Indivizi recrutați online și plătiți în criptomonede

Serhii, în vârstă de 49 de ani, se pregătea să urce la bordul unui autocar cu destinația Germania atunci când serviciile de securitate poloneze l-au oprit pentru un control.

Conform ziarului britanic The Guardian, ucraineanul este unul dintre numeroșii indivizi arestați în Europa, suspectați că ar fi parte dintr-o campanie de sabotaj orchestrată de Rusia împotriva Occidentului. Agențiile europene de informații susțin că Moscova desfășoară o campanie de sabotaj și dezinformare, menită să provoace haos și neliniște. 

Printre incidentele menționate de sursa citată se numără și incendierea unui magazin Ikea în Lituania, atacuri asupra unor afaceri legate de Ucraina în Marea Britanie și acte de vandalism în Franța și Estonia.

În Polonia, clădiri, inclusiv un centru comercial din Varșovia, au fost mistuite de flăcări. Astfel de acte sunt săvârșite de indivizi recrutați online, adesea plătiți în criptomonede. Unii sunt conștienți de misiunile lor, alții nu realizează că lucrează pentru Moscova. Ofițerii de informații ruși care coordonează aceste operațiuni nu părăsesc teritoriul rus.

Documentele judiciare din Marea Britanie și Polonia, interviurile cu oficiali de securitate și discuțiile cu persoane implicate oferă o imagine detaliată a acestei campanii.

Vladimir Kara-Murza, disident rus: „După ce regimul Putin va cădea, Rusia va avea nevoie de experiența României privind trecerea de la dictatură la democrație” INTERVIU
Recomandări
Vladimir Kara-Murza, disident rus: „După ce regimul Putin va cădea, Rusia va avea nevoie de experiența României privind trecerea de la dictatură la democrație” INTERVIU

Cum a fost recrutat Serhii pentru un sabotaj în Polonia

Intensitatea campaniei rusești rămâne incertă, dar au existat momente de tensiune, cum ar fi un complot de a trimite colete explozive în SUA, care a alarmat Washingtonul. Oficialii americani și-au contactat omologii ruși pentru a preveni o escaladare. 

„Nu știam dacă Putin a aprobat”, a spus un fost oficial american. Planul nu a fost pus în aplicare.

Un membru al unității de sabotaj și recunoaștere „Clooney” a corpului de voluntari ai armatei ruse trage cu un obuzier D-30, în regiunea Kursk.
La sfârșitul lunii februarie, Serhii a ajuns în fața unei instanțe din Wrocław. Imagine cu caracter ilustrativ. Foto: Hepta

Serhii, născut la Odesa, a crescut într-o familie de militari sovietici. După prăbușirea URSS, a lansat critici la adresa guvernului ucrainean, spunând că discriminează rusofonii. După Maidan, a devenit tot mai interesat. 

În urmă cu trei ani, a fost contactat de Alexei, un așa-zis om de afaceri din Kiev din sectorul construcțiilor, care i-a împărtășit opiniile. Acesta a dat de el după ce Serhii a lăsat un comentariu la un videoclip pe un canal de Telegram.

În 2023, temându-se de înrolare în armata ucraineană, acesta a fugit în Germania, unde un fost coleg de școală din Odesa i-a spus că sunt locuri de muncă plătite cu 75 de euro/zi. 

Efectul secundar Praid: 39.000 de persoane au rămas fără apă potabilă în Mureș
Recomandări
Efectul secundar Praid: 39.000 de persoane au rămas fără apă potabilă în Mureș

După câteva luni, Alexei l-a contactat din nou, propunându-i o afacere: să fotografieze și să incendieze clădiri în Wroclaw pentru o sumă mare de bani. Acesta i-a sugerat să se întâlnească în Letonia sau Lituania pentru a vorbi despre „afacere”.

Arestarea lui Serhii

Serhii nu a fost de acord, menționând că este prea departe. Ulterior, Alexei s-a oferit să plătească călătoria și a sugerat o altă destinație: Wroclaw. Bărbatul a transferat în jur de 350 de lire sterline în moneda ucraineană în contul bancar al soției lui Serhii.

În continuare, acesta a cumpărat un bilet de autobuz către Wroclaw, plecând din Germania la 27 ianuarie 2024. La puțin timp după ce a ajuns în Polonia, Alexei l-a sunat pe Serhii pentru a prezenta scuze, spunându-i că nu mai poate călători. Totuși, i-a dezvăluit „afacerea” care era plătită cu 4.000 de dolari, 2.000 în avans și încă 2.000 după ce ar fi primit dovada incendiului.

Bărbatul și-a amintit de o clădire din apropierea casei sale din Germania care fusese mistuită de flăcări și i-a cerut soției să-i trimită o poză cu aceasta. Poate, s-a gândit el, ar putea să i-o trimită lui Alexei și să o prezinte ca fiind undeva în Wrocław, pentru a obține banii fără să facă fapta.

Primele tăieri gândite la nivelul Guvernului: voucherele de vacanță, indemnizația de hrană și sporul de antenă la bugetari. Cât s-ar economisi
Recomandări
Primele tăieri gândite la nivelul Guvernului: voucherele de vacanță, indemnizația de hrană și sporul de antenă la bugetari. Cât s-ar economisi

În continuare, acesta și-a cumpărat un bilet de autobuz înapoi spre Germania. A fost arestat chiar înainte de a se urca în autocar. La o săptămână de la arestarea sa, un mesaj a apărut pe un mic grup de Telegram, care avea 28 de abonați. 

„Atenție! Luptați cu negrii. Căutăm partizani în Europa”, se arată în mesaj. „Căutăm tovarăși care incendiază magazinele migranților de culoare”. Recompensa era de 5.000 de dolari. 

Unitatea responsabilă de sabotaje în Europa

Contul care a publicat mesajul era același cu cel folosit de „Alexei”. Acum, în spatele contului se afla un „neonazist european”. De fapt, autoritățile poloneze cred că era condus de un ofițer de stat major al GRU, serviciul de informații militare al Rusiei.

Campania de sabotaj a Rusiei nu a apărut din senin. Conform cercetărilor din arhivele serviciilor de securitate comuniste, sabotajul în țările inamice era parte din doctrina KGB încă din anii 60, fiind activat în perioade de tensiune sau război. 

După anexarea Crimeei și conflictului din estul Ucrainei în 2014, agenții ruși au vizat fabricile de muniție și comercianții de arme din Europa care susțineau Ucraina. Spre deosebire de valul actual de sabotaj, aceste atacuri au fost meticulos planificate și executate de agenți instruiți.

Unitatea GRU 29155, responsabilă pentru sabotaje și asasinate în Europa, a fost implicată în multe astfel de acțiuni. După otrăvirea lui Serghei Skripal în 2018, autoritățile britanice și jurnaliștii de la Bellingcat au identificat otrăvitorii ca fiind agenți 29155. Expulzarea a sute de ofițeri de informații ruși din ambasadele europene a urmat, iar Bellingcat a identificat alți agenți 29155 prin verificarea bazelor de date cu pașapoarte, distrugându-le acoperirea.

Pedeapsa primită de Serhii

După invazia Ucrainei în luna februarie a anului 2022, a avut loc o nouă rundă de expulzări de diplomați. Spre deosebire de acțiunile anterioare, acest val este mai dispersat și cu obiective variate. Un fost oficial american a spus pentru sursa citată că, imediat după invazia rusă, Washingtonul se aștepta la atacuri cibernetice masive, dar acestea nu s-au materializat. 

„Ideea de sabotaj a fost întotdeauna o variantă, dar este încă foarte surprinzător să o vedem în desfășurare”, a spus fostul oficial.

Recrutarea agenților și alegerea țintelor de către Moscova variază în funcție de țară. În țările baltice, serviciile ruse exploatează legăturile familiale ale populației vorbitoare de limbă rusă.

Recrutările se fac în timpul vizitelor în Rusia, iar Telegram este folosit pentru comunicare. Motivația este adesea financiară sau prin șantaj. În alte părți ale Europei, recrutarea se face prin Telegram, fără interacțiune personală. Unii recruți, precum Serhii, cred inițial că discută cu oameni despre proiecte de afaceri comune.  

La sfârșitul lunii februarie, Serhii a ajuns în fața unei instanțe din Wrocław, îmbrăcat în salopeta roșie de închisoare, cu mâinile și picioarele în lanțuri. Deși nu a reușit să incendieze nimic și a fost arestat înainte de a părăsi țara, a primit o sentință de opt ani. 

Pentru ruși, avantajul folosirii unor agenți care acționează o singură dată este că, dacă ceva nu merge bine, Moscova se poate debarasa de ei și îi poate lăsa să își ispășească pedeapsa în închisoare. 

„Închizi o persoană și apare alta care îi ia locul. Acești oameni sunt de sacrificiu și Moscovei nu-i pasă de ei”, a declarat un oficial european din domeniul securității.

Amintim că serviciile secrete din Germania au avertizat că Rusia recrutează activ adolescenți pentru spionaj și sabotaj.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.