- Peste 70% dintre cazurile de viol soluționate de instanțe au fost clasate anul trecut, potrivit unui raport publicat de Centrul Filia, organizație pentru drepturile femeilor;
- Agresiunea sexuală este pedepsită de Noul Cod Penal cu închisoare de la 2 la 7 ani și cu interzicerea exercitării unor drepturi;
- În același timp, o treime dintre femeile din România spun că au fost victima hărțuirii sexuale, pe stradă sau la universitate, și 40% spun că au fost martore la un astfel de episod.
La începutul lunii august, anul trecut, autoritățile judiciare semnalau arestarea unui paramedic din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București – Ilfov (ISU), Detașamentul Dămăroaia, pentru că ar fi agresat sexual o pacientă în timp ce o transporta la spital.
Cazul a scandalizat opinia publică. Cum a fost posibil ca membrul unui echipaj de intervenție să agreseze sexual o pacientă, în condițiile în care alți doi lucrători SMURD se mai aflau în autospecială? La aceste întrebări, răspunsurile au venit chiar de la procurorii care s-au ocupat de caz.
Potrivit datelor din anchetă, colegii paramedicului au observat comportamentul deviant al acestuia încă de la locuința pacientei, însă au gestionat cu lejeritate situația, ba chiar s-au amuzat. În drumul spre spital au acceptat, tacit, posibilitatea ca asupra pacientei să fie comise acte de natură sexuală.
Libertatea vă prezintă cronologia intervenției echipajului SMURD pe parcursul căreia o pacientă a fost agresată sexual atât la domiciliu, cât și în drum spre spital de cel care ar fi trebuit să îi acorde primul ajutor. Datele oficiale au fost reținute de procurorii DIICOT în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a paramedicului.
Apelul la 112
Pe 8 iunie 2023, la ora 19.46, un bărbat suna la 112 și cerea intervenția unei ambulanțe într-un cartier rezidențial din sectorul 1. Bărbatul anunța că prietena sa, o femeie de 35 de ani, „este aproape leșinată” și „respiră foarte greu”.
La fața locului a fost trimis un echipaj SMURD din cadrul Detașamentului de Pompieri Dămăroaia, format din trei angajați ISU: șoferul ambulanței, un servant și un comandant de echipaj. Ambulanța a ajuns la domiciliul pacientei în 7 minute.
Potrivit pacientei, în momentul în care echipajul SMURD a ajuns la locuința sa, era „parțial conștientă”, vedea „totul ca într-un vis”, auzea tot, simțea tot, dar nu se putea mișca.
Pentru că servantul avea cea mai mare experiență medicală dintre cei trei membri ai echipajului, s-a ocupat el de pacientă. A solicitat bărbatului care sunase la 112 să îi aducă mai multe cuburi de gheață. A aplicat punga pe frunte, pe cap, pe coaste și pe abdomenul pacientei.
După monitorizarea funcțiilor vitale, constatându-se că acestea sunt în limite normale, membrii echipajului SMURD l-au întrebat pe prietenul pacientei dacă dorește ca femeia să fie transportată la spital. Îngrijorat de starea ei, el a solicitat transportul la spital. Astfel, ceilalți doi colegi ai paramedicului au coborât la ambulanță pentru a aduce un cărucior și targa, în timp ce prietenul femeii îi aștepta la lift pentru a-i ajuta.
Surprins de coleg
Paramedicul a rămas în apartament singur cu pacienta și profitând de moment, acesta a început să o maseze cu gheață pe sâni. În momentul în care șoferul ambulanței a intrat în apartament și-a surprins colegul și i-a cerut „să înceteze acest comportament deplasat”, după cum a declarat în anchetă.
Pacienta a fost transportată la ambulanță. Alături de ea a urcat în cabină paramedicul care o masase cu gheață, iar comandantul echipajului a urcat în față, alături de șoferul autospecialei.
Potrivit Instrucțiunilor de Lucru Specifice Echipajelor de Prim Ajutor Calificat, „după urcarea pacientului în ambulanță, paramedicii se ocupă de verificarea stării pacientului. Pe timpul transportului, pacientul este asistat permanent de paramedici și nu este lăsat nesupravegheat, chiar dacă starea lui este stabilă”. Deplasarea de la domiciliul pacientei până la camera de gardă a Spitalului Elias a durat 4 minute.
Pe drum, șoferul ambulanței a observat că în cabina autospecialei becul era stins, iar când s-a uitat în oglinda retrovizoare nu și-a văzut colegul pe scaunul pe care ar fi trebuit să stea pe durata deplasării. Atunci l-a întrebat pe colegul din dreapta sa: „Ce face Delciu (paramedicul – n.r.) acolo?”.
Membru echipaj SMURD
„Martorul (comandantul echipajului – n.r.) s-a uitat în compartimentul destinat pacienților și i-a spus că inculpatul Delciu Claudiu Gheorghiță «o mamelește» pe persoana vătămată, dându-i cu gheață pe «corp, sâni și sfârcuri». În aceleași împrejurări, martorul i-a spus colegului său că, în timp ce se aflau în apartamentul persoanei vătămate, l-a văzut pe inculpat în timp ce «îi pusese pacientei gheață pe sân, în jurul sfârcului»”. Acestea sunt detalii extrase din rechizitoriu.
Audiat de procurori, comandantul echipajului a declarat că, de fapt, nu a văzut exact ce făcea paramedicul cu pacienta, dar, fiind întrebat de către colegul său, i-a spus „cred că o mamelește în continuare”.
Echipajul și-a continuat deplasarea la spital. La intrarea în camera de gardă s-au întâlnit cu prietenul victimei, care a ajuns acolo cu mașina personală. Femeia i-a povestit ce s-a întâmplat în drum spre spital.
„Potrivit persoanei vătămate, pe durata deplasării către Spitalul Universitar de Urgență Elias, «militarul» care se afla lângă ea i-a ridicat tricoul, i-a masat cu mișcări circulare sânii, a lins-o pe sâni și i-a supt sfârcurile. Persoana vătămată s-a speriat, a simțit «absolut tot» ce îi făcea, era «oripilată», dar nu a putut face nimic, întrucât era «complet paralizată»”, au precizat procurorii în actul de sesizare a instanței.
A distrus înregistrarea
Când a aflat ce s-a întâmplat, prietenul pacientei a mers la comandantul echipajului SMURD și i-a spus că „nu este normal ce au făcut”. Angajatul SMURD i-a recomandat să sune la 112 dacă are vreo suspiciune, anunțându-l că ambulanța este prevăzută cu cameră de supraveghere.
După ce echipajul a revenit la bază, paramedicul Delciu a intrat în cabina șoferului și a scos din sistemul de supraveghere cardul de memorie pentru a vedea ce tip de card este. Ulterior, în aceeași zi, după ce a transportat un alt pacient la Spitalul Elias, a aflat că în spital era zarvă mare după ce pacienta pe care o agresase sexual a anunțat că dorește să depună plângere la poliție.
Paramedicul, profitând de lipsa colegilor, a intrat în ambulanță a scos cardul de memorie din sistemul de supraveghere, l-a introdus în telefonul personal și l-a formatat pentru a distruge înregistrarea care l-ar fi incriminat.
Pacienta a depus plângere la poliție în aceeași seară. La ISU București s-a declanșat o anchetă încă de a doua zi. Fiind reținute infracțiuni din sfera informatică, dosarul a fost preluat de DIICOT.
Explicațiile paramedicului
În fața procurorilor, paramedicul a recunoscut că a avut un comportament deviant față de pacientă, dar a venit și cu o explicație pentru gesturile din ambulanță. „Inculpatul a arătat că a continuat să aplice gheață pe pielea pacientei, inclusiv în zona sânilor, ocazie cu care a observat că pacienta avea o cicatrice în jurul areolei. Inculpatul a făcut o legătură între semnele identificate și cazurile de chirurgie oncologică pe care le suferă anumite femei în urma operațiilor de mastectomie totală/parțială, motiv pentru care a sărutat pacienta «în zona uterului, precum și sfârcul unuia dintre sâni». A făcut acest lucru fără a avea consimțământul pacientei în ideea de «a o feri pe pacientă de o eventuală afecțiune oncologică». A declarat că nu a urmărit obținerea vreunei satisfacții de natură sexuală”, se mai arată în rechizitoriul procurorilor.
El a recunoscut că a distrus înregistrarea de pe camera video din ambulanță.
Eliberat din arest
Trimis în judecată în stare de arest preventiv, bărbatul a contestat ancheta, motivând că dosarul ar fi trebuit să fie instrumentat de Parchetul Militar, și nu de DIICOT. Excepția a fost respinsă de Tribunalul Militar București, instanța dispunând începerea judecății. Tribunalul Militar București a decis să mențină măsura arestării preventive a inculpatului, având în vedere că judecata pe fond abia urmează să înceapă. Paramedicul a contestat decizia de a fi judecat în stare de arest.
Joi, 4 ianuarie, Curtea Militară București a admis contestația și a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive cu cea a arestului la domiciliu. Instanța i-a interzis paramedicului să ia legătura cu persoana vătămată și cu martorii din dosar. Decizia Curții este definitivă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 06.07.2024, 23:58
E, lasă că la închisoare o să poată să-i ferească pe ceilalți deținuți de cancer testicular.
Marica13 • 23.01.2024, 11:41
Tot sistemul bugetar e acaparat de prs care nu au treaba cu meseria respectiva.