Mergi direct la conținut »
Sărbătoare mare în weekend, la Băilești! Festivalul zaibărului și al prazului, în orașul lui Nea Mărin
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Sărbătoare mare în weekend, la Băilești! Festivalul zaibărului și al prazului, în orașul lui Nea Mărin

Sărbătoare mare în weekend, la Băilești! Festivalul zaibărului și al prazului, în orașul lui Nea Mărin

"De viața vrei frumoasă s-o trăiești/pe-octombrie să-l faci la Băilești/ vestea s-a dus, e iar un festival/ ce strânge lume multă, e și bal/ că zaibărul măi frate, s-a făcut/și vrem acum să-l facem cunoscut".

Este invitația pe care o adresează Mami Nineta (Maria Oprea) la cea de-a zecea ediție a Festivalului Zaibărului și al Prazului, de la Băilești – Dolj, ce are loc în orașul lui Amza Pellea în perioada 19 – 21 octombrie.

Cea de-a X-a ediție a festivalului dedicat zaibărului și prazului oltenesc a început vineri seară cu spectacolul „Toți avem dreptate”, scenariul și regia Adrian Andone, pus în scenă de actorii trupei de teatru „Masca” a Casei de Cultură „Amza Pellea”.

Ziua de sâmbătă va debuta cu un car alegoric cu zaibăr și produse tradiționale, ce va fi însoțit de tineri în costume tradiționale și de fanfarele populare de la Desa și Ciuperceni.

După-amiaza, localnicii sunt invitați în Piața Civică din Băilești la un concurs de interpretare muzică populară cu artiști amatori și un altul de glume oltenești. Sunt invitate ansambluri folclorice din mai multe județe, precum „Armenișana”, din Armeniș,  Caraș -Severin, „Dor” din Sarighiol de Deal – Tulcea, „Doina Fărcașelor” din Fărcașele – Olt, „Dor Oltean” din Teslui – Olt, „Florile Ceahlăului”, din Ceahlău – Neamț, Ansamblul Asociației Macedonenilor din România și „Bobocica” din Băilești – Dolj.

România ratează lista primelor 20 de țări cărora Japonia le oferă gratuit un medicament pentru tratamentul Covid-19. Orban a aflat de la Libertatea despre ofertă
Recomandări

România ratează lista primelor 20 de țări cărora Japonia le oferă gratuit un medicament pentru tratamentul Covid-19. Orban a aflat de la Libertatea despre ofertă

 

Bucate alese stropite cu zaibăr

Pentru al doilea an consecutiv, sărbătoarea băileșteană propune și expoziția – concurs cu preparate tradiționale “Dolju-n bucate“, organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj. Gospodine din Calafat, Afumați, Giurgița, Izvoare, Galicea Mare, Perișor, Radovan vor pune la degustare cele mai bune preparate tradiționale care vor fi jurizate de către localnici.

Oaspeții și localnicii sunt așteptați cu produse tradiţionale de toamnă: pastramă cu mămăliguţă, cârnăciori olteneşti, mititei la grătar, dovleac copt şi alte bucate tradiționale. Bineînțeles, toate stropite cu zaibăr de Băilești!

În ultima zi de festival, doljenii și nu numai sunt invitați să participe la Cupa Băileștiului la Handbal, în sala de sport „Ada Nechita” și mai apoi la o vizită în Casa Memorială „Amza Pellea” .

Iar celor care se tem să nu se rătăcească în drum spre orașul lui Nea Mărin, Mami Nineta le indică drumul: „Pe drum de la Craiova de pornești/ în stânga la Giubega o cotești/ cu zaibăr te-așteptăm și-un fir de praz/și-o să petreci cu noi, nici un necaz/ n-o să mai știi, când bei un zăibărel/ paharul ți se pare mititel/”.

Citește și: VIDEO/ „Secretul fericirii”, buget de 350.000 de euro. Regizorul Vlad Zamfirescu, lăsat fără text la filmări!

Close
Închide
  Close