Mergi direct la conținut »
Reuters: Politica americană pentru migranți trimite mii de copii, inclusiv sute de bebeluși, înapoi în Mexic
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Reuters: Politica americană pentru migranți trimite mii de copii, inclusiv sute de bebeluși, înapoi în Mexic

Din ianuarie, guvernul SUA a ordonat ca 13.000 de migranți sub 18 ani, inclusiv peste 400 de sugari, să aștepte împreună cu familiile lor în Mexic pentru audierile instanțelor de imigrare din SUA, prezintă o analiză Reuters a datelor guvernamentale găsite.

De Andrada Lăutaru (traducere),

De-a lungul graniței dintre SUA și Mexic, bebelușii și copiii mici trăiesc în orașe cu o rată ridicată a criminalității – de multe ori în adăposturi și corturi aglomerate sau chiar pe străzi – în săptămânile sau lunile necesare pentru a obține o audiere pentru obținerea azilului în SUA.

Riscul de violență și îmbolnăvire este mare, în special pentru familiile cu copii mici sau  pentru cei cu afecțiuni cronice, potrivit interviurilor cu profesioniștii din domeniul sănătății, migranților, lucrătorilor sociali și avocaților.

Majoritatea migranților întorși sunt din Guatemala, Honduras sau El Salvador

Copiii, al căror număr nu a fost raportat anterior, sunt printre zecile de mii de migranți întorși în Mexic în cadrul unei politici de administrare Trump cunoscută sub numele de Protocoale de protecție a migranților (MPP). Majoritatea sunt din Guatemala, Honduras sau El Salvador.

Oficialii americani de imigrare nu au răspuns la cererile trimise cu privire la datele găsite de Reuters.

Migranți încearcă să treacă granița dintre Mexic și Stalele Unite între Tijuanaspre și San Diego. Foto Northfoto

Potrivit Departamentului Securității Interne, deciziile cu privire la dacă o persoană este plasată în MPP sunt luate de către agenții de frontieră, de la caz la caz, și includ consultarea cu profesioniști din domeniul medical. Minorii neînsoțiți nu ar trebui să fie trimiși înapoi în Mexic, conform instrucțiunilor programului, dar copiii pot fi trimiși înapoi cu părinții.

VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
Recomandări
VIDEO | Cele 8 minute și 46 de secunde care au declanșat revolta în SUA: Cum a fost ucis George Floyd în custodia poliției din Minneapolis
 

Oficialii administrației Trump au spus că fac tot posibilul pentru a descuraja familiile migranților să inițieze călătorii periculoase în Statele Unite, adesea prin intermediul contrabandiștilor umani, despre care spun că expun copiii unui pericol inutil.

Numerele cresc și se apropie sezonul gripei

Aproximativ o treime din cei aproape 40.000 de migranți din programul MPP, la 1 septembrie, erau copii sub 18 ani, conform celor mai recente date disponibile de la Biroul Executiv pentru Revizuirea Imigrației (EOIR), care supraveghează instanțele de imigrare din SUA. Dintre aceștia, Reuters a găsit că mai mult de 3.400 au sub vârsta de 5 ani și 418 sub 1 an.

Numerele au crescut în ultimele săptămâni. În prezent, mai mult de 51.000 de persoane sunt în programul MPP, conform Vămii și Protecției Frontierelor din SUA.

Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
Recomandări
Tatăl e în cămin, nu l-a văzut de trei luni, iar acum nu-i mai răspunde la telefon
 

Blanca Aguilar, o mamă în vârstă de 27 de ani, din Guatemala, trăiește într-o tabără de aproximativ 40 de corturi mici, înghesuite în camerele din spate ale unei biserici din afara Tijuanei, peste granița de la San Diego. Copiii pot fi auziți tușind și plângând pe parcursul nopții, au spus ea și alte mame, pentru Reuters în timpul unei vizite recente.

Când cineva se îmbolnăvește, toți o fac, a spus Aguilar. Fiul ei, în vârstă de doi ani, Adrian, a avut o tuse recurentă cu respirație șuierătoare, precum și puseuri de diaree, din august, când au ajuns aici.

„S-a îmbolnăvit des”, a spus ea, adăugând că suspectează că ar putea face astm.

O altă mamă aflată în același adăpost, Marla Suniga, în vârstă de 34 de ani, din Honduras, a declarat că fiica ei de 1 an, Montserrat, a avut recent o convulsie din cauza febrei mari și că a trebuit dusă la un spital. „Nu putea respira”, a spus ea.

Două zile cu cifre-record de noi infectări pe plan mondial. Noul epicentru al pandemiei de COVID-19
Recomandări
Două zile cu cifre-record de noi infectări pe plan mondial. Noul epicentru al pandemiei de COVID-19
 

Suniga a spus că a fugit de violența în țara de origine, dar intenționează să se întoarcă acolo, deoarece se teme pentru viața fiicei sale în Tijuana.

DHS a spus că nu poate face comentarii asupra cazurilor individuale. Oficialii mexicani nu au răspuns la cererile de comentarii privind condițiile din adăposturile de migranți.

Varicelă, scabie, infecții respiratorii, erupții cutanate, infecții oculare și probleme gastro-intestinale în rândul copiilor și adulților din adăposturi

Reuters nu a putut corobora diagnosticul copiilor Suniga și Aguilar. Medicii și asistentele care vizitează adăposturi și tabere din orașele de la granița cu Mexic au declarat, însă, pentru Reuters că au văzut cazuri de varicelă, scabie, infecții respiratorii, erupții cutanate, infecții oculare și probleme gastro-intestinale în rândul copiilor și adulților.

Migranți așteaptă să treacă granița dintre Mexic și Stalele Unite între Tijuanaspre și San Diego. Foto Northfoto

Copiii sub 5 ani, și în special cei sub vârsta de 2 ani, prezintă un risc ridicat de complicații din cauza gripei, potrivit Centrelor de Control al Bolilor din SUA, iar sezonul gripei este pe cale să înceapă.

Medicii și asistentele americane care fac voluntariat în Tijuana prin Alianța pentru sănătate pentru refugiați (Refugee Health Alliance) speră să poată oferi vaccinuri antigripale în câteva dintre adăposturile de acolo, dar această inițiativă este greu de organizat, a declarat coordonatorul Phil Canete. Vaccinurile trebuie să fie depozitate la temperaturi scăzute, iar guvernul mexican cere un medic autorizat în Mexic pentru a supraveghea intervenția, precum și acordul semnat pentru fiecare pacient, a spus mai el.

Guvernul Statelor Unite a declarat în protocol că migranții cu probleme de sănătate fizică sau psihică cunoscute nu sunt candidați pentru programul MPP. Dar avocații spun că nu este clar ce se califică ca o scutire medicală de la MPP.

Jennifer Jimenez, o femeie de 30 de ani din El Salvador, a declarat că a ajuns la graniță în iulie, împreună cu gemenii ei în vârstă de 11 ani și fiul ei, de opt luni, Jacob, care s-a născut cu plămânii nedezvoltați complet.

Deși a explicat starea lui Iacob agenților de frontieră, a spus ea, agenții i-au trimis pe ea și pe copiii ei înapoi la Ciudad Juarez, unde familia a ajuns să doarmă pe podeaua unui adăpost aglomerat.

Recent, a reușit să găsească un medic care a notat în fișele medicale ale lui Jacob -văzute de Reuters- că traiul în adăpost îi complicase starea de sănătate. Oficialii americani au acceptat de curând ca familia să stea la rudele lor din Statele Unite, ceea ce se întâmplă foarte rar.

Reuters a descoperit că mai puțin de 1% din migranții repartizați în MPP au ieșit până în prezent din program.

Guvernul Statelor Unite a semnat o serie de acorduri bilaterale cu guvernele Hondurasului, Guatemalei și El Salvadorului, pentru a determina mai multe persoane să caute azil mai aproape de casă. În luna mai, aproape 85.000 de unități familiale -părinți cu copii- au fost arestate la granița dintre SUA și Mexic, o înregistrare aproape lunară. În luna august, numărul familiilor arestate a scăzut cu 70% după ce administrația a inițiat MPP și alte măsuri de descurajare a migrației.

Președintele SUA, Donald Trump, a declarat că legile laxe ale azilului din SUA încurajează oamenii să se prezinte la granița cu copiii lor. Înainte de MPP, era o practică obișnuită să elibereze familiile care sosesc în Statele Unite, unde așteptau audierile lor în instanțele din SUA – ceva despre care Trump și alții au spus că au permis multor migranți să dispară în țară și să trăiască ilegal.

Migranți așteaptă să treacă granița dintre Mexic și Stalele Unite între Tijuanaspre și San Diego. Foto Northfoto

Grupurile de advocacy pentru imigranți spun că majoritatea imigranților eliberați apar pentru audierile lor în instanță. Unii apelează la instanță, pentru a pune capăt politicii MPP, iar o curte federală de apel -cel de-al 9-lea Circuit al SUA- urmează să se pronunțe asupra cauzei în curând.

„NU E NIMIC PENTRU EI AICI”

Conform analizei Reuters, mii de copii așteaptă audieri în instanțele din orașele de frontieră, unde riscul de răpiri, violuri și agresiuni este foarte mare.

Cazurile a aproximativ 5.400 de copii din programul MPP au fost trimise la tribunalul de imigrație din San Diego, la nord de Tijuana. Restul au fost repartizați în instanțele din Texas: 5.600 la San Antonio și El Paso și 2.000 la Brownsville.

Jimenez, mama din El Salvador, a spus că atunci când a auzit că familia ei este trimisă din El Paso în Ciudad Juarez, un loc cunoscut pentru rata ridicată de crime comise, „a fost ca și cum ar fi aruncat o găleată de apă rece asupra mea. ..Mexicul nu este un loc în care am încredere să ies singură cu cei trei copii ai mei. „

Brownsville se află chiar la nord de Matamoros, în statul Tamaulipas din Mexic, un teren violent de luptă pentru cartelurile de droguri.

Rezidentă în Florida, Helen Perry, o asistentă din Rezerva armatei americane, care s-a alăturat unui grup de voluntari care au fost în Matamoros în weekendul Zilei Muncii, a declarat pentru Reuters că a văzut familii care s-au așezat în corturi donate – fiecare cu între 5 și 10 persoane dormind în interior – la câțiva zeci de metri de graniță.

Ea a spus că o familie cu patru copii mici era înghesuită sub un copac. Oamenii nu aveau acces la apă potabilă și toalete corespunzătoare, și se scăldau în râul Rio Grande, a mai adăugat ea.

Un bebeluș examinat de Perry avea o infecție cronică la ochi și dezvolta cicatrici care îi amenințau vederea. Un altul avea o erupție fungică sub braț, atât de severă încât îi limita mișcarea.

Perry a spus că a văzut mame care alăptează, atât de deshidratate încât nu mai puteau să-și alăpteze bebelușii și părinții care mestecau pizza donată, pentru a-și hrăni sugarii. Unii copii prezentau semne precoce de malnutriție, a spus ea.

„Nu există chiar nimic pentru ei acolo”, a spus Perry.

Close
Închide
  Close