Site-ul RenewEconomy.au susține că a venit momentul în care Tesla să colaboreze pentru că miza este foarte mare. ”Tesla singură nu le poate face”, spun analiștii băncii de investiții Morgan Stanley. ”Ei vor avea nevoie de ajutorul (și cheltuiala) multor altor jucători din ecosistemul bateriilor/mașinilor electrice”, cred finanțiștii.

Defalcate, investițiile ar urma să fie făcute astfel: 

  • 10.000 de miliarde de dolari în bateriile pentru mașini
  • 4.300 de miliarde în fabrici
  • 4.100 de miliarde de dolari în grupurile motopropulsoare
  • 3.600 de miliarde ar urma să fie investite în infrastructură, respectiv în stațiile de încărcare cu energie electrică.
Revoluția Tesla. Morgan Stanley estimează investiții de 10.000 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea bateriilor, care sunt 40% din costul unei mașini electrice
Stații de încărcare cu energie electrică. Foto: EPA

Baterii cu autonomie de 54% mai mari

Musk a spus că Tesla vrea să devină o companie integrată, încercând să elimine intermediarii la mai multe niveluri, de la mineritul materialelor necesare până la producția de celule de baterii, investind în același timp în noi procese pentru a reduce costul componentelor.

Inovațiile în producția de baterii vor permite Tesla să scadă costurile cu bateriile cu 56%, să crească cu 54% autonomia bateriilor și să reducă cu 69% investițiile. 

Motorul cu combustie internă, pe urmele celui cu aburi

Musk a criticat mentalitatea potrivit căreia economia va avea de suferit după trecerea la un transport ecologic. El a spus că aceasta este o falsă dihotomie,  deoarece energia sustenabilă va fi mai ieftină în viitor decât carburanții fosili.

Musk a făcut o comparație și cu motorul pe aburi, care încă se produce pentru trenurile de epocă.

Încă sunt motoare cu aburi produse undeva, sunt obiecte de colecție. Acela va fi și viitorul mașinilor cu motoare pe combustie internă.

Elon Musk:
Revoluția Tesla. Morgan Stanley estimează investiții de 10.000 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea bateriilor, care sunt 40% din costul unei mașini electrice
Elon Musk. Foto: EPA

„Tera” este noul ”Giga”

Morgan Stanley estimează că până în 2040 capacitatea Tesla de producție a bateriilor electrice va depăși 1,4 TWh pe an și va ajunge la 3,1 TWh până în 2050, adică echivalentul a 100 de ”Gigafabrici” precum cea operată de Tesla în statul american Nevada.

O capacitate de 1,4 TWh (terrawatt-oră) înseamnă 1.400 GWh (gigawatt-oră), adică 1,4 miliarde de killowați-oră.

Tesla spune însă că nivelul va fi mult mai mare. Compania vrea să ajungă la o producție de 100 GWh până în 2022 și estimează o capacitate de producție de 3 TWh în 2030. 

Tesla crede că la nivel global va fi nevoie de o capacitate producție a bateriilor de 10 TWh astfel încât planeta să treacă la o producție auto exclusiv electrică.

”Tera este noul Giga”, a spus Musk la evenimentul de prezentare a noilor tehnologii privind bateriile.

Bateriile sunt 40% din costul unei mașini electrice

Musk nu a prezentat mult-așteptata ”baterie de un milion de mile”, echivalentul unei baterii care rezistă 1,6 milioane kilometri în folosință.

El a avut însă succes în schimbarea țintelor la nivelul mentalului social. Piața așteaptă acum scăderea costurilor cu bateriile la mai puțin de 100 de dolari pe kWh.

Bateriile sunt cele mai scumpe componente ale unei mașini electrice, fiind 40-50% din costul total.

Mașina electrică de 25.000 de dolari

Musk a spus însă că în trei ani Tesla va putea produce o mașină electrică de 25.000 de dolari, care să coste mai puțin decât echivalentul său cu motor pe combustie internă și care să fie și total autonomă.

Tesla nu i-a dat încă un nume, dar internetul a botezat deja mașina drept Model 2, adică o treaptă mai joasă decât actualul Model 3.

Musk a mai spus că vrea ca Tesla să producă anual 20 de milioane de autoturisme pe an, conform Observer.com. Spre comparație, cele mai mari grupuri auto de la acest moment – Toyota și Volkwagen – construiesc anual doar 10 milioane de mașini.

Revoluția Tesla. Morgan Stanley estimează investiții de 10.000 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea bateriilor, care sunt 40% din costul unei mașini electrice
Musk vrea ca Tesla să producă anual 20 de milioane de autoturisme pe an. Foto: EPA

Cine mai este în cursă

Pe lângă Tesla, alte companii implicate în producerea de mașini electrice sunt Nikola, Rivian, Lucid Motors, Workshorse, Hyliion în SUA, în vreme ce în China sunt stabilite societăți precum Nio, Xpeng Motors, Li Auto sau WM Motor.

Pe lângă acestea, toți marii producători auto clasici au anunțat investiții în modele electrice.

Urmărește-ne pe Google News