Comunele Adămuș. Băgaciu, Gănești și Fântânele, cele mai afectate

Starea de alertă declanșată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Mureș a fost luată după ce s-a constatat că s-a dublat limita maximă admisă. Izvorât din Munții Gurghiului, din Pasul Bucin, râul Târnava Mică traversează trei județe pentru a se vărsa la Blaj: Harghita, Mureș și Alba. Trece totodată prin 40 de localități, dar comitetul din Mureș a stabilit starea de alertă doar pentru municipiul Târnăveni și comunele Adămuș. Băgaciu, Gănești și Fântânele. Acolo s-a descoperit că salinitatea este dublă față de maximumul admis. În aceste zone, apa nu mai este potabilă, iar locuitorii sunt avertizați de aseară prin Ro-Alert să nu o bea. Au trecut aproape 24 de ore de când s-a declanșat starea de alertă pentru a nu se ajunge în stare de urgență. 

Mașinile ISU se transformă în „PET-uri” cu apă potabilă

În ședința Comitetului pentru Situații de Urgență Mureș, vocile celor numiți politic și, în general, nepregătiți au aruncat întrebări ridicole pentru situația gravă în care se află minimum 39.000 de persoane și sute de mii de animale. Oare se strică mașinile de spălat? a fost una dintre dilemele care-l frământa pe un participant la întrunirea începută la prânz și care s-a terminat după miezul nopții.

Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”
Recomandări
Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”

Concluziile de după întâlnirea șefilor de instituții cu prefectul de Mureș în frunte au fost scurte și dure: nu avem apă potabilă pentru oameni și animale, așa că trebuie să luăm din Târgu Mureș și să ducem cu cisternele în zonele afectate. Mașinile ISU Mureș s-au transformat în prima soluție găsită rapid, doar pentru animale. Pentru oameni, apa potabilă din Târgu Mureș poate fi transportată în cisterne care sunt, de obicei, pline cu lapte. Lucru care se va pune urgent în practică în situația în care CNSU (Consiliul Național pentru Situații de Urgență) nu aprobă alocarea rapidă a unor sume pentru transportarea apei minerale plate către beneficiari. 

Cifre așteptate cu sufletul la gură

Panicat și uluit, pentru că nu se aștepta la efectul Praid, cu toate că Sindicatul Mureșul de la Apele Române a avertizat din 9 mai ce se va întâmpla, comitetul s-a trezit în fața unei situații unice. Iar șocul a fost când participanții la întâlnirea de urgență au văzut analizele de la Aquaserv, firma care livrează apă potabilă și se ocupă de gestionarea celei menajere. Nimeni nu a vrut să sufle un cuvânt despre salinitate, ci pe surse am aflat că este dublă față de maximumul admis. Acum s-a ordonat ca analizele să fie mai dese, abia după aceea s-a întrebat comitetul de unde a apărut sarea în Târnava Mică. 

Filmul integral al prăbușirii avionului Air India. Ce a transmis pilotul. Cauzele catastrofei, analizate de experți de top
Recomandări
Filmul integral al prăbușirii avionului Air India. Ce a transmis pilotul. Cauzele catastrofei, analizate de experți de top

Cum a ajuns sarea de Praid în râul Târnava Mică

Sursele Libertatea susțin că angajații Societății Naționale a Sării (SALROM) scoateau apă infiltrată în mină și o deversau în pârâul Corund. Parțial o direcționau către ștrandul Praid. Potrivit normelor, această acțiune ar fi trebuit să aibă loc des, dar muncitorii de la compania de stat deversau în cantități imense de două ori pe an. Și atunci societatea era amendată, dar suma reprezintă mărunțiș dacă privim spre profitul anual de peste 20 de milioane de euro, cu un maxim de 24 de milioane. 

Ultima oră: CNSU a aprobat ajutorul pentru localitățile afectate

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a hotărât, marți, 3 iunie, să acorde ajutoare pentru persoanele aflate în cele cinci localități din Mureș care se află în stare de alertă. Pe scrut, la articolul 2 se prevede: „Se propune Guvernului României aprobarea scoaterii de la rezervele de stat a 1.400.000 de litri de apă plată, în vederea acordării ca ajutor umanitar intern de urgență, cu titlu gratuit, celor 5 unități administrativ teritoriale (municipiul Târnăveni, comuna Băgaciu, comuna Adămuș, comuna Gănești, comuna Fântânele) din județul Mureș, pentru asigurarea condițiilor minime de trai a persoanelor afectate.  Transportul se va asigura de către A.N.R.S.P.S. cu mijloacele proprii sau închiriate, iar la nevoie va fi sprijinit de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Distribuirea apei potabile se va asigura de către autoritățile administrației publice de la nivel local, sprijinite de către structurile pentru situații de urgență din județul Mureș”.

Povestea porcului electoral. Ce pedeapsă a primit un bărbat din Iernut care le-a dat alegătorilor câte un kil de carne şi o bere, ca să voteze cu primarul
Recomandări
Povestea porcului electoral. Ce pedeapsă a primit un bărbat din Iernut care le-a dat alegătorilor câte un kil de carne şi o bere, ca să voteze cu primarul

În aceste momente, comitetul din Mureș încearcă să afle care sunt noutățile legate de salinitate și ce mai poate face pentru a ușura viața care a devenit deodată și mai grea pentru 39.000 de locuitori.


Reportajele și anchetele sunt mari consumatoare de timp și resurse. Din acest motiv, te invităm să susții munca jurnaliștilor printr-o donație. Aici găsești mai multe opțiuni prin care poți contribui la dezvoltarea altor materiale similare: libertatea.ro/sustine. Îți suntem recunoscători că ne citești și că ești alături de noi.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.