90% din veniturile fiscale – costuri cu asistența socială

Invitat la Vorbitorincii Leaders, avocatul Gabriel Biriș, fost secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, spune că veniturile fiscale ale statului sunt acaparate aproape integral de cheltuielile sociale și salariile din sistemul public.

„Pe trimestrul 1 din 2025, costurile cu asistența socială, cea mai mare parte fiind pensiile și salariile bugetarilor, reprezintă 88,55%, adică aproape 90% din toate veniturile fiscale ale statului român. Dacă mai adaugi și dobânzile te duci la 100%”, a explicat Gabriel Biriș.

Asta în condițiile în care România are 1,3 milioane de bugetari și peste 255.000 de angajați în companiile sale.

Concret, asta înseamnă că toate celelalte cheltuieli, de la funcționarea instituțiilor statului, investiții publice și subvenții, sunt acoperite integral din bani împrumutați.

„Toate cheltuielile curente și investițiile sunt din bani de împrumut. Dobânzile au crescut în 3 ani de la două la 12 miliarde. Ăsta este tot bugetul României. Restul este pe împrumut. Curentul electric al statului, subvențiile pe care le plătești, tot e pe împrumut.”, a precizat Gabriel Biriș.

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

O decizie luată de guvernul Dragnea a adus un gol în bugetul de stat

Biriș explică și cum o decizie fiscală luată în perioada guvernării Dragnea a contribuit la dezechilibrul bugetar actual.
Mutarea contribuțiilor sociale, susține el, a fost o măsură populistă, care a redus impozitul pe venit și a sărăcit bugetul de stat.

„Atunci când oamenii lui Dragnea au mutat contribuțiile, ce au făcut? În loc să fie CAS 21% l-au făcut 25%, în loc să fie CASS-ul 8,8%, l-au făcut 10%. Ca să nu scadă netul oamenilor, că de, populisme, au coborât cota de la 16 la 10%. Oamenii nu au simțit nimic la net. Numai că, ce s-a întâmplat? Au mutat vreo 12 miliarde de lei de la bugetul de stat, minusul de la impozitul pe salarii în bugetul de pensii, unde aveau nevoie să zică că sunt bani de creșterea pensiilor. Dar au sărăcit investițiile.”, spune Gabriel Biriș.

„Practic ei au făcut următorul lucru. Au luat bani din buzunarul ăsta, i-au băgat în buzunarul ăsta și au zis, mamă suntem mai bogați, creștem pensiile.”

Avertismentul lui Gabriel Biriș este ferm: România nu doar că își acoperă investițiile din împrumuturi, dar a ajuns să plătească din datorie și cheltuieli de bază, precum energia electrică sau subvențiile sociale.

Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”
Recomandări
Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”

Discuțiile au avut loc în contextul în care viitorul guvern al României intenționează să taie inițial sporul de antenă primit de bugetari, dar și voucherele de vacanță și indemnizația de hrană pentru a economisi bani.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)
Avatar comentarii

Monseur 04.06.2025, 16:16

Imi plac foarte mult statisticile astea, date pe jumatate, sau pe sfert. Unde-s pensiile speciale aici? Unde-s veniturile neincasate, banii pe care marii evazionisti nu-i vireaza la buget? Ca sa isi faca lumea o imagine adevarata, trebuie sa fie facute publice toate datele, nu doar ce ne convine, ca sa aratam ca vezi Doamne bugetarii si pensionarii duc tara de rapa. Unde-s cheltuielile parlamentare? Cat s-ar economisi daca s-ar reduce numarul de parlamentari, de angajati in parlament si guvern? Cat din banii cheltuiti pe salarii se duce pe salariile directorilor din companii parazit, de exemplu ASF, Romsilva, Salrom? Cat din banii cheltuiti pe pensii se duce catre pensiile si "primele" de pensionare pentru paraziti de genul celor amintiti anterior?

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.