Câteva dintre eșantioanele colectate recent includ materie organică, ceea ce indică faptul că acest crater numit Jezero, care probabil a ținut cândva un lac și delta care s-a vărsat în el, avea medii potențial locuibile cu 3,5 miliarde de ani în urmă.
„Rocile pe care le-am investigat pe deltă au cea mai mare concentrație de materie organică pe care am găsit-o până acum în cadrul misiunii”, a declarat Ken Farley, om de știință al proiectului Perseverance la Institutul de Tehnologie din Pasadena, California.
Misiunea roverului, care a început pe Planeta Roșie în urmă cu 18 luni, include căutarea semnelor vieții microbiene antice. Perseverance colectează mostre de rocă care ar fi putut păstra aceste biosemnături revelatoare. În prezent, roverul deține 12 mostre de rocă.
O serie de misiuni numite Mars Sample Return vor duce în cele din urmă rocile înapoi pe Pământ, în anii 2030.
Roverul a investigat fundul craterului și a găsit dovezi de rocă magmatică sau vulcanică. În timpul celei de-a doua campanii de studiu a deltei din ultimele cinci luni, Perseverance a găsit straturi bogate de roci sedimentare care adaugă mai mult la povestea climei și mediului antic al planetei Marte.
Echipa misiunii a poreclit una dintre rocile pe care Perseverance le-a eșantionat drept Wildcat Ridge.
Roca s-a format probabil când noroiul și nisipul s-au așezat într-un lac cu apă sărată, pe măsură ce s-a evaporat cu miliarde de ani în urmă.
Roverul a răzuit suprafața stâncii și a analizat-o cu un instrument numit SHERLOC.
Analiza a arătat că mineralele organice sunt probabil aromatice sau molecule stabile de carbon și hidrogen, care sunt conectate la sulfați. Mineralele sulfatate, adesea găsite în straturile de roci sedimentare, păstrează informații despre mediile umede în care s-au format.
Moleculele organice, de interes pe Marte deoarece reprezintă elementele de bază ale vieții, sunt carbonul, hidrogenul și oxigenul, precum și azotul, fosforul sau sulful. Nu toate moleculele organice necesită viață pentru a se forma, deoarece unele pot fi create prin procese chimice.
Perseverance, la fel ca roverul Curiosity, a mai găsit materie organică pe Marte. Dar de această dată, a fost găsită într-o zonă în care s-ar putea să fi existat odată viață.