„Uite, ăista-i un deal, apăi mai sunt unele până la Putna, Vicov, și după-i Ucraina, pazeci de kilometri!”, e compasul natural al lui „Nițucaș”, cum îl știu satele de pe Valea Moldovei pe Constantin Titică Lupașcu, 55 ani.
Suntem la intrarea în Molid, Suceava, unde clopotarul din satul vecin, Vama, aruncă bălegar pe câmpul unde vrea să planteze cartof. Îl pune acum, în ianuarie, că „se lasă înghețul zilele astea, și omăt, și-apoi o să se coboare bine-n pământ”, explică el procesul.
„Nu se știe niciodată cu ăsta, cu Putin”
Bărbatul își dă geaca reflectorizantă jos înainte să fie pozat și-l mângâie pe Straton, murgul care fixează cuminte căruța încărcată cu mizerie.
Nițucaș aduce singur vorba despre posibilul război Rusia-Ucraina când e întrebat, prietenește, „cum e viața” în satele de deal sucevean. „Noi suntem bine, slavă Domnului, dar nu se știe niciodată cu ăsta, cu Putin, ați văzut și voi ce se zice la televizor”, începe bărbatul.
Acesta explică și de ce lumea e îngrijorată. Pentru că-i tăcere, „ai noștri tac”, mai puțin „ce vedem la televizor, acolo ce mai auzim la știri, dar atât, restul nu ne zic niciunii de niciunele”, povestește bărbatul.
El repetă numărul celor 40 de kilometri cu grijă. Din glas, granița pare mult mai aproape. În fond, „ce-s 40 de kilometri dacă se ajunge pân la graniță? Ce-i aia?”, întărește.
Se scuză că stă „cu urechile” (n.r. Căștile de protecție pentru urechi) peste căciulă, „da-i tare frig, să vedeți cum îi jos, lângă apă”, apoi aruncă o ultimă furcă din căruță.
„Noi ce putem să facem acum? Numai să ne rugăm la Dumnezeu”, spune înainte să întindă mâna. Brațul, că are mănuși. Și nu se cade să dăm noi noroc cu mâna goală și el cu mănușa.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Mătușa nu-i îngrijorată
Puțin mai la deal, la Vama, o întâlnim pe tanti Maria, 72 de ani. Mătușa Maria vine de la depărtare cu două bidoane de 10 litri de apă, însă refuză categoric ajutorul tinerilor, „păi eu asta fac de zi cu zi, nu am nevoie”, spune ea.
Explică problema. Fântână există, dar ba spune că-i „stricată”, ba că apa nu e bună.
Adaugă că a avut 6 copii, iar dintre ei mai stă cu o fiică în casa de pe deal, pusă aproape de curba din care se vede, de sus, comuna de peste 5.000 de locuitori.
Vama e una dintre cele mai dezvoltate localități din Suceava. În centru e peste multe orașe de provincie: coffee shop, covrigării, fast-food-uri, totul lângă muzee precum cel al oului încondeiat.
A auzit și ea de intențiile rușilor. Însă, spre deosebire de consăteanul ei, pare resemnată, deloc afectată de știre.
„Fântâna mi-i stricată, ce să mai otrăvească rușii?”, face haz de necaz, ne face semn că nu poate să vorbească mai mult, greutățile-s mari, și trece pe după un gard lăsat într-o rână.
În spate lasă, fără să le fi numit punctual, toate problemele adunate într-o viață de om.
„Ne trezim să păzim granițele când o să treacă deja rușii”
Pe C* îl găsim în următoarea comună, Pojorâta. Nu se vrea pozat sau cu nume, pentru că „nu se știe niciodată cum o să mă țină minte cineva, sunt pățit”.
Și el, la fel ca Nițucaș, trece repede la subiectul despre ruși. Singur. La fel, întrebat cum e viața de zi cu zi la Pojorâta.
Asemănările continuă, iar cei 40 de kilometri de la Vama sunt cam la fel și dincolo, doar că „mai e și drum direct până la Șipote”, satul unde s-a născut compozitorul Ciprian Porumbescu, azi în Ucraina.
Prima palmă e pentru autorități. „La noi e prea liniște la ce vedem la televizor. O să vedeți ce o să facem, ne trezim să păzim grănițele când rușii o să treacă deja dincolo. Noi trebuie deja să fim unde e pericol”.
Nu ar fi cam devreme pentru așa ceva?
C* introduce o altă temă, de care spune că n-a auzit nimic. La doar câteva ore după el, ea era confirmată de ministrul apărării, Vasile Dâncu.
„Și dacă n-ajung rușii, n-o să fugă ei?”
„Și dacă rușii n-ajung până la graniță, ucrainenii care o să fugă de război nu la noi vin? Ce facem cu treaba asta?”, e raționamentul omului de vârsta a doua.
Ministrul apărării naţionale, Vasile Dâncu, a anunţat sâmbătă, la Digi24, că România „trebuie să fie pregătită pentru consecinţele unui posibil conflict de la graniţa Ucrainei”, iar autorităţile se pregătesc pentru un val de refugiaţi ucraineni, a informat Agerpres.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro