TVR și Radioul Public vor avea noi șefi, după ce camerele reunite ale Senatului și Radioului au respins rapoartele de activitate ale celor două instituții, ceea ce înseamnă automat demiterea Doinei Gradea și a lui Georgică Severin, numiți în fruntea celor două instituții pe vremea guvernării PSD.
UPDATE, ora 22.40. Parlamentul a decis, marţi, numirea Ramonei Săseanu în funcţia de director general interimar al Societăţii Române de Televiziune. Ramona Săseanu, propusă de PNL, a obţinut 240 voturi pentru şi 135 împotrivă. Ceilalţi candidaţi au fost respinşi, potrivit Agerpres.
Astfel, Adrian Ţântă, propus de AUR, a întrunit 131 voturi pentru şi 244 împotrivă, în timp ce Monica Ghiurco a obţinut patru voturi pentru şi 371 împotrivă. Votul a fost secret cu buletine.
UPDATE, ora 22.25. Liviu Popescu a fost numit director general interimar al Societăţii Române de Radiodifuziune, scrie Agerpres.
La votul în Parlament, Liviu Popescu, propus de USR PLUS, a obţinut 237 voturi pentru şi 134 împotrivă. Candidatura lui Nicolae Voiculeţ, din partea AUR, a fost respinsă, obţinând 134 voturi pentru şi 237 împotrivă. Votul a fost secret cu buletine.
Conducerile interimare, împărțite în Coaliție
PNL și USR-PLUS și-au împărțit cele două funcțiii publice și urmează să propună Parlamentului pe Ramona Săseanu pentru interimatul la șefia TVR (propunerea PNL) și Liviu Popescu la SRTV (propunerea USR-PLUS).
Ramona Săseanu este o ziaristă de la TVR Craiova care a difuzat în 2015 un interviu de promovare cu o vrăjitoare.
Liviu Popescu a lucrat în mai multe redacții. Este fost redactor-șef al știrilor TVR, fost editor la Prima TV și Realitatea TV și fost producător al secției române a BBC World Service.
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a precizat că respingerea rapoartelor atrage demiterea de drept a Consiliilor de administraţie ale celor două instituții.
„Ca urmare, Consiliul de administraţie al televiziunii publice a fost demis. Parlamentul numeşte un preşedinte interimar cu un mandat bine definit pe o perioadă de 6 luni. Respingerea raportului anual de activitate atrage demiterea de drept a consiliului de administratie al SRR. Având în vedere acest lucru, consiliul de administratie al SRR a fost demis. Potrivit aceleiaşi legi, la propunerea comisiilor parlamentare de specialitate, în cazul demiterii consiliului de administraţie şi inexistenţei unui director general, Parlamentul numeşte un director general interimar al SRR cu un mandat bine definit ce nu poate depăşi 6 luni”, a explicat Anca Dragu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro