Am vorbit joi, 19 octombrie, în prima zi a Summitului Climate Change din București, organizat de Social Innovation Solutions și BRD la Opera Națională Română. Aflat la a doua ediție, tema din acest an a summitului a fost intersecționalitatea și modul în care toate industriile se întrepătrund și influențează starea mediului.

La summit au fost prezenți specialiști din mai multe domenii ce țin de mediu, climă, agricultură, mobilitate urbană, atât români, cât și internaționali. Au fost prezenți și reprezentanți din Ministerul Mediului și cel al Energiei, precum și din primăriile din București.

Orașele viitorului

Stefanie Weavers este coordonatoarea International Building Exhibitions – IBA27 din Stuttgart, Germania. Organizată de 100 de ani, expoziția internațională reunește construcții urbane la scară înaltă, prezentate ca modele pentru comunități. Ediția curentă va fi organizată în 2027.

Se mai poate transforma Bucureștiul? Specialistă în arhitectură urbană: „Se extinde fără o planificare inteligentă, avem doar orașe de dormit”
Stefanie Weavers

Soluția principală propusă de cei de la IBA este un oraș hibrid, o combinație de urbanizare și natură urbană. Un oraș „ca o fabrică în care industrii diferite se întrepătrund și sunt productive”, dar în același timp, sunt capabile să aducă toată comunitatea mai aproape de natură. Până acum, la IBA27 au fost depuse 23 de astfel de proiecte urbanistice.

Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European. Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro
Recomandări
Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European. Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro

Într-un interviu pentru Libertatea, Stefanie Weavers vorbește despre orașele viitorului și cum ar trebui ele construite, având în centru sustenabilitatea. Specialista în urbanism a prezentat și posibilele soluții pe care le are Capitala, un oraș deja masiv dezvoltat imobiliar, în care aproape fiecare locuitor are o mașină și oxigenul – mai puțin de un copac. Iar loc pentru spații verzi noi nu prea există, după cum a arătat Libertatea în seria jurnalistică „Orașele fără copaci”, astfel că bucureștii trăiesc ca într-un cuptor, înconjurați de insule de căldură urbană.

Orașele se extind, dar nu inteligent

Libertatea: Ca să începem de la zero, explicați-ne, vă rog, ce este planificarea urbană?
Stefanie Weavers:
E dificil de răspuns într-o singură propoziție. Dar pe scurt, cred că în prezent, planificarea urbană înseamnă sau ar trebui să însemne mai mult decât arhitectură, clădiri și spații deschise. E un mix de discipline. E arhitectură, dar e și geografie. E biologie, e inginerie. Și trebuie să aducem toate aceste discipline împreună, ca să creăm structuri pentru orașele noastre.

– Care sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă orașele din zilele noastre?
– Depinde de țara în care te afli, dar cred că cea mai mare problemă este modul în care se extind orașele. Se fac din ce în ce mai mari, mai întinse, fără nicio structură sau vreo planificare inteligentă.

Documentarul „Guvernul Copiilor II”. Cum arată o Românie ideală, prin ochii celor mici: „Dacă le-aș putea transmite un mesaj celor din Guvern, le-aș spune să-și dea demisia”
Recomandări
Documentarul „Guvernul Copiilor II”. Cum arată o Românie ideală, prin ochii celor mici: „Dacă le-aș putea transmite un mesaj celor din Guvern, le-aș spune să-și dea demisia”

Și desigur, nu știu cum este în România, dar o mare problemă în Germania și în țările vecine este piața imobiliară foarte costisitoare.

Soluții pentru mai mult verde într-un oraș betonat: grădini pe pereții clădirilor

– Pentru că ați menționat extinderea orașelor, aș vrea să vă întreb: ce facem în situația unui oraș care este deja construit și nu mai există spațiu pentru a amenaja spații verzi, parcuri? Este chiar exemplul Bucureștiului, deja aglomerat cu clădiri și mașini, poluare și insule de căldură urbană, în care spațiul verde, precum parcurile și grădinile de bloc, mai degrabă este distrus decât crescut.
– Aș spune că ar trebui combinate cât mai multe nevoi într-un spațiu mic. De exemplu, am văzut în oraș clădiri goale, nefolosite, care se degradează pe zi ce trece. Și atunci întrebarea e: poți să renovezi clădirea aceea? Dacă răspunsul este nu, atunci poate ar trebui să refolosești materialele din ea pentru alte clădiri, iar spațiul gol rămas să-l transformi într-o grădină urbană sau o mică fermă.

Nu este vorba despre a distruge spații întregi de clădiri pentru a crea parcuri sau invers. Ci despre modalitatea în care poți utiliza un spațiu mic într-un mod inteligent și sustenabil.

Vremea se schimbă: ploi torențiale și temperaturi cu până la 15 grade mai scăzute. Cum arată prognoza
Recomandări
Vremea se schimbă: ploi torențiale și temperaturi cu până la 15 grade mai scăzute. Cum arată prognoza

Spațiu verde nu înseamnă doar parcuri, poate fi și o fermă verticală sau o grădină verticală, pe pereții blocurilor. Sau o grădină pe acoperiș, lucruri de genul acesta. Deci întrebarea care ar trebui pusă este: cum putem utiliza ce avem deja în noi oportunități?

Iar pentru ele ar putea fi implicate chiar comunitățile locale. Avem multe exemple în lume.

– Ne puteți da câteva?
– Suntem în contact cu mai multe astfel de comunități. În Canada, de pildă, este Green City Foundation, care implică localnicii în proiecte de revitalizare a unor spații abandonate. Alții au transformat o fostă benzinărie într-un parc, cu loc de joacă pentru copii.

Faptul că în genul acesta de proiecte sunt implicate comunitățile însăși ajută la o mai bună închegare a oamenilor, la crearea unei legături puternice, iar oamenii vor aprecia cu atât mai mult proiectul la care au lucrat.

Exemple de bune practici: Copenhaga, Amsterdam

– Și în București, o fostă linie de tren a fost transformată în parc de primărie.
– Uau, asta e grozav! E un exemplu foarte bun.

– Cum arată orașul sustenabil ideal?
– Nu cred că există un oraș sustenabil ideal. Toate orașele sunt unice în felul lor, pentru că reprezintă un amestec de cultură locală, regiune, climat. În plus, trebuie să ne gândim și cum ne raportăm la sustenabilitate. Susținem ceva ce avem deja? Sau facem cumva să îmbunătățim?

Cred că mai degrabă ar trebui să ne îndreptăm atenția către a avea orașe circulare. Să avem sisteme circulare pentru apă, mâncare, pentru diverse materiale. Să oferim alternative la diversele forme de locuit. Să creăm sinergie. Apoi putem spune că suntem sustenabili. 

– Este Stuttgart la acest nivel?
– Oh, nu! (râde) Clar, nu. Încă experimentăm și căutăm răspunsuri la întrebările pe care le avem legate de sustenabilitate și circularitate și ne consultăm cu experți internaționali pentru asta.

– Ne puteți oferi însă un exemplu de oraș la care ar trebui să ne uităm și care să fie un model de bune practici pentru celelalte orașe, inclusiv pentru București?
– Aș spune că sunt mai multe orașe la care ar trebui să ne uităm, asta pentru că e imposibil ca un oraș să atingă toate punctele. Copenhaga (Danemarca) este un exemplu foarte bun de sponge-city (orașul-burete: este construit și amenajat în așa fel încât are capacitatea de a absorbi apa de ploaie și de a o infiltra în sol; previne seceta și inundațiile, n.r.).

Amsterdam (Țările de Jos) a făcut multe progrese în ceea ce privește circularitate, în special pe partea de construcții și cum să reutilizeze materialele. Zürich (Elveția) este un bun exemplu despre cum să gestionezi căldura urbană.

Orașele de dormit și riscul satelor

– Mai bine de jumătate din populația lumii trăiește și muncește în mediul urban, iar estimările arată că până în 2050, 7 din 10 oameni vor locui în oraș. Cum vedeți viitorul orașelor în condițiile astea?
– Cred că mereu va fi așa în ceea ce privește urbanul. Dar în același timp, mi se pare că și ruralul a devenit foarte atrăgător și nu doar pentru că viața la oraș a devenit atât de scumpă.

Orașele vor exista întotdeauna, așadar, cum facem față numărului crescând de oameni din ele? Cum facem față risipei? 

Cum facem planificarea urbană cu cap? Uitându-ne la mai multe nivele și lucrând în același timp pe mai multe sectoare, colaborând pe mai multe discipline. Pentru că planificarea urbană este și un proiect comunitar și cum spuneam, trebuie privită nu ca pe un simplu plan, ci ca pe un sistem complex.

– Ați spus mai devreme despre atractivitatea satelor. Pot fi ele o nouă șansă pentru autorități și comunități de a le dezvolta la nivel de orașe, dar mai mici, printr-o planificare urbană „cu cap”? Combinând nevoile de oraș cu natura, cu spațiile verzi?
– Nu aș spune chiar construirea unor orașe noi. Dar cred că pot fi o foarte bună oportunitate de a crea, poate nici măcar sate, ci comunități. Pentru că sunt convinsă că există oameni care își doresc să trăiască mai degrabă natural, fără să depindă de serviciile publice pe care le găsesc la oraș, ori care își doresc să vadă cum e să trăiește în mod circular, să-și producă singuri alimentele.

Deci ar putea fi ca un laborator, dacă vrei, al viitorului. Dar cred că este un proces de durată, ce trebuie gândit, oamenii trebuie să se găsească întâi pe ei înșiși, nu să vină administrația și să spună: „uite spațiul ăsta, mergi acolo”.

– Dacă ne uităm doar la București sau la alte orașe din România, s-au dezvoltat haotic, avem clădiri peste clădiri. Dacă nu suntem atenți, asta s-ar putea întâmpla și cu satele despre care vorbim acum, ori urbanul se va duce atât de multe spre rural încât îl va acapara, nu?
– Se vor dezvolta necontrolat, da, exact ca orașele. Pentru că orașele, așa cum le vedem acum, au ca scop principal o singură utilizare: de cazare, de locuire. Și ai practic niște orașe de dormit, atât. Dar nu asta ne dorim.

Comunitățile locale trebuie să ia parte la deciziile administrațiilor

– Cum putem trăi în armonie cu natura? Sau mai bine zis, cum poate natura rezista în armonie cu noi?
– Ține de schimbarea mentalității. Nu e ceva ce poți face prin a le spune oamenilor: „trebuie să apreciați natura, trebuie să faceți asta și asta”. Soluția e în a-i implica în deciziile locale, în proiecte comunitare pentru că doar așa oamenii vor realiza ce înseamnă să lucrezi cu natura, nu împotriva ei, și care este scopul muncii lor. Doar așa o vor aprecia cu adevărat.

– Un cercetător specializat pe natura urbană mi-a spus la un moment dat că oamenii văd elementele naturale ca pe o amenințare, cumva că noi suntem în război cu natura pentru propriul nostru confort. Cum vedeți afirmația asta?
– Nu suntem în război, avem nevoie de natură. Nu putem trăi fără ea. Dar ea poate rezista fără noi. Din nou, este o chestiune de cum învățăm să combinăm într-un singur loc mai multe nevoi.

Nu mai este ca în Evul Mediu, nu mai avem un zid între noi și natura care trebuie să rămână afară. Trebuie să ne punem întrebarea cum aducem către noi natura într-un mod cât mai inteligent. Avem nevoie, desigur, de parcuri, dar ele pot avea mai multe funcții. De recreere, da, dar parcurile pot avea și o grădină urbană, stupi pentru creșterea albinelor, genul acesta de lucruri mici, dar esențiale. Putem trăi împreună.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

EqualVoice

Libertatea îşi propune să ofere o voce egală femeilor în reprezentarea lor din media și crede în puterea #EqualVoice pentru a face mai vizibile femeile în presa românească, pentru a include vocile lor și perspectivele feminine. Fie că vorbim de jurnaliste, de surse, de specialiste sau de comentatoare / editorialiste, doar așa putem reflecta echilibrat societatea.

Libertatea își folosește capacitatea jurnalistică și tehnologică de a promova valorile în care crede: egalitatea între femei şi bărbați.

Vezi noutățile din cadrul inițiativei EqualVoice!
Comentarii (21)

Liviu015   •   05.12.2023, 12:40

Buvurestiul si nu numai, este un haos.

Marica13   •   25.10.2023, 13:51

E un haos total si o aglomeratie de cladiri.

AlexandruCraciunescu   •   23.10.2023, 13:19

Poate totusi cineva ii va asculta si pe specialisti

Vezi toate comentariile (21)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Amestecul banal care te scapă de insomnii. Poți să adormi mai repede cu doar două ingrediente
FANATIK.RO
Amestecul banal care te scapă de insomnii. Poți să adormi mai repede cu doar două ingrediente
La 12 ani de la divorț, Mihai Neșu rupe tăcerea! Adevărul a ieșit la iveală: „Vreau să știe lumea...”
Viva.ro
La 12 ani de la divorț, Mihai Neșu rupe tăcerea! Adevărul a ieșit la iveală: „Vreau să știe lumea...”
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut în Vama Veche, de 1 Mai: "Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”. El a fost în Vamă ca să-și spioneze fiul și fiica
Libertateapentrufemei.ro
Mihai Mărgineanu, oripilat de ce a văzut în Vama Veche, de 1 Mai: "Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?”. El a fost în Vamă ca să-și spioneze fiul și fiica
Candidează din partea AUR și la Primăria Sectorului 6. Anunțul făcut de fosta campioană europeană a României
GSP.RO
Candidează din partea AUR și la Primăria Sectorului 6. Anunțul făcut de fosta campioană europeană a României
Zodiile care vor străluci în Săptămâna Luminată 2024. Patru nativi intră sub protecție divină
FANATIK.RO
Zodiile care vor străluci în Săptămâna Luminată 2024. Patru nativi intră sub protecție divină
Soldații ruși fac ravagii după ce se întorc acasă de pe front. Rată uriașă a condamnărilor pentru crimă
Știrileprotv.ro
Soldații ruși fac ravagii după ce se întorc acasă de pe front. Rată uriașă a condamnărilor pentru crimă
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Unica.ro
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
Orangesport.ro
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
"N-am văzut de când sunt așa ceva!" Potop cu grindină în Prahova. Mașini înghițite de ape și strat de gheață chiar și de 10 cm, la Vâlcănești
Observatornews.ro
"N-am văzut de când sunt așa ceva!" Potop cu grindină în Prahova. Mașini înghițite de ape și strat de gheață chiar și de 10 cm, la Vâlcănești
Horoscop 6 mai 2024. Fecioarele ar fi bine să stea mai mult pe gânduri înainte de a vorbi și de a exprima tot felul de idei în care nici ele nu cred
HOROSCOP
Horoscop 6 mai 2024. Fecioarele ar fi bine să stea mai mult pe gânduri înainte de a vorbi și de a exprima tot felul de idei în care nici ele nu cred

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI