Cuprins:
La ora 6.45, pe 28 martie, poliția a ajuns la casa lui Andrey Perlov, lângă Novosibirsk, în Siberia. El este acuzat de furtul a aproximativ trei milioane de ruble de la un club de fotbal din Novosibirsk, unde era director general. El și familia sa neagă acuzațiile.
Fiica lui Andrey Perlov, Alina, afirmă că autoritățile exercită presiuni mari asupra acestora.
„El a refuzat și am făcut destul de mult zgomot în mass-media locală, așa că a fost trimis în celula de pedeapsă strictă, unde i-au adus din nou contractul”.
Ea adaugă că atunci când a refuzat a doua oară, i s-a interzis să își vadă sau să își sune familia. Cu toate acestea, încă speră să-i dovedească nevinovăția. Asta deși ultima dată când Alina și-a văzut tatăl în instanță, la mijlocul lunii iulie, acesta pierduse mult în greutate.
„Încearcă să rămână vesel, dar dacă asta continuă, îl vor distruge”, a declarat Alina.
Nu este un secret că prizonierii au fost recrutați să lupte în Ucraina. Însă o analiză BBC arată cum atenția inițială asupra infractorilor condamnați s-a schimbat pentru a include persoane care încă nu au fost judecate. Noile legi impun ca atât avocații acuzării, cât și cei ai apărării să informeze persoanele acuzate de majoritatea infracțiunilor că au opțiunea de a merge la război în loc de a merge în instanță.
Ce prevede legislația rusă cu privire la rușii cu dosar penal
Legislația, adoptată în martie 2024, prevede că, dacă aceștia se înscriu, urmărirea penală și orice investigație vor fi oprite. Cazurile lor vor fi, în general, închise complet la sfârșitul războiului.
„Aceasta a dat peste cap sistemul de aplicare a legii din Rusia”, spune Olga Romanova, directorul organizației Rusia Închisorilor – un ONG care oferă asistență juridică deținuților.
„Poliția poate acum să prindă un om lângă cadavrul cuiva pe care tocmai l-a ucis.
Îi strâng cătușele și apoi ucigașul spune: Oh, așteptați, vreau să merg într-o operațiune militară specială, și ei închid cazul penal”, a mai spus Olga.
Acest nou cadru legislativ a stârnit numeroase controverse și întrebări privind eficiența și moralitatea sa. O înregistrare surprinde un anchetator care descrie avantajele semnării unui contract cu armata rusă unei femei al cărei soț fusese deja condamnat la trei ani pentru furt.
„Poate primi încă șase pentru această infracțiune. I-am oferit o șansă să semneze un acord. Dacă cererea lui este aprobată, va merge la război și vom închide cazul”, îi spune el.
Dacă acuzatul semnează, în câteva zile dosarul penal este suspendat, iar acesta pleacă pe front aproape imediat. Trei avocați care lucrează în Rusia au confirmat că aceasta a devenit norma în întreaga țară. Unii se înscriu în speranța de a evita închisoarea și cazierul judiciar – dar nu este o cale ușoară, așa cum a descoperit tânărul Yaroslav Lipavsky.
El a semnat un contract cu armata după ce a fost acuzat de provocarea intenționată de „vătămare gravă a sănătății de către un grup de persoane prin acord prealabil”.
Tânărul care s-a înrolat în armată pentru a evita urmărirea penală a murit după o săptămână. Iubita sa tocmai aflase că este însărcinată, iar Lipavsky s-a înscris în armată imediat ce a împlinit 18 ani. A plecat în Ucraina și, după o săptămână, a murit – unul dintre cei mai tineri soldați căzuți în război.
Foto: Yaroslav Lipavsky, ucis în Ucraina la doar 18 ani.
Sursă: X / Jürgen Nauditt
Nu este clar câți oameni acuzați de crime au ales să lupte în loc să fie judecați, dar această schimbare de politică reflectă nevoia Rusiei de a-și întări trupele, minimizând în același timp numărul de civili pe care trebuie să-i mobilizeze.
„Le pasă rușilor de condamnați sau de cei aflați în închisoare? Bănuiesc că nu”, spune Michael Koffman, analist militar la Carnegie Endowment for International Peace.
El crede că guvernul „probabil presupune că aceștia sunt oameni pe care îi pot pierde, de care nu îi va fi dor nimănui și care nu vor avea un efect negativ substanțial asupra economiei generale”.
Grupul de mercenari Wagner a început să recruteze deținuți din închisori de maximă securitate, sub conducerea fostului lider Evgheni Prigojin, care căuta „talente criminale” în schimbul grațierilor. Documente confidențiale verificate de BBC și site-ul rus Mediazona dezvăluie procesul de recrutare a prizonierilor și soarta multora dintre ei.
Video: Vehicule blindate „Bradley IFV” si tancuri Abrams distrug poziții ale soldaților ruși din estul Ucrainei.
Sursa: Ministerul Apărării ucrainean
Identificarea condamnaților
Analiza plăcuțelor de identificare ale condamnaților căzuți în Ucraina și plățile efectuate către familiile lor arată că Wagner a recrutat aproape 50.000 de deținuți din colonii penale, pierzând până la 200 de oameni pe zi în lupte. Mulți alții au fost răniți. Toate plăcuțele de identificare ale prizonierilor încep cu litera K, care reprezintă ,,kolonya” sau colonie penitenciară.
Primele trei cifre identifică închisoarea de unde provin, iar ultimele trei cifre identifică recruții, fiind alocate în secvență. Cu cât numărul este mai mare, cu atât mai mulți recruți au venit din acea colonie. Înregistrările de plăți arată că peste 17.000 de prizonieri au fost uciși încercând să captureze orașul Bahmut din estul Ucrainei între iulie 2022 și iunie 2023.
Pentru a compensa pierderile, Wagner și, ulterior, Ministerul Apărării, și-au adaptat strategiile de recrutare pentru a lărgi baza de potențiali recruți. Unii acuzați de crime refuză noul acord din principiu, fiind împotriva războiului, alții – din cauza riscului mare de a muri sau de a fi răniți pe câmpul de luptă, iar alții doresc să rămână acasă pentru a-și apăra cazul.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
1ianuarie • 24.10.2024, 21:41
Ai două variante: 1-te împușcă rusul și 2- te împușcă ucraineanul.
Clipa1974 • 24.10.2024, 09:50
Orașul Bahmut sa înțeleg că este cimitirul unde au murit deja 17000 de oameni proveniți din pușcăriile rusești și trimiși pe front că să își "spele" păcatele...Cu siguranță că acest loc va fi unul de plângere și aducere aminte prin ridicarea unui monument al prostiei, desigur, desigur, cu epitaf in limba rusă!!
dargmar • 23.10.2024, 16:37
Imi aduc aminte de "Arhipelagul Gulag" al lui Soljenitin in care se povestea cam cum functiona sistemul juridic la rusi sub Stalin: te aresta la gramada - aveau norme de implinit - te tineau cateva zile in beciurile KGB-ului fara mancare sau apa pana-ti venea randul la interogatoriu, care de regula incepea cu intrebarea:"Ia zi, de ce esti arestat?". Daca nu reuseai sa le dai un motiv ptr a te trimite-n Siberia ( sau mai stiu si eu ce gulaguri disponibile aveau in acel moment) incepeau "munca de convingere"... Oare asta-i lumea in care vor sa traiasca toti care-l ridica-n slavi pe Putin, sau cred ca simpla adulatie a nebunului ii va ocroti de o astfel de soarta?