Interdicția a fost aplicată de către o structură din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România, iar Viorel Țentiu, șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a Inspectoratului General al Poliției (IGP) din Republica Moldova, a confirmat informația.
Acesta spune că respectivele persoane prezentau şi prezintă în continuare un risc pentru securitatea naţională a României şi de aceea a fost luată această decizie.
„Acelui grup de tineri apropiat de Şor i-au fost impuse interdicţii de a intra în România de către autorităţile abilitate din respectivul stat. Nu vă pot spune cu exactitate care este perioada pentru care au fost impuse interdicţiile, deoarece decizia aparţine lor şi mai corect ar fi să-i contactaţi pe ei. Interdicţia a fost aplicată în urma unor analize şi respectiv, ca şi concluzie, acei tineri au prezentat şi prezintă pericol pentru securitatea naţională a României. Mai mult ca atât, aici a fost vorba despre România, însă, în cazul în care alţi tineri sau aceiaşi tineri vor prezenta pericol şi pentru alte state europene, la fel, va fi aplicată interdicţia, deoarece ei atentează direct la securitatea naţională a oricărui stat”, a precizat Viorel Ţentiu pentru ZdG.
Oficialul a adăugat că numărul persoanelor care primesc interdicţie în România se poate modifica. „Acestea sunt, deocamdată, informaţiile pe care le avem de la colegii din România. Ar putea parveni modificări şi respectiv o nouă listă”, a punctat Ţentiu.
Protestatarii ar fi urmat să primească „câteva sute de euro” pe zi
Pe 7 martie, a doua zi după ce Maia Sandu participase la Congresul PPE de la Bucureşti, şeful IGP din Republica Moldova, Viorel Cernăuţeanu, şi şefa Procuraturii Anticorupţie (PA), Veronica Dragalin, au susţinut o conferinţă de presă anunţând că un grup de circa 200 de persoane, inclusiv vorbitoare de limba rusă, au fost plătite pentru a ajunge la Bucureşti să protesteze.
Cernăuţeanu a menţionat că „protestatarii” ar fi mizat pe sprijinul unui partid din România – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR).
Protestatarii urmau să ajungă la Bucureşti cu un transport organizat de la Chişinău, ceea ce nu s-a mai întâmplat, „datorită muncii comune a poliţiştilor din Moldova şi România”, a declarat Cernăuţeanu. Participanţii ar fi urmat să primească „câteva sute de euro” pe zi. „La un microbuz de 20-22 de persoane, suma alocată era de 10 mii de euro”, a afirmat Cernăuţeanu.
La rândul său, şefa parchetului anticorupţie, Veronica Dragalin, a spus că în unul dintre dosarele privind „pregătirea unor acţiuni de destabilizare şi perturbare a ordinii publice, cu organizarea protestelor şi altor acţiuni de discreditare a vectorului politic european, prin finanţări ilegale de către exponenţii unei grupări criminale” au avut loc, în total, circa 145 de percheziţii, fiind audiaţi peste 350 de martori.
Potrivit Veronicăi Dragalin, mai multe din aceste dosare au ca element comun faptul că există un grup criminal organizat condus de Ilan Şor.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Anaximene • 08.04.2024, 16:17
Daca 🇹🇩 ar fi "stat fascist" cum zic ei, frontiera s-ar fi deschis larg în fața oaspeților de la moldova, dupa care nimeni niciodata nu ar mai fi auzit nimic despre ei