MENIU CAUTĂ
17 Noi. 2017 13:06 , de Daniel Ionașcu

#SalariileRomanilor. Guvernul obligă companiile să înceapă negocierea colectivă a salariilor, înainte de trecerea contribuțiilor la angajat

Distribuie

Toate companiile din România sunt obligate să înceapă negocierea colectivă a salariilor angajaților în doar o lună, respectiv perioada 20 noiembrie – 20 decembrie, înainte de a pune în aplicare noile modificări la Codul Fiscal, scrie Profit.ro.

Inițierea negocierii colective vine ca derogare de la prevederile Legii dialogului social, care prevedea că negocierea este obligatorie doar pentru companiile cu mai mult de 21 de angajați.

Astfel, va fi obligatorie negocierea colectivă și în unitățile unde nu exista contract colectiv de muncă. În companiile unde astfel de înțelegeri există este în continuare obligatorie negocierea colectivă a actelor adiționale.

Temeri privind scăderea veniturilor nete în mediul privat

Noua măsură vine în contextul în care sindicatele se tem că trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat va duce la scăderea veniturilor nete ale salariaților. Pentru ca aceștia să nu piardă bani la salariu este nevoie ca angajatorii să majoreze salariile brute cu 20%.

Doar 38% din companii vor să compenseze contribuțiile

Obligativitatea apare după ce un studiu PwC arăta că doar 38% dintre companiile din România vor să majoreze salariile angajaților, 6% nu vor să le crească, iar 4% vor majora doar selectiv. Concomitent, un procent de 56% dintre angajatori nu s-au decis.

Negocierea colectivă crește puterea angajaților în tratativele cu firmele.

Citește mai multe despre #SalariileRomanilor și Salarii pe Libertatea.

Comentarii