Mergi direct la conținut »
Scrumbia de Dunăre afumată, pe lista produselor cu indicație geografică protejată a UE
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Scrumbia de Dunăre afumată, pe lista produselor cu indicație geografică protejată a UE

Scrumbia de Dunăre afumată, pe lista produselor cu indicație geografică protejată a UE

Lista produselor cu indicație geografică protejată (IGP) din România crește. Luni, 3 decembrie, Scrumbia de Dunăre afumată a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni un produs cu IGP.

Scrumbia de Dunăre, un pește sălbatic care migrează din Marea Neagră în Dunăre, nu poate fi crescută în acvacultură și este capturată numai în cursul migrației pe Dunăre. Un pește din această specie trebuie să cântărească între 250 și 400 de grame și să aibă o lungime cuprinsă între 25 – 30 de centimetri în momentul capturării, potrivit site-ului Comisiei Europene.

Scrumbia de Dunăre este cel mai bogat pește în grăsimi din lume, raportat la talia sa.

Scrumbia este pregătită sub formă întreagă, după curățare, sărată și afumată la rece după o metodă veche, din aria geografică definită. Produsul rezultat are o culoare aurie, metalizată.

Alături de scrumbia de Dunăre afumată, în lista produselor alimentare românești cu IGP se mai află: Novac afumat din Țara Bârsei, Telemea de Ibănești, Salamul de Sibiu și Magiunul de prune de Topoloveni. În total, la nivelul Uniunii Europene, peste 1440 de produse au fost deja înregistrate.


CITEȘTE ȘI: VIDEO/ Cum au sărbătorit Ziua Națională românii din Necșești, Teleorman: „Luptăm cu eticheta de cei mai săraci!”


FOTO: EC.EUROPA.EU / DELTAICA

Close
Închide
  Close