Lupta dusă în Primul Război Mondial pe 17 august 1917 pentru stăpânirea dealului Coșna, 789 de metri, a reprezentat unul dintre momentele-cheie ale celei de-a treia Bătălii de la Oituz.
„Pe aici nu se trece!”
Dealul Coșna este locul în care jertfa și eroismul Armatei Române au înfrânat ambițiile germanilor pe frontul de est, sub deviza „Pe aici nu se trece!”, într-o bătălie decisivă pentru existența României ca stat, fiind ultima redută a înaintării germane către Moldova.
„Fortificațiile specifice germanilor, încă vizibile, ne povestesc și acum despre cele întâmplate acolo acum 103 ani. Acesta este punctul de pornire a atacului asupra fortăreței Coșna a trupelor Wurttemberg, conduse pe atunci de locotenentul Erwin Rommel. Ulterior acestei date, se pare că în această zona au fost stabilite, pentru o perioada mai îndelungată, santinele germane și rezerve mixte germane și austro-ungare, pentru a anunța și stăvili un eventual atac al armatei române din est”, transmit „Prospectorii Istoriei”, pe pagina de Facebook.
Potrivit imaginilor publicate, la locul descoperirii au fost identificate mai multe caschete nemtești, vase pentru mâncare, cutițe sau lopeți.
Rommel a condus trupele germane în bătălina de la Coșna
Cel care a condus trupele germane în bătălia de la Coșna a fost tânărul locotenent Erwin Rommel, cel care avea să devină unul dintre cei mai mari comandanți militari germani. Rommel a fost comandatul general al trupelor germane din Africa, în al Doilea Război Mondial, ceea ce i-a atras porecla „Vulpea Deșertului”.
„În timp ce Compania a 6-a a pus stăpânire pe jumătatea de vest a vârfului Muntelui Coșna – noi l-am numit Sediul Central – a 5-a companie a prins peste două sute de prizonieri, a pus stăpânire pe pozitii inamice la vest și la sud de drumul de creastă și a capturat mai multe mitraliere. O râpă largă ne-a despărțit încă de Muntele Cosna. Un număr mare de români se retrăgeau pe drumul care duce pe versantul vestic și ei au fost în curând loviți de focul Companiei a 6-a. Trupele românești stăteau pe vârful Muntele Cosna și noi am început să primim foc de mitralieră de acolo”, nota Erwin Rommel în „Infanteria atacă”, jurnalul său de război publicat în 1937.
Asociația „Prospectorii Istoriei” din Comănești își propune descoperirea și promovarea adevărului istoric.
Florin Bosoteanu și colaboratorii săi care cutreieră pădurile înalte, în căutarea obiectelor din Primul Război Mondial.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro