Operațiune de spionaj cibernetic

O unitate specializată a Direcției principale de informații de la Moscova (GRU) a folosit diverse metode pentru a accesa ilegal sistemele de supraveghere. 

Mai exact, agenții ruși trimiteau, printre altele, de e-mailuri înșelătoare, cu conținut pornografic sau informații profesionale false, pentru a obține parole de cont.

„E-mailurile au fost de obicei scrise în limba maternă a țintei și trimise unui singur destinatar”, arată raportul Centrului Național pentru Securitate Cibernetică (NCSC) din Regatul Unit.

Agenții ruși s-au dat drept personal IT pentru a obține acces la conturi în unele cazuri. 

De asemenea, au fost accesate orarele feroviare pentru a urmări circulația ajutoarelor.

„Pe lângă faptul că au vizat entități logistice, actorii din cadrul unității 26165 au folosit probabil accesul la camere private în locații-cheie, cum ar fi punctele de trecere a frontierei, instalațiile militare și gările, pentru a urmări mișcarea materialelor în Ucraina”, se arată în aviz.

„Actorii au folosit și servicii municipale legitime, cum ar fi camerele de supraveghere a traficului”.

Pe lângă România și Ucraina, operațiunea a vizat și sisteme de supraveghere din Polonia, Ungaria și Slovacia.

Drama unui român după internarea la sanatoriu, în Techirghiol. Fractura provocată de kinetoterapeut, „pedepsită” cu daune morale de 100.000 de lei
Recomandări
Drama unui român după internarea la sanatoriu, în Techirghiol. Fractura provocată de kinetoterapeut, „pedepsită” cu daune morale de 100.000 de lei

Aproximativ 80% din camerele accesate de Rusia se află în Ucraina, iar 10% în România, restul fiind distribuite în celelalte țări menționate.

Unitatea GRU 26165, cunoscută și sub numele de APT 28 și Fancy Bear a desfășurat operațiunea atât împotriva organizațiilor publice, cât și private din state NATO, începând cu 2022.

Măsuri de protecție recomandate

Centrul Național de Securitate Cibernetică din Regatul Unit a făcut apel la companiile private implicate în furnizarea de ajutor să ia măsuri imediate pentru a se proteja.

„Această campanie rău intenționată a serviciului de informații militare al Rusiei prezintă un risc serios pentru organizațiile vizate, inclusiv pentru cele implicate în furnizarea de asistență Ucrainei”, a precizat Paul Chichester, directorul operațiunilor NCSC.

Autoritățile britanice recomandă organizațiilor să crească monitorizarea sistemelor, să utilizeze autentificarea multifactor cu factori puternici și să aplice prompt actualizările de securitate pentru a gestiona vulnerabilitățile.

Avizul privind această operațiune de spionaj cibernetic a fost elaborat în colaborare cu agenții din SUA, Germania, Republica Cehă, Polonia, Australia, Canada, Danemarca, Estonia, Franța și Olanda. 

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)
Avatar comentarii

tomitan 22.05.2025, 12:44

Multumim SRI!"Sunteti cei mai buni!" PS .La SRI trdbuie taiatin carne vie ,facut concedieri masive , incepand cu toti coloneii si generalii facuti la apelul bocancilor iar Dl.David sa desfiinteze fabrica de diplome " Academia SRI".O rusine de institutie ,plina de sinecuristi si fosti securisti

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.