Mergi direct la conținut »
Regimul de detenție al lui Anders Breivik nu va fi modificat. Extremistul a câștigat parțial procesul intentat statului norvegian
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Regimul de detenție al lui Anders Breivik nu va fi modificat. Extremistul a câștigat parțial procesul intentat statului norvegian

Extremistul Anders Breivik a câștigat parțial procesul intentat statului norvegian privind regimul său d edetenție. Cu toate acestea, închisoarea în care Breivik este încarcerat a exclus momentan modificarea condițiilor de detenție.

“Instanța a ajuns la concluzia că regimul carceral în cazul Breivik implică un tratament inuman”, a estimat miercuri tribunalul din Oslo, făcând referire la faptul că extremistul a fost ținut în izolare timp de aproape cinci ani.  Directorul închisorii din Skien a afirmat însă că nu vor fi modificate în vreun fel condițiile de detenție pentru cel responsabil de uciderea a 77 de oameni. Acesta a precizat că sentința nu este executorie deocamdată și chiar s-a referit la posibilitatea unui recurs, relatează agenția France Presse.

Imediat după anunțarea verdictului de miercuri, avocatul lui Breivik a cerut modificarea regimului de izolare al clientului său.

Anders Breivik s-a plâns de mai multe ori de condițiile de detenție, susținând chiar că este torturat. Totodată, anul trecut, extremistul a amenințat cu greva foamei în semn de protest față de tratamentul de care are parte în închisoare.

În închisoarea Skien, Anders Behring Breivik dispune de un televizor cu cititor DVD, Playstation, o mașină de scris, aparate pentru exerciții fizice, cărți și ziare.

Breivik a fost condamnat pentru uciderea a 77 de oameni. La 22 iulie 2011, el a detonat o bombă în apropierea sediului guvernului de la Oslo, după care, la scurt timp, s-a deplasat pe insula Utoya, unde avea loc o tabără de vară a tinerilor socialiști norvegieni, ucigând 77 de persoane, majoritatea dintre ei adolescenți. Printre victimele lui Anders Breivik s-a numărat și o adolescentă româncă, care se afla pe insula Utoya, alături de alți 600 de tineri. Breivik a primit pedeapsa maximă prevăzută de justiția norvegiană, 21 de ani de închisoare. Pedeapsa ar putea însă să fie prelungită nelimitat  atât timp cât deținutul va fi considerat periculos pentru societate.

 

Close
Închide
  Close