Mergi direct la conținut »
REPORTAJ: Atrași de un izvor tămăduitor, o mie de pelerini s-au rugat la Mănăstirea Ghighiu să li se îndeplinească dorințele| FOTO Galerie foto
11imagini
Ştiri Libertatea > Ştiri > REPORTAJ: Atrași de un izvor tămăduitor, o mie de pelerini s-au rugat la Mănăstirea Ghighiu să li se îndeplinească dorințele| FOTO

REPORTAJ: Atrași de un izvor tămăduitor, o mie de pelerini s-au rugat la Mănăstirea Ghighiu să li se îndeplinească dorințele| FOTO

Peste o mie de credincioși au mers sâmbătă să asiste la slujba de Bobotează oficiată la Mănăstirea de maici de la Ghighiu, în județul Prahova. Unii au venit din localitățile apropiate, alții tocmai de la București sau de mai departe. Pelerinii sunt atrași de icoana făcătoare de minuni, de izvorul despre care legenda spune că este tămăduitor, dar și de biserica mică din curtea mănăstirii, despre care există credința că îndeplinește roate rugăciunile.

De Cristian Simion,

Situată la marginea Ploieștiului, Mănăstirea Ghighiu a fost luată cu asalt, de Bobotează, de peste o mie de oameni veniți să asiste la slujba religioasă și să ia Sfânta Agheasmă. Locul din fața mănăstirii a fost neîncăpător pentru sutele de mașini cu care pelerinii au venit de prin tot județul sau chiar de la București. Așa că marginea drumului a fost transformată în parcare, iar oamenii au mers sute de metri pe jos, până în curtea sfântului lăcaș.

Dacă în alți ani se întâmpla ca drumul, care ocolește Ploieștiul și care este tranzitat de numeroase tir-uri,  să fie pur și simplu blocat de numărul mare de credincioși, în ultima vreme Poliția și Jandarmeria s-au mobilizat ca la carte, iar astfel de incidente nu s-au mai întâmplat. Zeci de polițiști de jandarmi au fost trimiși să asigure ordinea în zona mănăstirii.

Pe lângă cei veniți cu autoturismele personale, au fost și alții care au mers kilometri întregi pe jos până la mănăstire, pentru că au vrut musai să ia apa sfințită de la acest lăcaș de cult. Sunt oameni care spun că vin ”de-o viață” la slujba de Bobotează la Gighiu.

”Vin aici de când mă știu. Și o să vin cât or să mă mai țină picioarele” spune o bătrână din comuna Bărcănești.

A mers pe jos câțiva kilometri. A ajuns la mănăstire la ora 8:00, oră la care a început slujba religioasă. Este fericită că a prins loc înăuntru, în biserică. Acum, de mai bine de o oră așteaptă autobuzul să o ducă înapoi, la Bărcănești.

Izvorul tămăduitor, Biserica mică și Icoana făcătoare de minuni

Dar ce-i atrage pe oameni la Mănăstirea Ghighiu?

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”
Recomandări

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”

 

”Nu e ca la orice biserică. Aici mă simt altfel. Simt că sunt în casa Domnului”, mărturisește un credincios. Cum altfel? Nu ar putea să explice mai mult, adaugă el.

Oamenii vin la Ghighiu încredințați că aici găsesc pacea sufletească pe care o caută. Una dintre atracțiile mănăstirii este Biserica Mică. Ridicată în urmă cu 200 de ani și înconjurată de un mic cimitir, bisericuța a trecut prin vremuri grele și a renăscut din ruină.

”Legenda spune că e bine să intri singur în biserică și să te rogi, iar rugăciunea îți va fi ascultată și dorințele îndeplinite” spune o femeie care a venit să se roage.

Sâmbătă, oamenii au stat la coadă ca să intre și să se roage în Biserica mică de la Ghighiu. Poate din convingerea că acolo rugăciunea le este mai ascultată decât în alte părți sau poate și pentru că Biserica mare este în renovări.

O altă legendă legată de Mănăstirea Ghighiu este cea a izvorului tămăduitor. Călugărul Agapie împreună cu patru ucenici, care căutau un loc pentru o mănăstire, obosiţi de drum au poposit într-o poiană din Codrii Vlăsiei pentru a se odihni. Au fost treziţi de susurul unui izvor și acolo s-au oprit și au făcut schit. Sfântul lăcaș este  astăzi Mănăstirea Ghighiu, iar de la acest izvor mănăstirea şi-a luat hramul: „Izvorul Tămăduirii”, spune legenda.

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”
Recomandări

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”

 

Și tot legenda arată că izvorul din mănăstire are apă tămăduitoare pentru cei a căror credință este neclintită, iar de-a lungul timpului au existat numeroase mărturii ale credincioșilor în acest sens. Tot la Ghighiu este și icoana făcătoare de minuni Maica Domnului Siriaca, ce datează din secolul al XVI-lea. De ce vin oamenii aici, cu mic, cu mare, sprijindu-se în baston ori cu copiii mici în brațe?

”Așa-mi spune sufletul. Vin aici la fiecare mare sărbătoare: am fost la Izvorul Tămădurii, am fost de Crăciun și, dacă-mi ajută Dumnezeu, o să vin și de Înviere” spune doamna Constantina, fără a invoca nici izvorul, nici icoana, nimic altceva decât chemarea sufletului.

Apă sfințită pentru toată lumea și un pic de nervi

Cei care au ajuns la Ghighiu și-au făcut ”provizii” serioase de apă sfințită. Mulți dintre credincioși spun că iau agheasmă pentru rude sau vecini. „Am un vecin, s-a tăiat la serviciu la o mână. Nu a putut să vină, iau și pentru el”, povestește o femeie între două vârste, care abia cară o sacoșă plină cu pet-uri cu agheasmă.

Alertă de vreme severă în toată țara. Mai multe județe, vizate de cod roșu
Recomandări

Alertă de vreme severă în toată țara. Mai multe județe, vizate de cod roșu

 

Alții au trecut repede la cele lumești imediat ce au ieșit pe poarta mănăstirii.

Doamna Ana a venit la mănăstirea de la Ghighiu de la Ploiești, de dimineață, cu autobuzul luat de la Gara de Sud. Așteaptă de mai bine de o oră în stația de autobuz, iar autobuzul nu mai vine. „Cred că din cauza la polițaii ăștia care sunt așa de mulți!”, își dă cu părerea, nedumerită, o credincioasă care așteaptă și ea mijolocul de transport în comun.

”Apăi, să dea dracu, că m-am săturat așteptând aici”, spune cu obidă doamna Ana.

Câțiva credincioși care așteaptă și ei autobuzul se uită dezaprobator la ea. ”Ce, voi nu v-ați săturat așteptând?” întreabă femeia, nedumerită de reacția celor din jur.

Citește și: REPORTAJ: De Bobotează, caii din orașul lui Nea Mărin au fost stropiți cu agheasmă ca să nu se prindă blestemele de ei| FOTO

Close
Închide
  Close