Mergi direct la conținut »
Se leapădă de „Nobelul fals”? Academia Română a scos anunțul cu distincția dubioasă acordată lui Eugen Simion
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Se leapădă de „Nobelul fals”? Academia Română a scos anunțul cu distincția dubioasă acordată lui Eugen Simion

Se leapădă de „Nobelul fals”? Academia Română a scos anunțul cu distincția dubioasă acordată lui Eugen Simion

Academia Română a eliminat de pe site-ul oficial comunicatul de presă prin care anunță că Eugen Simion a primit ''Medalia de Aur pentru Filologie Alfred Nobel'', la câteva zeci de minute după ce reporterii Libertatea i-au cerut o poziție oficială instituției, în legătură cu noile dezvăluiri care demonstrează că distincția e falsă.

De Otilia Cristea,

O anchetă publicată ieri de jurnaliștii de la Scena9.ro a scos la iveală faptul că ”premiul Nobel” al lui Eugen Simion, anunțat cu fală de Academia Română în luna decembrie, este de fapt doar o păcăleală!

Autorii articolului au aflat că distincția nu are nici o legătură cu prestigioasa Fundație Nobel din Suedia, iar toate instituțiile pomenite în antetul anunțului – adică cele care îl premiază pe Eugen Simion – sunt fictive.

La o zi după apariția noilor dezvăluiri, comunicatul respectiv încă apărea pe pagina de web a Academiei Române, astfel că reporterii Liberatea i-au contactat pe reprezentanți instituției, pentru a oferi o opoziție oficială în legătură cu premiul care s-a dovedit a fi unul fals.

Comunicatul care anunța „Nobelul” fals al lui Eugen Simion încă trona pe site-ul Academiei, în urmă cu câteva ore

Comunicatul care anunța „Nobelul” fals al lui Eugen Simion încă trona pe site-ul Academiei, în urmă cu câteva ore

Carmen Dobre, șefa biroului de presă, ne-a spus că a primit solicitatea și urmează să ne transmită informațiile cerute după ce va primi un răspuns de la Prezidiul Academiei. Reacția nu a venit însă, până la publicarea acestui articol, dar a dispărut ca prin minune comunicatul din 18 decembrie 2018, prin care era anunțată vestea cu premiul lui Eugen Simion, fostul director al instițuției, în prezent actualul director al Institutului de Istorie şi Teorie Literară ”G. Călinescu” al Academiei Române.

Întreaga investigație care a demolat ”Nobelul” românesc o puteți citi pe Scena9.ro

Citește și: 

Academia Română se laudă cu un „premiu Nobel” inexistent, acordat lui Eugen Simion! Cum a fost descoperit falsul de niște jurnaliști români

Close
Închide
  Close