MENIU CAUTĂ
13 Noi. 2017 18:26 , de Theodor Istrate

#SalariileRomanilor: Profesorii au ieșit în stradă la Vaslui: ”Sistați abuzurile la adresa personalului din învățământ”| FOTO&VIDEO REPORTAJ

Distribuie

Zeci de profesori din județul Vaslui au ieșit în stradă la proteste, nemulțumiți de modul în care a fost pusă în aplicare legea salarizării unice. Sindicatele din învățământul vasluian susțin că, odată cu schimbarea încadrării în treptele de salarizare, au de pierdut la salariu, în unele cazuri chiar și cu peste 800 de lei. Reprezentanții Inspectoratului Școlar susțin că știu de problemele cadrelor didactice, că l-au anunțat pe ministrul Educației, însă nu sunt bani pentru ceea ce solicită profesorii în stradă.

Numeroasele nemulțumiri din sistemul de învățământ vasluian au scos profesorii în stradă. Organizate de sindicate, zeci de cadre didactice din zonele Vaslui, Bârlad și Huși s-au adunat în fața sediului Insectoratului Școlar Județean (ISJ) pentru a-și striga, la propriu, revendic[rile pe care le au în ceea ce privește salarizarea. Înghesuiți pe trotuarul îngust din fața instituției, protestatarii au scandat lozinci antiguvernamentale, dar și împotriva celor care conduc în prezent învățământul românesc.

Evident, nu au lipsit fluierele, vuvuzelele și pancartele pe care erau sintetizate în câteva cuvinte nemulțumirile lor: ”Aplicați Legea 153 în mod corect”, ”Solicităm reîncadrarea și salarizarea profesorilor conform art. 39, alin. 2 din Legea 153/2017!”, ”Respectați principiile salarizării pe care vi le-ați asumat!”, ”Sistați abuzurile la adresa personalului din învățământ”, ”Ne-am săturat ca legea să se aplice numai prin hotărâri judecătorești”.

”Profesorii pierd la salariu între 300 și 800 de lei”

Principala nemulțumire a cadrelor didactice vizează modul în care a fost pusă în aplicare pentru sistemul de învățământ Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice. Profesorii și învățătorii susțin că, spre deosebire de celelalte categorii de bugetari și în pofida a ceea ce au afirmat guvernanții că toată lumea a avut de câștigat prin acest act normativ, salariile sunt nemodificate. Un exemplu în acest sens este o profesoară din Vaslui, care susține că pierde la salariu peste 600 de lei.

”Astăzi protestăm pentru aplicarea în totalitate a Legii 153, în special a articolului 39, aliniatul 2. Prin interpretarea făcută de Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare, reiese că profesorii care și-au schimbat funcțiile didactice de la trepte în vechime la catedră în trepte de vechime efectivă în muncă nu trebuie reîncadrați. Prin neaplicarea acestui articol, profesorii pierd la salariu între 300 și 800 de lei. De exemplu, eu pierd 620 de lei. Sunt profesor cu 22 de ani vechime la 31 august. Ar fi trebuit ca, de la 1 septembrie, să fi trecut în treapta de vechime 22-27 de ani, ceea ce nu s-a întâmplat”, ne-a declarat profesoara Daniela Panainte. 

Profesorii cer plata sporurilor câștigate în instanță și pentru care există hotărâri definitive

O altă revendicare a profesorilor vasluieni privește nepunerea în aplicare de către Inspectoratul Școlar și, implicit, de către unitățile de învățământ, a sentințelor judecătorești prin care cadrele didactice au de recuperat anumite sume de bani, reprezentând, în general, sporuri. În consecință, profesorii cer să le fie achitate drepturile câștigate în instanță, mai ales că hotărârile sunt executorii.

”Dorim punerea în aplicare a deciziilor instanțelor de judecată și care fac referire la calculul sporurilor la nivelul salariului din 2017 și nu din decembrie 2016. Există aceste hotărâri judecătorești, sunt executorii și, deși se află la școli, nu sunt puse în aplicare. Nu se găsesc niciodată bani pentru plata acestor diferențe salariale câștigate prin hotărâri ale instanțelor, deși sunt eșalonate pe o perioadă de cinci ani”, susține liderul de sindicat de la Școala nr. 6 ”Mihai Eminescu” Vaslui, Cătălin Mândru.

Sindicaliștii au depus memorii la Inspectoratul Școlar și Prefectura Vaslui

Pentru a le fi auzite totuși păsurile, sindicaliștii au depus memorii atât la sediul ISJ, cât și la Prefectura Vaslui, spre a fi aduse la cunoștință ministrului Educației, respectiv primului-ministru. În documentul înregistrat oficial la secretariatele celor două instituții, cadrele didactice expun pe larg nemulțumirile care i-au scos în stradă.

”Vă aducem la cunoștință protestul membrilor noștri de sindicat cu privire la aplicarea incorectă de către unitățile de învățământ a prevederilor Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Având în vedere că, potrivit art. 3, aliniatul doi al legii amintite, Ministerului Educației Naționale gestionează sistemul de salarizare a personalului din unitățile de învățământ, vă solicităm să dispuneți toate măsurile necesare astfel încât unitățile școlare să procedeze la emiterea actelor administrative privind reîncadrarea personalului conform prevederilor art. 37 din Legea 153/2017, precum și stabilirea salariului de bază al personalului didactic de predare începând cu 1 iulie 2017 în baza prevederilor art. 39 alin. (2), acestea fiind prevederile legale aplicabile acestei categorii socio-profesionale. Toate anomaliile privind salarizarea personalului didactic de care aveți cunoștință și dintre care amintim doar faptul că personalul didactic necalificat este salarizat superior față de o bună parte a personalului didactic calificat cu gradul didactic definitiv, gradul II sau chiar gradul I, cadre didactice de predare cu funcții similare conform art. 7 care au salarizare diferită în cadrul aceleiași unități școlare etc sunt datorate interpretării și aplicării eronate a prevederilor legale în vigoare…Percepția noastră este aceea că ne aflăm în situația anului 2008 când am fost mințiți prin Legea 221/2008, căci proiectul de ordonanță ce vizează modificarea Legii 153 seamănă cu ordonanțele emise pentru a bloca aplicarea Legii 221/2008, toate fiind declarate neconstituționale. În lumina celor prezentate și a evidențelor, vă solicităm să dispuneți toate măsurile necesare pentru ca toate unitățile de învățământ să emită documentele administrative privind reîncadrarea personalului din învățământ, în care, pentru personalul didactic de predare, salarizarea să se realizeze prin aplicarea prevederilor art. 39 alin. (2). De asemenea, vă solicităm să invitați la negociere reprezentanții federațiilor sindicale reprezentative pentru a stabili un termen rezonabil de timp în vederea plății diferențelor salariale rezultate ca urmare a aplicării, în mod legal și corect, a prevederilor art. 39, aliniatul doi pentru personalul didactic de predare de la data de 1 iulie 2017 și până în prezent”, se arată în memoriul semnat de către președintele Uniunii Sindicale ”Didactica”, Sorin Țiplea.

Sindicaliștii avertizează că dacă nu vor fi dispuse cât mai repede ”măsurile necesare restabilirii echității în salarizarea personalului didactic de predare”, este foarte probabil ca protestul cadrelor didactice să ia amploare, inclusiv prin extinderea sa la nivel național.

Conducerea Inspectoratului Școlar nu a stat de vorbă cu protestatarii

Deși au protestat timp de două ore în fața ISJ Vaslui, nimeni din conducerea instituției nu i-a băgat în seamă pe cei aproximativ 50 de profesori. Cu toate acestea, reprezentanții Inspectoratului Școlar susțin că nu se eschivează de la a sta de vorbă cu protestatarii. Mai mult decât atât, cei din conducerea instituției susțin că au transmis deja revendicările către ministrul Educației.

”Pur și simplu a fost o coincidență ca astăzi (n.r. – luni) să mă aflu la Huși, la sărbătoarea Seminarului Teologic, așa cum promisesem conducerii liceului, înainte de a se anunța protestul. Nu am niciun fel de problemă să stau de vorbă cu protestatarii. Vor mai avea timp de discutat cu mine în următoarele două zile în care am înțeles că vor picheta din nou sediul Inspectoratului. Noi am trimis memoriul la București pentru a solicita un punct de vedere. Nici nouă nu ne este ușor să facem față la astfel de situații. Însă, nu ne putem încadra în buget. Sunt două articole din lege care se contrazic și care trebuie corectate, iar domnul ministru știe. Respect opiniile sindicatelor, dar nu cu pumnul în masă”, a declarat, luni, pentru Libertatea inspectorul general al ISJ Vaslui, Gabriela Plăcintă.

Așadar, se anunță încă două zile de proteste în fața Inspectoratului Școlar, cadrele didactice vasluiene trăgând speranțe că vor fi băgați în seamă de către factorii de decizie.

Citește și: Regele Mihai se simte mai bine, anunță postul public de televiziune

 

Citește mai multe despre profesori și Vaslui pe Libertatea.

Comentarii