Mai mult, soțul Marianei Șărămăt, fosta asistentă maternală în grija căreia a stat Sorina de la vârsta de 3 ani, a declarat că a formulat plângeri la DIICOT împotriva Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Mehedinți.

Gabriel și Ramona Săcărin, cuplul de români stabiliți în Statele Unite care a adoptat-o pe fetiță, o acuză pe femeia care a crescut-o pe Sorina că a încercat să o manipuleze în așa fel încât să creadă că noii părinți ar vrea să îi facă rău.

Familia adoptivă precizează că, din 2012 și până în prezent, Sorina a fost internată de trei ori în spital, inclusiv pentru malnutriție.

De asemenea, timp de aproape cinci ani, copila a fost refuzată de 122 de familii din România înscrise pe lista de adopții, inclusiv de de asistentul maternal.

„Fetița a fost luată azi de către Poliție și Parchet că urmare acelor 3 plângeri penale efectuate de Autoritatea Națională pentru Adopții, DGASPC Mehedinți și familia adoptatoare, plângeri formulate împotriva Dnei Șărămăt care reținea copila fără drept, doar pentru că așa consideră dânsa.

Deoarece nimeni nu e mai presus de lege sau de o hotărâre judecătorească, a fost nevoie de intervenția mascaților împotriva acestei doamne care o manipulează și abuzează pe Sorina și din păcate manipulează și opinia publică prin minciună”, se arată într-un comunicat transmis de familia adoptivă, conform digi24.

Asistenta maternală, acuzată că nu a hrănit-o pe Sorina

Gabriel și Ramona Săcărin au făcut referire și la modul în care a acționat procuroarea acuzată că ar fi bruscat-o pe fetiță.

Înregistrări cu un preot din București surprins pe camere cum scoate bani cu umerașul din cutia milei
Recomandări
Înregistrări cu un preot din București surprins pe camere cum scoate bani cu umerașul din cutia milei

„Poliția și Parchetul au folosit astăzi metodele care se impuneau pentru stoparea unei infracțiuni și eliberarea unei minore deținută fără drept de familia Șărămăt, Șărămăt încetându-i în mod automat calitatea de asistent maternal în momentul pronunțării adopției, dânsa fiind obligată să predea copilul din 23.04.2019 către DGASPC Mehedinți”, au precizat părinții adoptivi.

Soții Sărăcin o acuză pe asistenta maternală că nu a îngrijit-o corespunzător pe Sorina.

„Atâta timp cât Sorina a fost «îngrijită» de dna Șărămăt din 2012, conform fișei medicale, numai în ultimii ani, fetița a fost internată de 3 ori în spital cu diagnosticul de malnutriție, giardia și pneumonie, în octombrie 2015, mai 2017, februarie 2018, ceea ce implică în mod evident o lipsa de preocupare gravă pentru alimentația, igienă și îngrijirea minorei.

Nu este suficient să constate că minora este frumos îmbrăcată și stă într-o casă frumoasă, atâta timp cât este malnutrită, cât nu este spălată și îmbrăcată corespunzător, că să nu se îmbolnăvească,” a transmis familia adoptivă.

Părinții adoptivi ai Sorinei: „Familia asistentului maternal nu a avut nici o tentativă de a o adopta”

Mai mult, fosta asistentă maternală, care a îngrijit-o pe fetiță, este acuzată că a refuzat să o adopte pe Sorina.

„Povestea Sorinei este următoarea: în 2012 a fost dată în plasament familiei Șărămăt împreună cu o altă fetiță. În 2013 s-a deschis procedura adopției pentru ambele fetițe, dar familia asistentului maternal a decis să o adopte doar pe Andreea.

Menționez că nu există nici o restricție pentru adoptarea copiilor de către asistenții maternali, dacă aceștia doresc într-adevăr să îi adopte, pot adopta și mai mulți copii odată.

În privința Sorinei, însă, dna Șărămăt nu doar că nu a depus cerere pentru adoptarea ei ci din contra a dat o declarație în scris prin care a refuzat să o adopte. În toți acești ani, familia asistentului maternal nu a avut nici o tentativă de a o adopta pe Sorina, deși puteau să o facă chiar și fără prioritatea la care renunțaseră, în condițiile în care oricum nu s-a găsit o altă familie pe pentru Sorina.

Cu toate că știau că Sorina suferă și le-a reproșat în repetate rânduri că nu au adoptat-o și pe ea, acești oameni nu au avut nici o tentativă de a o adopta, preferând să o mențină în plasament și să o folosească drept sursă de venit (salariu lunar plus banii pentru întreținerea minorului)”, susțin părinții adoptivi.

Refuzată de 122 de familii, Sorina a dobândit statutul de copil greu adoptabil, iar, în aceste condiții, a fost demarată pentru ea procedura de adopție internațională.

Proiect de lege PNL pentru liniștea dezvoltatorilor imobiliari: ONG-urile, puse să plătească dacă vor să conteste o autorizație
Recomandări
Proiect de lege PNL pentru liniștea dezvoltatorilor imobiliari: ONG-urile, puse să plătească dacă vor să conteste o autorizație

„În 2017, s-a făcut o nouă procedura de deschidere la adopție, iar asistentul maternal dna Şărămăt a dat din nou declarație că nu dorește să o adopte pe Sorina, declinându-și iar dreptul la prioritate.

Ulterior refuzului dânsei de a o adopta s-a făcut potrivirea teoretică ÎN MOD ELECTRONIC în Registrul Național pentru Adopții între Sorina și familia noastră. Astfel legea română a tăiat calea oricărei posibilități de fraudă sau corupție, alocarea unui copil făcându-se prin acest registru electronic către diverse familii”, a precizat familia de români stabilită în SUA care a adoptat-o pe fetiță.

Gabriel și Ramona Săcărin au povestit cum au ajuns să o adopte pe Sorina.

„Nouă ni s-a arătat o poză cu minoră și un scurt profil și am fost întrebați dacă dorim să începem procedura de potrivire practică. La fel s-a procedat și cu celelalte 122 de familii anterioare nouă, care însă după vederea pozei au refuzat să o adopte și nu au început procedura practică. În vara anului trecut am venit în România să petrecem cele 30 de zile prevăzute de lege împreuna cu Sorina. Aici ne-am lovit de ostilitățile asistenței maternale și a întregii sale familii care au încercat să ne convingă să nu o adoptăm pe Sorina”, au mărturisit părinții adoptivi ai Sorinei.

Soții o acuză pe fosta asistentă maternală că a încercat să o manipuleze pe copilă.

„Încercările lor au fost de la tentativă de a o încadra într-un grad de handicap, până la a-i spune Sorinei tot felul de minciuni cum că am fi traficanți de organe, că o luăm în America și cine știe ce îi facem. Au învățat-o pe Sorina să nu vorbească cu noi și copiii noștri și i-au indus o stare de frică.

Cu tact și înțelegere am reușit totuși să facem vizitele de potrivire și am constatat că atâta timp cât Sorina este în afară razei vizuale a asistentului maternal sau membrii familiei acesteia se juca și interacționa normal cu noi și copiii noștri.

Tot ca să împiedice adopția, anul trecut au tot depus și retras cereri de adopție în timp ce Sorina era deja în potrivire cu familia noastră, fără însă a depune și documente pentru obținerea atestatului de familie adoptatoare.

Fără Atestat de familie adoptatoare nu poți adopta un copil în România. Familia Șărămăt nici măcar nu a depus actele necesare eliberării unui asemenea atestat de unde rezultă că interesul dânsei a fost să blocheze adopția Sorinei și dansa să rămână în continuare asistent maternal plătit și să profite în continuare financiar de pe urma Sorinei”, susține familia adoptivă.

Asistenta maternală: „Nu sunt semnăturile mele”

De cealaltă parte, asistenta maternală care a avut grijă de Sorina susține că nu a refuzat adopția fetiței.

„Nu e adevărat, eu nu am făcut-o intenționat. Managerul de caz e de vină și aș vrea să iasă și să spună la lume cum a venit cu hârtia făcută de acasă și m-a obligat s-o semnez, că dacă nu, îmi ia fata la centru și mie îmi desface contractul de muncă. Chiar aș ruga-o pe doamna Morjan Violeta să iasă și să spună că nu e adevărată chestia asta”, a precizat Mariana Șărămăt.

Telefonul unui tată disperat l-a motivat pe parlamentarul PNL Florin Roman să inițieze o lege prin care românii să se poată „autoexclude” de la jocurile de noroc
Recomandări
Telefonul unui tată disperat l-a motivat pe parlamentarul PNL Florin Roman să inițieze o lege prin care românii să se poată „autoexclude” de la jocurile de noroc

Femeia susține că a fost obligată să semneze o declarație gata scrisă.

„Da, m-a obligat să o semnez, v-am arătat, nu e scrisul meu. M-au băgat în comisia de disciplină și au băgat acolo că ea m-a înștiințat pe mine cu 30 de zile înainte că fata a fost scoasă spre adopție internațională. Acolo s-a depistat în prezența avocatului că nu sunt semnăturile mele. Sunt semnăturile lui Morjan Violeta”, a mărturisit ea.

Mai mult, soțul femeii a formulat plângeri la DIICOT împotriva DGASPC Mehedinți.

„Am formulat două plângeri, una la DIICOT Mehedinți și alta la DIICOT București, împotriva managerului de caz de la DGASPC Mehedinți. Plângerile sunt pentru trafic de persoane, fals și uz de fals, abuz în serviciu. În 2017, acest manager de caz trebuia să ne înștiințeze cu 30 de zile înainte că o familie vrea să adopte fetița. În anul respectiv, managerul de caz a venit și a pus-o pe soție să semneze o hârtie, spunând că nu se întâmplă nimic. Noi trebuia să fim înștiințați că vor să dea spre adopție fetița. Au urmat apoi alte demersuri false. Această fetiță nu este compatibilă cu familia care a luat-o în adopție. Sunt rapoarte de întâlnire la DGASPC care reflectă acest lucru”, a declarat Vasile Șărămăt, soțul asistentei maternale care a avut grijă de fetița luată din casă, conform Mediafax.

Soții din SUA, acuzați că au adoptat-o pe Sorina pentru a fi scutiți de taxe

Vasile Șărămăt susține că Sorina nu a dormit niciodată la familia care a luat-o și că ultima întâlnire pe care a avut-o cu soții Săcărin a avut loc anul trecut.

„Atunci au venit cu două păpuși, una neagră pentru fetiță, care este brunețică și una albă pentru sora ei și niște bomboane. De atunci nici nu au mai luat legătura. Acești oameni o vor pentru că primesc din partea statului american 20.000 de dolari dacă adoptă un copil și sunt scutiți de taxe și impozite”, susține bărbatul.

Mai mult, Vasile Șărămăt a precizat că Sorina a făcut atacuri de panică atunci când părinții adoptivi au vizitat-o la școală.

„Fetița nu a fost retrasă de la școală. A lipsit doar o săptămână după ce au venit părinții adoptivi la școală. A făcut un atac de panică și cerea învățătoarei să o ascundă sub catedră. Prin atacuri de panică au trecut și colegii ei. Fetița a fost foarte iubită în familia noastră. O duceam la grădiniță cu mașina personală și la școală la fel”, a spus bărbatul.

Vasile Șărămăt a mai spus că sâmbătă are loc un nou protest la Baia de Aramă, desfășurat la inițiativa oamenilor care se opun luării copilei.

Vineri, Sorina, o fetiță de opt ani, a fost luată din casa din Baia de Aramă în care a fost crescută de un asistent maternal, după ce a fost înfiată de o familie din Statele Unite.


Citește și:

EXCLUSIV/ Primele fotografii cu Sorina, după ce a ajuns la familia adoptivă. „Este bine, a promis că vom fi prieteni”

Povestea Sorinei, fetița de 8 ani luată cu mascații de la familia de asistenți maternali. 5 ani n-a vrut-o nimeni, acum două familii se bat pe ea!


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email [email protected]

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Fostul șofer al asistentei lui Ion Țiriac rupe tăcerea. Gestul făcut de miliardar într-o zi, la o masă
GSP.RO
Fostul șofer al asistentei lui Ion Țiriac rupe tăcerea. Gestul făcut de miliardar într-o zi, la o masă
S-a rupt PRIETENIA? Dana Budeanu, foc şi pară pe Gabriela Firea! Ce a putut spune despre ea: 'Nu o mai...
Playtech.ro
S-a rupt PRIETENIA? Dana Budeanu, foc şi pară pe Gabriela Firea! Ce a putut spune despre ea: 'Nu o mai...
Incredibil, unde a fost surprins Gabi Bădălău după ce tatăl lui a fost reținut de DNA! Nu, nu era singur!
Viva.ro
Incredibil, unde a fost surprins Gabi Bădălău după ce tatăl lui a fost reținut de DNA! Nu, nu era singur!
Un TIR condus de un român a strivit o ambulanță a Crucii Roșii, pe un drum din Italia. Șoferul salvării și un pacient au murit pe loc
Observatornews.ro
Un TIR condus de un român a strivit o ambulanță a Crucii Roșii, pe un drum din Italia. Șoferul salvării și un pacient au murit pe loc
Cât economisește un bărbat după ce s-a mutat din Polonia în Gran Canaria din cauza facturilor la energie
Știrileprotv.ro
Cât economisește un bărbat după ce s-a mutat din Polonia în Gran Canaria din cauza facturilor la energie
Detaliul banal atunci când pui grâu la încolțit de Sfântul Andrei. Mai toți românii comit acest păcat
FANATIK.RO
Detaliul banal atunci când pui grâu la încolțit de Sfântul Andrei. Mai toți românii comit acest păcat
Kaka l-a scos din poză pe Burleanu. Postarea brazilianului a devenit virală! | FOTO
Orangesport.ro
Kaka l-a scos din poză pe Burleanu. Postarea brazilianului a devenit virală! | FOTO
Horoscop 29 noiembrie 2022. Gemenii ar fi util să se mențină ocupați, cu treburi importante, ca să nu se amestece în toate
HOROSCOP
Horoscop 29 noiembrie 2022. Gemenii ar fi util să se mențină ocupați, cu treburi importante, ca să nu se amestece în toate
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer
PUBLICITATE
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer