În acest sistem energetic ineficient, regăsim și unele din cele mai mari salarii din România. Libertatea vă prezintă cum stă situația la vârful a trei companii de stat: Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Transelectrica.
Karoly Borbely – peste 72.000 pe lună
Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România și este deținută de stat prin Ministerul Energiei (care are 80%). La o asemenea companie, și lefurile sunt pe măsură.
Conform contractului de mandat semnat de noii membri ai Directoratului, numiți în noiembrie 2023, doar indemnizația fixă lunară este de 38.462 de lei, sumă brută, la care se va adăuga și cea variabilă. De altfel, șeful Directoratului, Karoly Borbely, a primit anul trecut de la Hidroelectrica 44.000 de lei (suma netă) pentru că a fost membru în Consiliul de Supraveghere, plus 72.000 de lei (suma netă) ca director general al Hidroelectrica.
În ceea ce privește membrii Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, indemnizația fixă lunară este de 13.350 de lei, la care se va adăuga cea variabilă, în funcție de rezultatele companiei.
Cosmin Ghiță – 76.000 de lei pe lună
În cazul Nuclearelectrica (unde statul român, prin Ministerul Energiei, e acționar majoritar – 82%) funcționează aceleași principii ale guvernanței corporative. „Remuneraţia membrilor consiliului de administraţie este formată dintr-o indemnizaţie fixă lunară şi o componentă variabilă, constând într-o cotă de participare la profitul net al societăţii, o schemă de pensii sau o altă formă de remunerare pe baza indicatorilor de performanţă.
Indemnizaţia fixă lunară a membrilor neexecutivi ai consiliului de administratie nu poate depăşi media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar din ramura în care îşi desfăşoară activitatea societatea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică anterior numirii. Indemnizaţia fixă lunară a membrilor executivi ai consiliului de administrație nu poate depăşi de 6 ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar din ramura în care îşi desfăşoară activitatea societatea, comunicat de Institutul Naţional de Statistică anterior numirii”, potrivit „Politicii de remunerare” stabilite de Adunarea Generală.
De asemenea, și directorii au o componentă fixă a indemnizației, dar și una variabilă. Cosmin Ghiță a fost numit director general pe 12 februarie 2023. Conform ultimei declarații de avere, în cele aproximativ 11 luni petrecute la cârma Nuclearelectrica, Ghiță a încasat 840.965 de lei (ceea ce înseamnă o medie lunară de aproximativ 76.000 de lei pe lună).
Pe de altă parte, președintele Consiliului de Administrație, Teodor Minodor Chirică, numit din 29 septembrie 2022, a încasat în anul fiscal precedent suma de 201.043 de lei (o medie lunară de aproximativ 16.700 de lei. Atât în cazul lui Chirica, dar și al lui Ghiță, vorbim de sume nete.
Ștefăniță Munteanu – 60.000 de lei pe lună
În cazul Transelectrica, director pe perioadă limitată e Ștefăniță Munteanu, prima dată ajuns pentru câteva luni la finalul lui aprilie, apoi reconfirmat de încă două ori. 427.595 de lei a încasat Munteanu anul trecut de la Transelectrica, ceea ce înseamnă o medie lunară de circa 60.000 de lei, pentru cele 7 luni din 2023.
În schimb, un membru simplu al Consiliului de Supraveghere a încasat în 2023 suma de 125.832 de lei, ceea ce înseamnă o medie lunară de circa 10.500 de lei. Nu sunt singurii bani de la stat, în condițiile în care în 2023 a mai primit 136.815 de la Transgaz, 41.014 lei de la Ministerul Agriculturii, dar și 48.288 de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
golgol • 25.07.2024, 15:43
De la hidrocentrala construita de cizmar cu 8 clase și până ajunge kwh la consumatori guvernanții din 90 și până azi au permis accesul unor companii căpușă care trăiesc din adaosul adăugat până ajunge la consumator! Și de asta in România există preturi mari la energie ,pt că politicul câștiga și din aceste firme căpușă și dacă îi iau la puricat pe directorii acestor instituții pun pariu că au legături cu guvernanți sus puși! Asta i caz penal ,închisoare ,furt din banii publici ! Eu le as lua și averile până la rudele de grad 4 ,închisoare fara tv ci cu munca și apoi să trăiască din min pe economie până se returnează tot prejudiciul cauzat poporului! Romania trezește te!
K62i • 25.07.2024, 09:24
Serios? Chiar numai incompetenți pe criterii politice ajung să conducă firme strategice?
dabaca2020 • 24.07.2024, 21:10
V1234 Electricianul este singura persoana către îți poate da o siguranța .Sa nu uitam ca marele lider de sindicat și apoi Președintele Poloniei a fost și electricianul Lekh Wlensha ..La Hidroelectrica este un grup de interese căci facturile lor ajung la clienti după 7-8 luni Nu vor sa angajeze personal ca sa facă ei ,,,burta mare ,,