MENIU CAUTĂ
08 Sep. 2018 08:16 , de Valentina Postelnicu

Rectificarea bugetară, publicată în Monitorul Oficial; PNL spune că Ordonanța este ilegală, pentru că nu a avut avizul Consiliului Legislativ

Distribuie

Rectificarea bugetară, publicată în Monitorul Oficial; PNL spune că Ordonanța este ilegală, pentru că nu a avut avizul Consiliului Legislativ. Informația a fost devoalată chiar de premierul Viorica Dăncilă, vineri, într-o vizită de lucru în Argeș, când a afirmat că proiectul de ordonanță de urgență nu a fost publicat încă deoarece s-a trimis la Consiliul Legislativ, iar după observațiile acestui for, se vor face modificări, din nou, în document, la Ministerul de Finanțe. 

'Premierul Viorica Dăncilă devoalează ilegalitățile în adoptarea ordonanței de urgență pentru rectificarea bugetului de stat pe 2018. Uneori analfabetismul actualului premier, Viorica Dăncilă, în materie de proceduri legislative, scoate la iveală ilegalitățile pe care actualul Guvern le comite. Rectificarea bugetară a fost operată nu numai fără avizul obligatoriu al CSAT, ci și fără avizul Consiliului Legislativ, de asemenea, obligatoriu', au transmis imediat liberalii.

Ce spunea premierul Viorica Dăncilă, despre întârzierea publicării rectificării bugetare în Monitorul Oficial

'Da, deci imediat după ședința de Guvern rectificarea bugetară a plecat către Consiliul Legislativ. Vreau să precizez că avem în vedere 200 de pagini care trebuiesc citite, verificate, avem cifre și fiecare cifră trebuie verificată foarte bine. S-a întors de la Consiliul Legislativ ieri, în jur de ora 12.30, a plecat către Ministerul Finanțelor Publice, a urmat o nouă verificare și punerea în concordanță cu cerințele Consiliului Legislativ. Deja cred că la acest moment e publicată în Monitorul Oficial, de azi de dimineață a plecat rectificarea către Monitorul Oficial', a spus Dăncilă.

Liberalii atrag atenția că ședința de Guvern în care a fost adoptată rectificarea bugetară a avut loc miercuri, 5 septembrie. Ulterior ședinței de Guvern, și nu în prealabil, a fost solicitat avizul Consiliului Legislativ, prin adresa 275 din 5 septembrie 2018, fiind alocat dosarul 900/2018.

Avizul Consiliului Legislativ, cu numărul 876 din 6 septembrie, a fost transmis Guvernului prin adresa 307 din aceeași zi.

'Menționăm faptul că Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative stabilește la articolul 9, alineatul 2: După elaborarea lor și încheierea procedurii de avizare prevăzute la alin. (1), proiectele de legi, propunerile legislative, precum și PROIECTELE DE ORDONANȚE și de hotărâri cu caracter normativ ale Guvernului SE SUPUN ÎN MOD OBLIGATORIU AVIZĂRII CONSILIULUI LEGISLATIV. În același timp, Legea 73/1993 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ precizează la Articolul 4, alineatul 1: PROIECTELE DE ORDONANȚE şi de hotărâri cu caracter normativ SE SUPUN SPRE ADOPTARE GUVERNULUI NUMAI CU AVIZUL CONSILIULUI LEGISLATIV cu privire la legalitatea măsurilor preconizate. În atare condiții, ținând cont de afirmațiile premierului Dăncilă, Guvernul trebuia să aștepte avizul Consiliului Legislativ și să opereze eventualele modificări prealabil ședinței de Guvern în care urma a fi adoptată ordonanța de urgență. Altfel, adoptarea ordonanței de urgență fără avizul Consiliului Legislativ este vădit ilegală. Totodată, modificarea ordonanței de urgență ulterior adoptării acesteia în ședința de Guvern din 5 septembrie este, de asemenea, ilegală ca urmare a publicării în Monitorul Oficial. Aceasta deoarece ar fi necesitat o nouă ședință de Guvern care să valideze nouă formă a actului normativ', spun cei de la PNL.

Președintele Klaus Iohannis și PNL au solicitat Avocatului Poporului sesizarea la CCR a ordonanței de urgență.

PNL va înainta în cursul săptămânii viitoare argumentația necesară, care va include această încălcare a legilor în vigoare cu privire la procedura de adoptare a rectificării bugetare, anunță Opoziția.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat şi cea pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2018 au fost publicate, vineri, în Monitorul Oficial.

Guvernul a adoptat în şedinţa de miercuri rectificarea bugetară, care ia în calcul acelaşi nivel de creştere economică de 5,55%, utilizat şi la fundamentarea Legii bugetului de stat pe 2018.

Comentarii