Mergi direct la conținut »
UPDATE/ Ședință cu scandal la PSD. Ziua în care războiul dintre Gabriela Firea, Liviu Dragnea și Carmen Dan a ieșit la suprafață
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE/ Ședință cu scandal la PSD. Ziua în care războiul dintre Gabriela Firea, Liviu Dragnea și Carmen Dan a ieșit la suprafață

UPDATE/ Ședință cu scandal la PSD. Ziua în care războiul dintre Gabriela Firea, Liviu Dragnea și Carmen Dan a ieșit la suprafață

Ședință tensionată la PSD. Liderii social-democrați s-au reunit în Comitetul Executiv Național, la Neptun, iar pe agenda discuțiilor au fost teme importante. În timpul ședinței, primarul Capitalei, Gabriela Firea, a lansat mai multe atacuri la adresa lui Carmen Dan, căreia i-a și cerut demisia, dar și la adresa președintelui partidului, Liviu Dragnea. 

De Sorina Ionaşc,

LIBERTATEA a prezentat cele mai importante informații din ședințele PSD


UPDATE 22:00 Social-democrații și-au tranșat problemele mocnite de mult timp, în interiorul PSD. O ședință a Comitetului Executiv Național de aproape șapte ore și una a deputaților și senatorilor de încă două ore – au fost finalul vacanței pentru PSD. Liviu Dragnea a anunțat că nu-și dă demisia, având susținerea partidului, Carmen Dan rămâne în funcția de ministru de Interne, deși Gabriela Firea a cerut ca ea să plece. Tensiunile au răbufnit în ambele ședințe PSD, iar deciziile anunțate de Liviu Dragnea vizează rechemerea lui George Maior de la Ambasada din SUA, o ordonanță de urgență pe amnistie, desecretizarea protocoalelor dintre SRI și instituțiile statului, dar și un pas în spate, cel puțin la nivel declarativ, al lui Liviu Dragnea în privința candidaturii la prezidențialele din 2019.

UPDATE 18:15 A început ședința grupurilor reunite ale deputaților și senatorilor PSD. Nemulțumirile Ecaterinei Andronescu, în discuții.

UPDATE 18:00 Primarul Capitalei a făcut o serie de atacuri la adresa lui Carmen Dan, dar și a lui Liviu Dragnea. Gabriela Firea a spus că relația cu președintele PSD este ”foarte tensionată” și că, în acest moment, ”e o breșă între ei”. Mai mult, a sugerat atacuri orchestrate din partea tandemului Carmen Dan-Liviu Dragnea, la adresa ei și a prefectului Capitalei, Speranța Cliseru, în scandalul protestelor violente din 10 august.

Replica Andreei Bălan, după ce toată lumea a vorbit despre divorțul ei de George Burcea
Recomandări

Replica Andreei Bălan, după ce toată lumea a vorbit despre divorțul ei de George Burcea

 

UPDATE 16:27 Liviu Dragnea a anunțat, în cadrul ședinței, că nu va candida la alegerile prezidențiale din 2019. Este pusă pe masa varianta susținerii unui candidat comun cu ALDE, în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu. Este primul pas în spate pe care îl face Liviu Dragnea.

UPDATE 16:25 Solicitarea Gabrielei Firea ca ministrul de Interne să plece din funcție a fost respinsă de Comitetul Executiv Național, cu aproape unanimitate.

UPDATE 15:00 Cererea Gabrielei Firea nu a avut susținere largă. Din informațiile noastre, doar Marian Oprișan ar fi sprijinit-o, din cauza modului în care mitingul din 10 august a fost gestionat. La scurt timp, Marian Oprișan a părăsit ședința social-democraților. Nu este însă clar dacă solicitarea primarului Capitalei va fi supus la vot sau nu, în cadrul ședinței CExN.

Ministerul Sănătății, reacție în cazul doctorului filmat în timp ce operează fără echipament de protecție
Recomandări

Ministerul Sănătății, reacție în cazul doctorului filmat în timp ce operează fără echipament de protecție

 

UPDATE 14:00  Problema mitingului din 10 august a ajuns la certuri între femeile din PSD. Potrivit unor surse din PSD, primarul Capitalei, Gabriela Firea, i-a cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, în Comitetul Executiv Național, pentru modul în care au fost gestionate și comunicate violențele de la mitingul diasporei.

UPDATE 13:15 Nicio nemulțumire nu a fost expusă, până la această oră, în interiorul ședinței. Problemele tensionate nu au fost abordate de către cei prezenți.

UPDATE 13:00 Premierul Viorica Dăncilă le-a vorbit liderilor PSD despre prioritățile legislative ale Guvernului, în perioada următoare. Pe lista prezentată de premier se află înființarea unui ”Centru de Excelență în studii în Sud-Estul Europei”,  modificarea legilor siguranței naționale, proiectele de infrastructură, dar și începerea lucrărilor la spitalele regionale. În domeniul social, Viorica Dăncilă a prezentat, pe scurt, legea pensiilor, un program de dezvoltare a locurilor de muncă, legea adopțiilor, dar și legi în domeniul agricol. Legea lobby-ului este și ea o prioritate a PSD în perioada următoare.

„Parasite” în pădurile României. O familie trăiește într-un grajd și speră că într-o zi își va putea construi o casă doar pentru ea
Recomandări

„Parasite” în pădurile României. O familie trăiește într-un grajd și speră că într-o zi își va putea construi o casă doar pentru ea

 

UPDATE 12:50 Niculae Bădălău a declarat că PSD și ALDE ar putea avea un candidat unic la prezidențiale, neexcluzând posibilitatea ca șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, să fie susținut și de social-democrați.

Știrea inițială


Ședința conducerii extinse a PSD a început cu întârziere pe litoral. Președintele partidului, Liviu Dragnea, s-a lăsat așteptat, însă nu a vrut să facă prea multe comentarii înaintea discuțiilor din forul de conducere. Întrebat dacă se teme că i se va cere demisia, acesta a răspuns scurt: ”Nu”.

Principalii contestatari ai lui Liviu Dragnea, însă, au vorbit despre problemele din partid. Niculae Bădălău a precizat că scrisoarea Ecaterinei Andronescu, cea care a contestat modul de conducere a partidului și a cerut ca Liviu Dragnea să facă un pas în spate, să fie discutată.

”Nemulţumiţi sunt. Şi eu sunt nemulţumit şi îmi doresc mult mai mult pentru România şi pentru români. E clar că în cadrul guvernului sunt ministere care funcţionează mai greu, iar aici probabil dna premier va veni cu o măsură de remaniere. E foarte adevărat că am avut o mică scădere, mai ales din cauza erodării şi neimplementării tuturor măsurilor la timp şi asta vine din guvern, nu din partid”, a declarat Niculae Bădălău.

Remanierea guvernamentală este și ea pusă pe agendă. Deși premierul Viorica Dăncilă a spus că nu se va pune problema, urmând să se facă o evaluare a miniștrilor, în urma discuțiilor informale dintre Liviu Dragnea și tabăra Tudose, ar urma să se pună problema schimbării unor miniștri din cabinetul Dăncilă.

„Pot spune ca sunt grupuri de lucru interministeriale care lucrează de mult prea mult timp ca să dea soluţii care sunt evidente şi poate ar trebui să nu se mai facă că lucrează, ci să lucreze pentru a se da solutiile constructive. Aceasta intrebare trebuie să o discutaţi cu premierul”, a spus Gabriela Firea, înainte de şedinţa CEx PSD.

Rândurile nemulțumiților s-au extins în ultima perioada. Pe lângă fostul premier Mihai Tudose și Niculae Bădălău, s-au alăturat taberei antidragnea și un fost apropiat al său, vicepremierul Paul Stănescu, dar și primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Aceștia sunt nemulțumiți de modul în care sunt luate deciziile în partid, modul în care a fost tratată problema mitingului din 10 august, dar și modul în care sunt alocate fondurile către teritoriu, după cum au precizat surse din PSD, pentru Libertatea.

 

Close
Închide
  Close