În scrisoarea publicată săptămâna trecută în revista conservatoare Valeurs Actuelles, generalii avertizează că politicile „laxe” vor rezulta în haos, care ar putea necesita „intervenția camarazilor noștri activi în misiunea periculoasă de protejare a valorilor noastre civilizaționale”.
Dar de unde vine pericolul?
Scrisoarea adresată președintelui, guvernului și parlamentarilor vorbește despre eșecul unor acțiuni împotriva „islamismului și a hoardelor suburbane”, o referire la locuitorii zonelor locuite în general de imigranți, și a altor grupuri nenumite care „disprețuiesc țara noastră”, notează AFP, citată de France24.
„Este o dezintegrare care, împreună cu Islamismul și hoardele suburbane, conduce la detașarea unor numeroase părți ale națiunii și transformarea lor în teritorii care sunt obiectul unor dogme contrare constituției”, spun semnatarii.
„Pericolul este tot mai mare, violențele cresc în fiecare zi. Cine și-ar fi imaginat acum zece ani că un profesor va fi într-o bună zi decapitat în fața școlii”, mai scriu militarii, cu referire la cazul lui Samuel Paty, ucis de un imigrant cecen radicalizat după ce a arătat la ore câteva caricaturi cu profetul Mahomed.
Eșecul combaterii acestor grupuri, spune scrisoarea, va conduce la „război civil” și la „mii de morți”.
„Dacă nimic nu va fi făcut, această relaxare va continua să se extindă inexorabil în societate, cauzând în cele din urmă o explozie și intervenția camarazilor noștri activi într-o misiune periculoasă de a proteja valorile noastre civilizaționale, compatrioții și teritoriul național”, scriu semnatarii.
„Putem vedea că nu mai avem timp pentru procrastinare, altfel, mâine, războiul civil va pune capăt acestui haos tot mai mare, iar morțile, pentru care veți vi responsabili, vor fi cu miile”, avertizează militarii.
Semnatarii denunţă totodată „ura dintre comunităţi” alimentată de „un anumit antirasism”.
Cine sunt semnatarii?
Scrisoarea a fost semnată de 20 de generali, o sută de înalţi gradaţi şi peste o mie de alţi militari.
Cel mai cunoscut dintre aceștia este Christian Piquemal, fost comandant al Legiunii Străine care în 2016 a fost arestat după ce a luat parte la o demonstrație antimigrație interzisă.
Cel puțin alți patru semnatari postează în mod regulat pe site-urile conspiraționiste, scrie France Info, citat de Bloomberg, în vreme ce mai mulți gravitează în zona extremei-drepte, iar trei s-au aflat pe liste Adunării Naționale, partidul condus de Marine Le Pen, la alegerile regionale.
Observatori avizaţi, notează și RFI România, afirmă în Franţa că respectivii generali navighează mai toţi, de multă vreme, în apele politice ale extremei drepte și ale teoriilor conspiraţioniste. Ei consideră, de exmplu, validă teoria „Marii înlocuiri” a scriitorului Renaud Camus.
Acesta afirmă că treptat o populaţie de culoare venită din Africa, precum și arabii, deci mase de oameni de religie în special musulmană, va înlocui populaţia albă și creștină a Franţei și a Europei Occidentale.
A contat și contextul. Scrisoarea a fost publicată la exact 60 de ani de la lovitura de stat eșuată a generalilor care se opuneau independenței Algeriei.
Apoi, în săptămâna precedentă apariţiei acestui articol, Valeurs Actuelles publicase un editorial al fostului ministru de dreapta Philippe de Villiers, intitulat „Fac apel la insurecţie”.
Fratele semnatarului, Pierre de Villiers, fost şef al Statului Major al armatei franceze, este considerat un posibil candidat la alegerile prezidenţiale din 2022.
„O amenințare explicită cu o lovitură de stat militară”
Autoritățile și partidele de stânga au condamnat dur așa-numita scrisoare a generalilor.
Ministrul francez al forţelor armate Florence Parly a cerut sancţiuni aspre.
„În ceea ce îi priveşte pe militarii care au încălcat datoria rezervistului, evident sunt prevăzute sancţiuni, iar pentru cei care ar fi printre semnatarii semnalaţi, militari activi, i-am cerut şefului Statului Major să aplice regulile care sunt prevăzute în statutul militarilor, adică sancţiuni”, a declarat luni Parly pentru postul de radio France Info.
„Acestea sunt acţiuni inacceptabile”, a adăugat Florence Parly, care duminică a criticat „articolul iresponsabil”.
Mai vehement a fost liderul stângii radicale, Jean-Luc Melenchon, care a cerut acțiuni legale împotriva revistei și a semnatarilor.
Cotidianul de stânga Liberation a descris scrisoarea drept „o chemare de insurecție”.
Iar fostul candidat al socaliștilor la președinție, Benoît Hamon, a subliniat că scrisoarea amenință în mod explicit cu o lovitură de stat militară.
60 ans après le début du "putsch d'ALGER", 20 généraux menacent explicitement la République d'un coup d'état militaire. @MLP_officiel les appelle à la rejoindre. Aucune réaction de @florence_parly @JeanCASTEX ni @EmmanuelMacron. https://t.co/txwgvbdGKD
— Benoît Hamon (@benoithamon) April 24, 2021
Marine Le Pen încearcă să profite de scrisoarea generalilor
Scrisoarea a picat într-un moment în care candidații au început să devină tot mai activi înaintea alegerilor prezidențiale de anul viitor, trasmițând mesaje pe tema migrației, a securității și a radicalismului religios.
Un sondaj Ifop publicat în Jurnal de Dimanche, duminică, a arătat că securitatea și lupta împotriva terorismului se află printre prioritățile alegătorilor, după valul de atacuri jihadiste, inclusiv decapitarea profesorului Samuel Paty.
Din acest motiv, candidata extremei-drepte Marine Le Pen, pe care sondajele o arată drept favorită pentru a intra în turul II alături de Macron, a salutat imediat mesajul scrisorii.
„Vă invit să luați parte în apropiata bătălie, care este o luptă pentru Franța”, a scris ea într-un răspuns adresat scrisorii generalilor.
Le Pen a fost criticată de oponenții săi, atât de la stânga, cât și de la dreapta, pentru deschiderea arătată în fața soldaților.
Prin urmare, marți, ea a nuanțat un mic mesajul, subliniind că în vreme ce este de acord cu diagnosticul pus de militari, consideră că problemele trebuie rezolvate doar prin politică, „printr-un proiect politic aprobat de francezi într-un cadru democratic”.