3 din 5 romani recunosc ca propriile mancaruri traditionale sunt cele mai “periculoase” pentru silueta. Cu toate acestea, doar 10% din romani (majoritatea femei) declara ca au inceput o dieta in ultimii 2 ani.
In comparatie cu alte tari studiate in cadrul unui sondaj GfK, Romania se afla pe locul 5 in topul tarilor cu cele mai grase mancaruri, fiind surclasati de unguri, cehi, greci si americani.
Conform studiului, la masa se serveste cu preponderenta apa, fiind inlocuita ocazional cu bere sau vin (de barbati) sau cu sucuri (acidulate sau neacidulate, de femei). In ceea ce priveste consumul de vin la masa de pranz, suntem mult peste media Europei Centrale si de Est si la acelasi nivel cu Europa Vestica, unde 1 din 3 italieni sau greci beau frecvent vin in timp ce servesc principala masa a zilei. Cu cei 6% din romanii care consuma bauturi spirtoase la masa de pranz ocupam primul loc la acest capitol, la o distanta semnificativa de bulgari (3%) sau de rusi (2%).
Romancele gatesc cinci zile pe saptamana
In casele romanilor se gateste in 5 zile din saptamana, aceasta sarcina fiind indeplinita in majoritatea gospodariilor de catre femei, in special de cele peste 30 de ani.
Persoane din 20 de tari au fost intrebate despre atitudinile lor in ceea ce priveste dieta, mancarurile traditionale si gatitul. Pentru acest studiu, care a fost comandat de Wall Street Journal Europe si finantat de GfK, au fost chestionate 20.795 de persoane peste 15 ani.