Cuprins:
Conform sursei citate, datele Transgaz de joi de la ora 10.00 arătau că sistemul românesc era pe export, cu cele mai mari ieșiri către Republica Moldova. Astfel, în țară intrau gaze din Bulgaria, la Negru Vodă, într-un volum estimat de 5,7 milioane de metri cubi, și ieșeau 2,3 milioane spre Ungaria, pe la Arad-Csanadpalota și nu mai puțin de 5 milioane spre Republica Moldova, prin punctul Iași-Ungheni.
„Este cel mai mare volum de gaze exportat către Republica Moldova din istorie. În teorie, se poate și mai mult, în condițiile în care capacitatea gazoductului este de circa 6 milioane de metri cubi pe zi”, notează economica.net.
Transnistria, fără încălzire și apă caldă
Gazele care ajung în Republica Moldova au fost contractate în trecut, iar o parte din ele au fost depozitate în România. Conform Moldovagaz, Republica Moldova și-a asigurat până acum necesarul de gaze până la sfârșitul lui martie 2025. Aceste date se referă la partea din Republica Moldova situată pe malul drept al râului Nistru, nu și la entitatea separatistă prorusă Transnistria. Transnistria era asigurată până la 31 decembrie cu gaze rusești livrate via Ucraina. Însă, odată cu încetarea livrărilor via Ucraina, Gazprom a decis să suspende exporturile de gaze către Republica Moldova de la 1 ianuarie, din cauza unei pretinse datorii.
Rusia furniza Republicii Moldova circa două miliarde de metri cubi de gaze pe an via Ucraina. Gazele respective erau livrate Transnistriei, care, de regulă, nu plătea pentru ele, dar le folosea în general pentru a produce curent electric la centrala Cuciurgan, pe care îl vindea restului Republicii Moldova.
În condițiile întreruperii livrărilor de gaze rusești via Ucraina, autoritățile separatiste de la Tiraspol au întrerupt miercuri furnizarea de încălzire și apă caldă pentru populație. Compania locală Tiraspoltransenergo a confirmat miercuri dimineață că a oprit livrările de agent termic – cu excepția celor către spitale – și a îndemnat locuitorii să se îmbrace gros, să adune membrii familiei într-o singură cameră, să atârne pături sau perdele groase peste ferestre și ușile de la balcoane și să folosească reșouri.
Gazele, o „armă politică” pentru Kremlin
Regimul de la Moscova, care face orice îi stă în putință pentru a prăbuși conducerea prooccidentală de la Chișinău, cere plata unei „datorii” de 709 milioane de dolari pentru gazele consumate de Transnistria. Autoritățile de la Chișinău contestă această cifră, precizând că datoria este de numai 8,6 milioane de dolari.
Atât Republica Moldova, cât și autoritățile separatiste din Transnistria au declarat stare de urgență. În acest context, Moldova a anunțat vinerea trecută că va limita exporturile de energie electrică și va introduce măsuri pentru a reduce consumul cu cel puțin o treime începând de miercuri, 1 ianuarie.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a denunțat eforturile Kremlinului de a provoca o criză energetică prin faptul că refuză să furnizeze gaze printr-o rută alternativă față de cea din Ucraina. Această criză apare cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova și după ce Rusia a căutat să provoace înfrângerea Maiei Sandu în alegerile prezidențiale și a referendumului privind aderarea la UE.
Republica Moldova caută să ajute Transnistria cu gaze de pe piețe europene
În timp ce autoritățile nerecunoscute din Transnistria se pregăteau să întrerupă căldura și să dea vina pe Chișinău, nu pe Moscova, pentru generarea unei crize umanitare, traderul de stat Energocom și compania de distribuție și furnizare Moldovagaz s-au arătat dispuse să ajute Transnistria să se aprovizioneze cu gaze de pe piața europeană. Potrivit celor două companii, aprovizionarea este posibilă tehnic. Contează însă și voința autorităților de la Tiraspol, sau mai bine zis a Moscovei.
„SA Energocom și SA Moldovagaz au importat pe data de 31 decembrie, în calitate de test, 240 MWh (peste 22.000 de metri cubi) de gaze din Bulgaria, le-au transportat prin coridorul transbalcanic, prin Bulgaria, România și Ucraina, fiind livrate în Republica Moldova la punctul de interconectare din Căușeni. Astfel, demonstrând că din punct de vedere comercial și logistic este posibilă ruta de alternativă pentru asigurarea cu gaze a regiunii transnistrene.
Prin urmare, SA Energocom, împreună cu SA Moldovagaz sunt dispuse să ofere suportul tehnic și comercial SRL Tiraspoltransgaz în organizarea achiziției de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze în baza condițiilor de piață, pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice în situația de criză actuală”, se arată într-un comunicat.
Sebastian Burduja explică ajutorul și implicarea României în soluționarea crizei energetice de peste Prut
Pe de altă parte, ministrul energiei, Sebastian Burduja, a făcut, miercuri, precizări în legătură cu modul în care România ajută Republica Moldova.
„Astăzi este şi prima zi în care gazul rusesc nu mai tranzitează Ucraina. Rusia a folosit energia ca armă de şantaj timp de decenii, ameninţând mereu cu «închiderea robinetului». Şi continuă să facă asta. Cei care visează la «gazul ieftin» rusesc să ţină cont că libertatea nu are preţ. Iar fără independenţă energetică nu poate exista nici libertatea, nici securitatea unei ţări”, afirmă ministrul Sebastian Burduja, citat de news.ro.
Sebastian Burduja menţionează că, „în aceste momente grele”, România este „alături de fraţii de peste Prut”, în condiţiile în care gazul rusesc a fost oprit pentru centrala de la Cuciurgan, ceea ce înseamnă că Republica Moldova are un deficit de aproximativ 600 MW de producţie de energie electrică pentru a-şi acoperi consumul, mizând pe aproximativ 300 MW producţie locală.
„Am vorbit în toată această perioadă, zilnic, cu toţi cei implicaţi: prim-ministrul Dorin Recean, care este şi ministru interimar al energiei la Chişinău; comisarul european pentru energie, Dan Jørgensen; toţi cei implicaţi în sectorul energetic românesc. Cum ajută România? Nuclearelectrica a încheiat un contract pentru livrarea a 100 MW în bandă peste Prut. Sunt discuţii şi cu OMV Petrom pentru 100 MW de la centrala pe gaz de la Brazi, şi cu Complexul Energetic Oltenia pentru încă 100-200 MW. Există şi cantităţi cumpărate de pe piaţa OPCOM de fraţii noştri de peste Prut. În total, capacitatea tehnică de export de energie electrică din România către Republica Moldova este de 315 MW prin linia Vulcăneşti-Isaccea (400 kV) şi de 115 MW prin cele 4 linii de 110 kV care trec Prutul”, explică ministrul energiei.
Burduja precizează că Republica Moldova a obţinut creşterea capacităţii transfrontaliere la 600 MW printr-un mecanism de alocare zilnică a capacităţilor neutilizate la alte frontiere, măsură care, confirmată de ENTSO-E, reprezintă un pas important pentru acoperirea cererii.
„În sectorul gazelor naturale, fraţii noştri şi-au asigurat cantităţile necesare consumului. Există şi stocuri comerciale şi de urgenţă de peste 70 de milioane Nm³ în depozitele din România. Capacitatea tehnică de export de gaze naturale prin interconectorul Iaşi-Ungheni este de 6,1 milioane m³/zi, ceea ce poate acoperi întreg consumul dintre Prut şi Nistru, inclusiv în zilele friguroase de iarnă”, declară ministrul.
Pentru „a combate propaganda toxică”, Burduja mai precizează că exporturile de energie electrică şi gaze naturale se fac din România în Republica Moldova pe baze comerciale, în condiţiile legii, iar sprijinul acordat este „numai în limita volumelor disponibile DUPĂ acoperirea nevoilor proprii” ale României.
„Da, consider ca avem o datorie morală să fim alături de fraţii noştri de peste Prut cu tot ceea ce este posibil. Mesajul României este clar: fraţii în veci vor fi fraţi. Menirea noastră este de a fi împreună şi împreună cu Europa. Şi aşa va fi. Înainte, împreună!”, încheie ministrul român al energiei.
BartokBela • 03.01.2025, 16:05
Acum ar fi momentul ca tiraspolezii rusofoni, rusofili, moldo-romano- euro-fobi sa fie lasati la mila rusilor. Din doua una, ori invata cum e sa depinzi de rusi ori nu.... macar se mai rarest!
NicolaeS • 03.01.2025, 14:24
Da, da, da. Ati uitat sa mentionati preturile de export pentru gaz si energie comparativ cu cele interne catre populatia tarii.