„Ion”, o capodoperă a literaturii române
Scriitorul Liviu Rebreanu a lansat „Ion” în anul 1920. Acțiunea și personajele din roman sunt inspirate de persoane reale și din întâmplări care s-au petrecut în localitatea Prislop, acolo unde autorul a trăit în prima parte a vieții.
Între timp, micuța localitate a fost transformată în cartier al orașului Năsăud și a primit numele „Liviu Rebreanu“. Mare parte din personajele care l-au inspirat pe scriitor au încetat din viață în urmă cu decenii. Totuși, urmașii acestora își amintesc de persoanele care l-au inspirat pe Ana, Ion sau pe preotul Ioan Belciug.
„Ion” a murit în 1935, „Ana” în 1973
Ion şi Ana, pe numele real Ion şi Rodovica Boldijer, au avut şase copii, trei băieţi şi trei fete. Băieţii s-au stins toţi. Dintre fete, mai trăiește doar Xenia, în vârstă de 90 de ani.
Xenia Pop locuiește încă în localitatea în care s-a născut, fiind cea mai mică dintre fete şi cea care a îngrijit-o pe Rodovica până s-a stins.
Rodovica a murit în anul 1973, pe când avea 85 de ani, în timp ce Ion, soţul ei, a încetat din viaţă în tinereţe, în anul 1935, la puţin peste 40 de ani, după ce s-a îmbolnăvit de hepatită, mai scrie sursa citată.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro