• În ianuarie 2018, la Spitalul Clinic de Urgență pentru copii “Maria Sklodowska Curie” începea proiectul ‘Niciun copil singur în spital’, demarat de asociaţia ‘Inima Copiilor’.
  • În aceeași lună, primii voluntari începeau “serviciul”
  • Din martie, după ce campania a fost mediatizată, alte 3.200 de persoane s-au înscris ca voluntari.
  • În iunie înscrierile au fost oprite, din cauza numărului mare de cereri
  • 100 de voluntari activează acum la secția de Terapie- Intensivă Nou-Născuți de la spitalul Marie Curie
  • Alți 600 de voluntari sunt “în așteptare”.

Voluntariatul nu mai e o excepție în România și nici monopolul celor tineri.

Sute de români, din toată țara și de toate vârstele au aflat că bebeluși bolnavi au nevoie de sprijin, au lăsat totul deoparte și s-au oferit să ajute programul „Niciun copil singur în spital”!

Proiectul a început în luna ianuarie a acestui an. Motivația?

În secția de terapie intensivă nou-născuți de la Marie Curie erau mulți copii singuri, din cauză că părinții, departe fiind, îi vizitau foarte rar. Dincolo de aspectul uman, multe studii științifice arată că dragostea și afecțiunea sunt esențiale pentru vindecarea acestor micuți.

Dacă în primele două luni s-au înscris doar câțiva voluntari, în luna martie, după mediatizarea proiectului, 3.200 de oameni au spus că vor să fie parte din acest proiect!

Toți aplicanții vor ca după program sau în ziua liberă să vină să-și pună priceperea și dragostea în slujba micuților bolnavi.

În luna iunie am oprit înscrierile pentru că erau mult mai mulți decât ne-am așteptat. Erau oameni care-mi spuneau că în cadrul proiectului de voluntariat se intră mai greu ca la o companie multinațională„, a declarat pentru Libertatea Adelina Toncean, inițiatoarea proiectului „Niciun copil singur în spital”.

S-a ajuns atât de departe cu dorința de a ajuta, încât unii oameni au încercat să apeleze și la „pile”. „Ajunseseră să ne spună că sunt cunoștința nu știu cui și că vor neapărat să fie și ei voluntari, iar asta după ce am închis înscrierile„, a descris momentul, râzând, Adelina.

Au făcut cursuri speciale

Doctorul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la „Marie Curie” are în grijă nu numai de copilașii bolnavi, ci și de voluntari.

El este cel care face un program de pregătire cu ei. „Avem o avalanșă de voluntari și lucrul acesta, oarecum ne-a blocat. Am făcut interviuri cu fiecare voluntar și dintre ei am creat un profil care credem că se potrivește cel mai bine în acest loc„, ne-a declarat dr. Cătălin Cîrstoveanu (foto).

voluntari la Spitalul de Copii ”Marie Curie”

Dr. Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă Nou- Născuți de la Spitalul Marie Curie

Dar a fi voluntar la o secție de terapie intensivă pentru nou- născuți nu e simplu deloc. Voluntarii au înțeles asta și au fost dispuși să învețe lucruri pe care, au recunoscut ei înșiși, nu le-au mai făcut niciodată în viață și nu credeau că vor avea vreodată de-a face cu ele.

Voluntarii trebuie să înțeleagă ce se întâmplă cu un pacient care stă singur, dar și de ce avem nevoie de ei aici. Trebuie să se familiarizeze cu locul și aparatura. Avem manechine, avem monitor, avem un incubator, tot felul de sonde, tuburi, ca ei să vadă cum e realitatea de aici (…) Avem și un curs de prevenția infecțiilor. Voluntarii trebuie să știe și să respecte aici reguli foarte importante. Le facem și teste vizuale ca să vadă efectiv ce se întâmplă, spre exemplu, dacă nu te speli corect pe mâini„, a mai spus șeful secției de Terapie Intensivă. Cursurile se fac în două zile, câte 5- 6 ore în fiecare zi.

Voluntarii vor merge și în spitale din alte orașe

Datorită faptului că au venit atât de mulți voluntari, am decis să extindem programul și în restul spitalului, pentru că un copil singur în spital se reface mult mai greu decât unul care are parte de dragoste și de afecțiune„, spune Adelina Toncean (foto), liderul proiectului.

Voluntarii școliți de ea și de medicul Cîrstoveanu urmează să meargă, cât de curând, în Spitalul Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu din București, iar apoi proiectul se va extinde și în țară.

Am avut deja discuții și cu spitale din Timișoara, Cluj și Constanța, pentru a duce demara și acolo programul de voluntariat în secțiile de pediatrie„, a mai spus inițiatoarea programului „Niciun copil singur în spital”.

Bunica Ioana, bucuria micuței Eva

Printre voluntarii care au avut noroc să lucreze cu micuții de la „Marie Curie” se numără și 20 de bătrâni de la Clubul Seniorilor din sectorul 4.

voluntari la Spitalul de Copii ”Marie Curie”

Bunica Ioana are mare grijă de micuța Eva

Ioana Stere este unul dintre bunicii voluntari. Are 70 de ani și a lucrat toată viața cu prichindei. A lucrat într-o grădiniță din sectorul 4 de unde a și ieșit la pensie. Soțul ei a decedat în urmă cu 16 ani.

Băiatul este la casa lui, iar nepoțica, pe care a crescut- o de la 2 ani, este acum în clasa a zecea. Dar femeii îi e drag să îngrijească bebeluși. De când a auzit de proiectul „Niciun copil singur în spital” și-a dat seama că locul ei este acolo.

De 5 luni de când activează ca voluntar, Ioana are grijă de Eva, o fetiță de 11 luni internată la Terapie Intensivă, pe care părinții o vizitează foarte rar. Ioana nu-i cunoaște pe părinții fetiței. Nu i-a văzut niciodată, dar o învață să spună „mama” și „tata”.

În timp ce discutam cu bunica Ioana, Eva a spus „tata”. „Ați auzit-o? Ați auzit-o? Tata, da, păpușă, zii tata„, spune Ioana uitându-se la micuța din brațele ei.

voluntari la Spitalul de Copii ”Marie Curie”Acesta este cel mai important job din viața lor, iar bunicii voluntari sunt prezenți în fiecare zi la spital. Ei îi țin în brațe pe copilași, îi leagănă, le cântă, le spun povești, așa cum numai bunicii știu să o facă. Când vin în Centrul Seniorilor, vorbesc numai despre progresele pe care le-au făcut bebelușii pe care-i au în grijă. Avem bunicuțe care luau pastile pentru hipertensiune. De când merg la spital mi-au spus că nu le mai trebuie nici un medicament. Copiii le alină sufletul și le vindecă. Acest proiect are un efect pozitiv de ambele părți, atât pentru bunici cât și pentru copii și asta ne bucură nespus„, spune Mihaela Ungureanu (foto), directorul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4.

Îi privești, „bunici” și copii. În România crește un curent silențios, dar empatic, tot mai puternic.

Iar principiul voluntariatului este acela că nu știi, de fapt, cine pe cine ajută.

CITEȘTE ȘI:

Lovitură de teatru: pentru că magistrații pot cumula pensia cu salariul, venitul unui judecător al ÎCCJ „pensionat pe hârtie” poate ajunge la 40.000 de lei pe lună!

Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
PARTENERI - GSP.RO
Cum se ascundea Marica cu amantele! Ilinca Vandici, dezvăluiri incredibile
Femeie din Cluj, MOARTĂ în ATI la 2 luni de la rapelul Pfizer. Ce au descoperit medicii despre plămânii ei
Playtech.ro
Femeie din Cluj, MOARTĂ în ATI la 2 luni de la rapelul Pfizer. Ce au descoperit medicii despre plămânii ei
Şi-a ucis soţia, după ce în prealabil i-a trimis mesaje ca să-i demonstreze că îl înşală. Bărbatul din Turcia spera la o pedeapsă mai uşoară
Observatornews.ro
Şi-a ucis soţia, după ce în prealabil i-a trimis mesaje ca să-i demonstreze că îl înşală. Bărbatul din Turcia spera la o pedeapsă mai uşoară
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
HOROSCOP
Horoscop 17 aprilie 2021. Peștii beneficiează de o formă de protecție care nu se manifestă cum vor ei
„Creatura periculoasă” care a băgat spaima în locuitorii din Cracovia. Oamenii nu au mai deschis geamurile de frică. Este incredibil ce era, de fapt
Știrileprotv.ro
„Creatura periculoasă” care a băgat spaima în locuitorii din Cracovia. Oamenii nu au mai deschis geamurile de frică. Este incredibil ce era, de fapt
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii
Telekomsport
Îndrăgita prezentatoare TV a fost agresată sexual în scara blocului! Atacatorul i-a pus cuţitul la gât. Primele informaţii
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Află cât de profitabile sunt economiile tale (PUBLICITATE)