendumul pentru redefinirea familiei a adus la vot 3,7 milioane de români și s-a desfășurat pe parcursul a două zile. Procentul de prezență a fost de 21,1%.
„AUR va apăra românii, modul nostru de viață și familia normală. Vom introduce în Constituție dreptul nostru de a plăti cu bani în numerar și căsătoria între un bărbat și o femeie”, este mesajul transmis de partidul condus de George Simion prin intermediul fluturașilor de propagandă.
Liviu Dragnea, fost președinte PSD, s-a numărat printre susținătorii referendumului inițiat de Coaliția pentru Familie, dar la vot s-au prezentat și lideri de la alte partide, precum Ludovic Orban, fost premier și fost președinte PNL.
Plata cu numerar nu a fost modificată de Guvern, decizia fiind luată la începutul lui noiembrie. Intenția Executivului a fost ca românii să nu poată plăti mai mult de 5.000 de lei cu cash în fiecare zi.
AUR îi îndeamnă pe români să îi voteze la alegerile din 2024, dacă vor ca aceste doleanțe să se realizeze. Pe fluturaș este lăsat un mesaj de mobilizare pentru ca românii să se înscrie în partid sau să comunice direct prin intermediul unui număr de WhatsApp.
În fluturașul distribuit în mediul urban, partidul condus de George Simion promite taxare corectă pentru firme, mai mulți bani pentru salariați și pensii corelate cu salariul minim.
Mesajul PNL: „Noi am majorat pensiile cu 40%”
Tot în luna decembrie, PNL a demarat „o campanie de informare”, cum a fost denumită de liderii partidului, despre majorarea pensiei.
„Scopul fluturașilor este de a informa pensionarii cine a majorat pensiile. PSD are o campanie agresivă pe televiziunile de casă, RTV și Antena3, că a majorat pensiile, fără să spună nimic despre rolul PNL. Încercăm să le spunem oamenilor cât au crescut pensiile și în perioada guvernărilor liberale. E un electorat care ne interesează”, au precizat surse din conducerea partidului pentru Libertatea.
„În ultimii patru ani, PNL a majorat punctul de pensie cu 40%”, este mesajul principal transmis de liberali. Aceștia adaugă, cu litere mai mici, că este „procentul maxim posibil, fără a afecta echilibrul bugetar și economia”.
Graficul prezentat de PNL prezintă următoarele informații despre punctul de pensie:
- 2019 – 1.265 de lei
- 2020 – 1.442 de lei
- 2021 – 1.586 de lei
- 2022 – 1.785 de lei
„Din păcate, nu toată clasa politică are respect pentru vârstnici: la votul din Parlament, partidele AUR și USR s-au opus creșterii pensiilor”, mai apare pe fluturașul distribuit de PNL, care nu conține informații despre tipografia care l-a tipărit sau numărul de exemplare.
Argumentele USR și AUR
Parlamentarii USR au motivat că nu votează noua lege a pensiilor, deoarece nu se știe exact cu cât vor crește pensiile după recalculare, dacă bugetul poate suporta majorarea și pentru că nu s-au eliminat pensiile speciale.
„Vă rupeți cămașa de pe voi vorbind de echitate pentru pensionari. Dacă chiar vă doreați echitate între pensionari, de ce nu ați scos pensiile speciale? Domnul Nicolae Ciucă, aici de față, se va muta de la 18 mii de lei pensie la 20 500 de lei. Vă spun un singur lucru: legea asta se numește legea minciună prin care domnul Ciolacu vrea să-și cumpere locul de președinte. Ar face orice ar pune țara pe foc, doar să câștige niște alegeri la anul!”, a fost poziția senatorului USR, Ștefan Pălărie, după votul din Senat.
Toate amendamentele depuse de USR la proiectul de lege privind pensiile au fost respinse.
AUR a votat Legea pensiilor în Senat, dar s-a opus la votul final de la Cameră. „Colegii noştri au votat la Senat în speranţa că orice tăiere din pensiile speciale este bună, dar forma asta este inacceptabilă şi AUR se opune acestei forme prin care vă faceţi că faceţi”, a declarat George Simion la dezbaterea proiectului în plen.
Până la momentul publicării articolului, liberalii nu au răspuns la întrebările Libertatea legate de numărul de pliante distribuite, costul acestora și nici care a fost valoarea contractului de distribuție încheiat cu Poșta Română.
PSD a găsit greșeli în pliantele PNL
Social-democrații au reacționat după ce au văzut pliantele distribuite de PNL și le-au cerut să le retragă sau să le corecteze.
„Le arătăm adevărul și eu sunt sigur că din respect pentru cetățenii români vor retrage pliantele, își vor cere scuze și vor tipări altele corecte. Liderii PNL să spună cine i-a păcălit și le-a luat banii pe un pliant greșit! Altfel înseamnă că au mințit pensionarii cu intenție”, a susținut Marius Budăi, fost ministru al Muncii.
Eroarea pe care o semnalează liderii PSD se referă la faptul că punctul de pensie nu avea valoarea declarată în pliantele PNL în anii 2021 și 2022.
Potrivit informațiilor prezente pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice, valoarea punctului de pensie a fost următoarea în intervalul 2019 – 2023:
- 2019 – ianuarie-august – 1.100 de lei
- 2019 – septembrie – 1.265 de lei
- 2020 – ianuarie-august – 1.265 de lei
- 2020 – septembrie – 1.442 de lei
- 2021 – ianuarie – 1.442 de lei (1.586 în pliantul PNL)
- 2022 – ianuarie – 1.586 de lei (1.785 în pliantul PNL)
- 2023 – ianuarie – 1.785 de lei
Liberalii se laudă cu realizările premierilor PNL
Liberalii susțin că la 1 ianuarie 2022 și 1 ianuarie 2023, în fruntea Guvernului s-a aflat Nicolae Ciucă, iar astfel majorarea pensiei de la 1.265 de lei în 2019 până la 1.785 de lei în 2023 s-a făcut sub bagheta unor premieri liberali. Anterior, în fruntea Executivului au fost Ludovic Orban și Florin Cîțu, ambii de la PNL.
„Ce guvern a condus PSD între noiembrie 2019 și iunie 2023 de se laudă că au majorat pensiile? Budăi uită că a fost doar un ministru, poate se visează premier”, a declarat un lider din conducerea PNL pentru Libertatea.
Pensiile urmează să fie recalculate de la 1 septembrie 2024, după ce de la 1 ianuarie 2024 se va aplica o indexare cu 13,8%.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Simona.T • 29.12.2023, 16:48
mesaje trimise tot din banii nostri....oricum, cea mai buna campanie ti-o face adversarul, prin greselile pe care le face
hurricane • 29.12.2023, 15:07
toti se lauda ca au facut sau vor face dar adevarul e ca ajunsi la putere nu vor face nici unul nimic