Mergi direct la conținut »
„Să fie lumină”: Cum face BOR bani dintr-un bloc cu opt etaje primit de la statul român, deși nu are voie legal să-l exploateze comercial
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > „Să fie lumină”: Cum face BOR bani dintr-un bloc cu opt etaje primit de la statul român, deși nu are voie legal să-l exploateze comercial

„Să fie lumină”: Cum face BOR bani dintr-un bloc cu opt etaje primit de la statul român, deși nu are voie legal să-l exploateze comercial

Jurnaliștii de investigații de la „Să fie lumină” dezvăluie cum a ajuns Patriarhia Română să facă bani dintr-un hotel de patru stele, situat la kilometroul zero al Bucureștiului. Acest lucru în condițiile în care Patriarhia a primit proprietatea cu condiția să păstreze destinația spirituală / administrativă / educaţională / de asistenţă socială a clădirii transmise de statul român, fără plată. Adică nu are voie să exploateze comercial blocul situat în buricul Bucureștiului. 

În august 1990, Biserica Ortodoxă Română primește prin concesiune un bloc cu două scări și opt etaje, în Piața Unirii. Este vorba despre blocul P5B, situat pe fostul Bulevard George Coșbuc, cu o suprafață de aproape 1 hectar. Bucureștenii pot identifica ușor locația ca „blocul Basilica”, datorită reclamei uriașe pentru agenția de turism a Patriarhiei.

BOR a intrat în proprietatea blocului în anul 2010, printr-o hotărâre de guvern, însă acest lucru venea și cu o condiție: Biserica nu are voie să schimbe destinația imobilului în următorii 30 de ani. Mai exact, Biserica este obligată legal să păstreze destinația spirituală / administrativă / educaţională / de asistenţă socială a clădirii transmise de statul român, fără plată.

Însă jurnaliștii de la Să fie lumină au mers la fața locului și au descoperit că lucrurile stau cu totul altfel.

Mai exact, pe scara 1 a „blocului Basilica” se află, pe lângă redacția Ziarului Lumina și sediile câtorva sectoare ale Administrației Patriarhale, și două cabinete de avocatură, un birou de executorii judecătorești, o clinică de nutriție și mai multe firme. Toți proprietarii plătesc Patriarhiei chirii între o mie și două mii de euro lunar, după cum au dezvăluit chiar aceștia.

La scara 2, jurnaliștii au găsit un hotel de patru stele și restaurantul acestuia. „HORECA, așadar, sub numele de Centrul Social Cultural Sfântul Apostol Andrei”, notează site-ul Să fie lumină.

Potrivit BOR, Centrul social-cultural „Sfântul Apostol Andrei” își desfășoară activitatea pe bază de voluntariat, scopul fiind acela de a-i ajuta pe cei sărmani.

Însă Biserica încasează bani și din acest centru, pe care îl folosește ca hotel de patru stele.

În anul 2012, amintesc jurnaliștii, „prețul pentru o cameră cu mic dejun inclus ajungea la 200 de lei. Pentru închirierea unui apartament de trei camere, în care puteau fi cazate două, maximum trei persoane, prețul se ridica la 450 lei pe noapte, fără mic dejun inclus”.

Citește investigația integrală pe Să fie lumină.

Foto: Să fie lumină


Citește și:

Vasile Bănescu, la Interviurile Libertatea, despre averea Bisericii: „Nu există conturi secrete sau bani ascunși. Averea Bisericii este patrimonială”

 
 
Close
Close
Închide