Rusia a transferat 15 nave din Marea Caspică în Marea Neagră pe fondul unei noi escaladări a tensiunilor cu SUA, care au informat că au trimis două nave de război în zonă, pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de Kiev în contextul creşterii prezenţei militare ruse la frontiera cu Ucraina, a anunțat marți armata rusă, potrivit agenției de presă EFE, citate de Agerpres.
Potrivit comunicatului menţionat, deplasarea a 15 nave – între care trei canoniere şi opt nave rapide de desant – face parte din procedura „de rutină” de trecere în revistă a capacităţilor forţelor armate ruse la încheierea sezonului de iarnă.
În paralel, mobilizări de trupe ruseşti au fost observate nu doar la frontiera estică a Ucrainei, ci şi mai la sud, în Transnistria, care se mărgineşte cu aceasta. Imagini din satelit publicate de canalul Nexta Telegram, cu sediul în Polonia, arată o coloană de blindate în perimetrul aeroportului militar din Tiraspol, relatează marţi portalul deschide.md.
De la Tiraspol până la frontiera cu Ucraina nu sunt mai mult de 13 km distanţă, indică experţii Nexta, citaţi anterior de agenţia oficială ucraineană de presă Ukrinform.
Zeci de mii de militari la graniță
În acest timp, situaţia de la frontiera dintre Rusia şi Ucraina devine tot mai explozivă de la o zi la alta.
Dacă iniţial autorităţile ucrainene raportaseră comasarea a 4.000 de militari ruşi în apropiere de frontieră, purtătoarea de cuvânt a administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Iulia Mendel, a comunicat luni că numărul acestora a crescut semnificativ: peste 40.000 de soldaţi ruşi în apropierea frontierei estice a Ucrainei şi alţi 40.000 în Crimeea, şi numărul lor continuă să crească.
În timp ce îşi desfăşoară mobilizarea de trupe şi echipamente la frontiera cu Ucraina fără a se ascunde, Moscova şi-a intensificat războiul informaţional împotriva Ucrainei şi Occidentului în mass-media de stat ruse, potrivit surselor citate.
Oficialii SUA sosesc în Europa
Marți, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut un apel către Rusia să-şi retragă trupele comasate la frontiera ucraineană.
„Rusia trebuie să pună capăt acestei consolidări militare în interiorul şi în jurul Ucrainei, să renunţe la provocări şi să reducă imediat tensiunile”, a spus el.
Tot marți, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, urma să aibă primele întâlniri, la Bruxelles, pentru a-şi coordona cu NATO o abordare comună faţă de mobilizarea militară rusă.
Miercuri, lui Blinken urma să i se alăture și şeful Pentagonului, Lloyd Austin.
„Exerciții militare”
De la Moscova, oficialii ruși au subliniat că trupele au fost mobilizare în scopul unor exerciții militare, ca reacţie la activităţile „ameninţătoare” ale NATO.
„Ca răspuns la activităţile militare ale Alianţei care ameninţă Rusia, noi am luat măsuri adecvate”, a declarat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, în cadrul unei reuniuni la Severomorsk, în regiunea Murmansk, pe coasta Mării Barents, potrivit agenţiei de presă Interfax, citate de Agerpres.
În decurs de trei săptămâni, în cadrul unor exerciţii-surpriză pentru unităţile din districtele militare Vest şi Sud, „două armate şi trei unităţi aeropurtate au fost desfăşurate în zonele de antrenament şi de luptă la frontiera occidentală a Federaţiei Ruse”, a declarat Şoigu la Severomorsk, unde se află baza Flotei ruse a Nordului.
Generalul Şoigu nu a precizat locul exact de desfăşurare a acestor trupe, nici numărul lor exact, dar a apreciat că aceste forţe au arătat „pregătirea şi capacitatea lor de a asigura securitatea militară a ţării”.
Potrivit ministrului rus, evaluarea capacităţii de luptă a forţelor armate ruse „se va încheia în două săptămâni”. „Toate activităţile de verificare sunt programate să se încheie în două săptămâni”, a subliniat el.