Mergi direct la conținut »
România susţine decizia invitării Macedoniei în NATO; Anunțul președintelui Iohannis, la Summitul NATO
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

România susţine decizia invitării Macedoniei în NATO; Anunțul președintelui Iohannis, la Summitul NATO

România susţine decizia invitării Macedoniei în NATO. Anunțul a fost făcut, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis, la Summitul NATO care se desfășoară la Bruxelles. Potrivit șefului statului, Alianţa Nord-Atlantică ar trebui să avanseze în ceea ce priveşte politica "uşilor deschise”.

De Valentina Postelnicu,

„Ar trebui să avansăm cu politica ‘uşilor deschise’. România susţine deplin decizia de a transmite o invitaţie de aderare Macedoniei de Nord”, a spus şeful statului, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic la nivel de şefi de stat şi de guvern, arătând că statele membre NATO ar trebui să asigure o apărare şi o descurajare mai puternic.

„Trebuie să avem forţele potrivite, cu pregătirea şi capacitatea de mişcare potrivite, cu structura corectă de comandă şi cu capacităţile corecte de a acţiona în mod eficient ca un adevărat factor de descurajare. Avem nevoie de o abordare şi de o planificare unitare de apărare pentru întregul Flanc estic. Trebuie să implementăm în totalitate postura coerentă în regiune pe toate dimensiunile – pământ, apă şi aer”, a spus şeful statului.

Preşedintele a reiterat că împărţirea sarcinilor este esenţială în eforturile NATO de descurajare. Şeful statului a reamintit că încă din anul 2017 România a alocat 2% din PIB pentru Apărare.

„Peste 33% din cheltuieli au fost alocate pentru achiziţia de echipamente majore, iar anul acesta vor fi de 35%. Suntem angajaţi ferm să continuăm”, a conchis Klaus Iohannis.

Președintele Iohannis a arătat că România a făcut propuneri concrete în ceea ce priveşte prezenţa înaintată în regiunea Mării Negre, menţionând că ţara noastră acţionează să crească pregătirea Brigăzii multinaţionale pe care o găzduieşte.

Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
Recomandări
Un pacient de la spitalul ROL 2 din Otopeni condamnă condițiile din corturile militare: „Am primit și biscuiți expirați”. Spitalul acuză o eroare umană
 

Şeful statului a precizat că România s-a oferit să găzduiască o capacitate multinaţională de comandă şi control pentru sprijinirea prezenţei înaintate a NATO.

Klaus Iohannis a mai subliniat că este nevoie de luarea rapidă a deciziilor şi de sporirea pregătirii militare, context în care i-a mulţumit preşedintelui american, Donald Trump, pentru „Readiness Initiative”.

„Ar trebui să creştem rolul NATO în combaterea terorismului”, a adăugat Iohannis.

Liderii celor 29 de state membre au publicat declaraţia Summitului de la Bruxelles, la finalul primei zile a reuniunii. Zona Mării Negre şi România sunt menţionate de câteva ori.

Potrivit documentului de la finalul primei zile a summitului NATO, şefii de stat şi de guvern au luat act de oferta României de a găzdui un comandament militar la nivel de corp de armată. Asta înseamnă cu nu a fost luată o decizie finală, dar specialiştii militari vor analiza acest proiect, care ar putea fi dezbătut din nou la NATO, în toamnă.

Citește și: Culmea hoţiei, să furi din puşcărie telefoane mobile care erau pentru angajații penitenciarelor. Cât costă un telefon mobil în spatele gratiilor

Close
Închide
  Close