Mergi direct la conținut »
România importă 16% din consumul de electricitate, aproape atât cât se produce pe cărbune. Prețul energiei a explodat pe bursă
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > România importă 16% din consumul de electricitate, aproape atât cât se produce pe cărbune. Prețul energiei a explodat pe bursă

România importă 16% din consumul de electricitate, aproape atât cât se produce pe cărbune. Prețul energiei a explodat pe bursă

România importa joi dimineață 1.440 MW de electricitate, echivalentul a 16% din consum, aproape tot atât cât produceau termocentralele pe cărbune din țară, arată datele Transelectrica, transportatorul național de energie.

De Daniel Ionașcu,

Astfel, la ora 11.24, consumul României era de 8.525 MW, dintre care producția proprie era asigurată în proporție de 7.131 MW, iar importurile totalizau 1.462 MW de energie electrică.

Cel mai mult produceau termocentralele pe gaze (1.908 MW), în vreme ce cărbunele producea 1.577 MW.

Complexul Energetic Oltenia mai are cărbune pentru câteva zile

Reamintim, minerii sunt în grevă la Complexul Energetic Oltenia, iar compania a închis deja un grup la Rovinari. Ministrul Energiei, Anton Anton, s-a deplasat la Târgu Jiu pentru a dezamorsa criza.

În lipsă de materie primă, Complexul Energetic Oltenia ar urma să închidă termocentralele începând de vineri.

Compania produce aproximativ o treime din cât se consumă zilnic iarna, astfel că România ar putea fi forțată să importe o treime din energia necesară.

Societatea este cel mai mare producător pe cărbune, urmat fiind de Complexul Energetic Hunedoara.

Cine mai produce curent în țară

Centrala nucleară de la Cernavodă livra 1.325 MW în sistem, iar din surse hidro se asigurau 1.275 MW.

Vântul producea alți 533 MW, iar fotovoltaic se produc 453 MW. Din biomasă se mai adaugă 63 MW.

Prețul energiei a explodat

Mai mult, criza energiei a dus la creșterea masivă a prețului energiei: un MWh se vinde pe OPCOM, bursa de profil, cu 650 lei, nivel nemaiatins de la precedenta criză din sector, din urmă cu doi ani.

Guvernul a aprobat în decembrie plafonarea prețului la energie pentru populație, dar ar trebui ca Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) să vină cu o metodologie. Aceasta nu a fost prezentată până acum.

Close
Închide
  Close