De Adrian Cochino,

Numărul de cazuri de infecție a crescut în ultimele zile în Rusia, dar chiar și așa, ajunsese duminică la doar 306, un prag foarte mic pentru o țară cu o populație uriașă. Luxemburgul, prin comparație, are deja 700 de cazuri, la o populație de doar 628.000 de oameni.

Autoritățile de la Moscova, dar și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), au explicat rezultatele bune ale Rusiei arătând cu degetul spre măsurile luate din timp de autorități.

Rusia a închis încă de pe 30 ianuarie granița cu China și a stabilit zone de carantină, într-un moment în care alte țări nu se gândeau încă la așa ceva. Apoi, autoritățile au început o campanie masivă de testare, identificare a bolnavilor și izolarea lor.

Melita Vujnovic, reprezentanta OMS în Rusia, a declarat pentru CNN că autoritățile au început campania de testare de la sfârșitul lui ianuarie.

”Testarea și identificarea cazurilor, găsirea persoanelor contact și izolarea, toate aceste măsuri recomandate de OMS au fost aplicate aici din timp”, a precizat Vujnovic.

Rospotrebnadzor, agenția pentru protecția consumatorului din Rusia, a anunțat că autoritățile au derulat peste 156.000 de teste, o cifră uriașă comparativ cu alte țări, inclusiv cu SUA, care abia acum demarează o campanie serioasă de testare.

Cum și-au petrecut ultimele trei luni oamenii care au ajutat societatea să funcționeze în pandemie
Recomandări
Cum și-au petrecut ultimele trei luni oamenii care au ajutat societatea să funcționeze în pandemie
 

Ce-i drept, Rusia nu a reușit să identifice și cazurile care au venit din Italia, iar primele infecții par să aibă legătură tocmai cu acestea.

Rusia avea, duminică, 306 de cazuri de infecție cu noul coronavirus FOTO: EPA

Un sistem de testare sub semnul întrebării

Mai mulți critici au atras însă atenția că numărul redus de cazuri de infecție cu noul coronavirus ar putea avea legătură cu ineficiența testelor.

Un raport al PCR.News, o publicație a cadrelor medicale, a observat că singurul test aprobat oficial pentru depistarea coronavirusului, produs de un laborator din Novosibirsk, are o sensibilitate redusă în comparație cu alte teste.

Concret, infecția ar fi detectată doar când într-un eșantion există 100.000 de copii ale virusului pe fiecare milimetru. În SUA, prin comparație, infecția este detectată când există doar 6.250 de copii ale virusului.

”Asta ar însemna că testul este de 10-16 ori mai puțin sensibil decât în SUA”, a declarat pentru ABC News Carmen Wiley, președinta Asociației Americane de Chimie Clinică.

Gabriela Firea atacă proiectul de testare al Ministerului Sănătăţii
Recomandări
Gabriela Firea atacă proiectul de testare al Ministerului Sănătăţii
 

Rezultatul? Există riscul ca multe persoane, în special cele asimptomatice, să nu fie detectate cu aceste teste.

Temerile par să fie confirmate de mărturia lui David Berov, primul pacient confirmat din Moscova. Acesta a scris pe Instagram că al doilea test i-a ieșit negativ, în vreme ce primul și al treilea au fost pozitive, scrie CNN.

Pneumonii misterioase

O altă anomalie spre care indică criticii Kremlinului este cea a statisticilor contradictorii privind numărul de pneumonii ”obișnuite”.

În ianuarie, guvernul a raportat că numărul de pneumonii din Moscova a crescut cu 37%, în comparație cu anul trecut și cu 3% în întreaga țară. Dar Departamentul de Sănătate din capitala Rusiei a contrazis acest raport, spunând că numărul de pneumonii a scăzut de fapt, în Moscova, cu 8% în ianuarie și cu 7% în februarie, potrivit Reuters.

”Acestea nu sunt cuvintele unui președinte, sunt cuvintele unui dictator”
Recomandări
”Acestea nu sunt cuvintele unui președinte, sunt cuvintele unui dictator”
 

”Se pare că strania creștere a cazurilor de pneumonie este doar COVID-19, dar sub alte nume”, a declarat pentru Quartz Mark Galeotti, expert al Royal United Services Institute, un think tank din Londra.

”Să fim serioși, rușii au un obicei vechi de a minimaliza crizele. Parțial pentru că vor să evita panica, dar și pentru că regimul nu consideră că oamenii sunt cetățeni, ci supuși”, a adăugat Galeotti.

Opoziția acuză

Președintele Vladimir Putin spune că situația este sub control FOTO: EPA

În vreme ce a îndemnat populația să fie atentă, președintele Vladimir Putin a asigurat săptămâna aceasta că situația este sub control și că autoritățile au reușit practic să stopeze extinderea în masă a virusului.

Opoziția nu este de acord.

Anastasia Vasilieva, o doctoriță care lucrează cu liderul opoziției Alexei Navalnîi, a afirmat că guvernul ascunde numărul real al infecțiilor folosind diagnostice precum pneumonie sau infecție respiratorie.

Dubii au fost exprimate și de unii oficiali. Alexei Kurinni, un deputat din Parlamentul Rusiei, a admis pentru The Moscow Times că ”cifrele sunt probabil mult mai mari”.

Din partea lor, responabilii sistemului sanitar au negat că ar falsifica cifrele și chiar reprezentanta OMS a susținut varianta guvernului, în vreme ce a avertizat că este posibil ca în perioada următoare să asistăm la creșterea numărului de cazuri.

Și Putin a declarat, miercuri, că autoritățile ar putea să nu aibă numărul exact al cazurilor. El a asigurat însă că informația oferită de Ministerul Sănătății este una obiectivă.

Un sistem sanitar ”nepregătit”

Experții care pun sub semnul întrebării veridicitatea statisticilor se tem acum că informațiile greșite, voit sau nu, au lipsit Rusia de posibilitatea de a acționa din timp pentru controlul epidemiei.

În aceste condiții, greul luptei cu coronavirusul cade acum pe sistemul sanitar care nu se află într-o formă prea bună.

Deși pe hârtie, sistemul arată bine, iar Rusia are mai multe paturi de spital și mai mulți medici decât majoritatea țărilor bogate, adevărul este altul, scrie The Moscow Times.

Un raport șocant publicat acum câteva săptămâni a arătat că o treime dintre facilitățile medicale din Rusia nu au apă curentă și 40% nu au încălzire centralizată.

Experții au atras atenția și asupra lipsei dotărilor.

”Nu avem destule paturi în unitățile de terapie intensivă”, a declarat pentru The Moscow Times Vasili Shtabnitski, un pneumolog din Moscova.

Este și motivul pentru care autoritățile au demarat rapid construirea unui spital destinat bolnavilor cu coronavirus, lângă Moscova.

Un spital de campanie pentru bolnavii cu coronavirus este ridicat lângă Moscova FOTO: EPA

Criticii au observat și diferența majoră de condiții dintre marile orașe, Moscova în special, și restul țării.

”În regiuni, situația este catastrofală”, a declarat Ivan Konovalov, de la Alianța Medicilor, un sindicat independent, aliniat cu liderul opoziției, Alexei Navalîi.

”Nu au doctori suficienți, spitalele sunt într-o condiție proastă și nu au echipamente moderne. Sistemul medical din Rusia nu este pregătit deloc pentru coronavirus sau pentru orice altă pandemie”, a declarat doctorul.

Citeşte şi:

Apare primul test rapid pentru coronavirus: 45 de minute pentru a afla dacă ești infectat

LIVE UPDATE – Coronavirus în Europa | 111 decese noi în Italia

Ce pregătiri se fac pentru ca bucureștenii să nu rămână fără apă potabilă

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare
HOROSCOP
Horoscop 3 iunie 2020. Balanțele se lovesc de câteva complicații, Taurii au probleme financiare