„Dezvoltatorii occidentali de vaccinuri sunt batjocoriți pe față în media ruse controlate de stat, în mai multe limbi, ceea ce, în unele cazuri, a dus la afirmații absurde, conform cărora vaccinurile ar transforma oamenii în maimuțe”, a scris Borell pe blog.
El a mai spus că asemenea relatări „sunt îndreptate înspre țări unde Rusia vrea să-și vândă propriul vaccin Sputnik V”, fără să dea însă exemple în acest sens.
De partea cealaltă, Moscova susține că Sputnik V este vizat de o campanie de dezinformare susținută din străinătate.
Moscova nu are replică
Reuters a cerut un punct de vedere referitor la afirmațiile lui Borell, însă Fondul rus de investiții directe (RDIF), cel care este responsabil cu marketingul vaccinului în străinătate, nu a răspuns solicitării.
Nici Ministerul Sănătății și Roskomnadzor – autoritatea rusă de reglementare în media şi comunicaţii – nu au răspuns solicitării.
Sursa citată notează însă reacția autorităților ruse atunci când AstraZeneca a întrerupt testele clinice în septembrie din cauză că unui participant i s-a făcut rău din motive necunoscute. Cu acea ocazie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a declarat jurnaliștilor că Sputnik V este un vaccin mai fiabil, întrucât se bazează pe un adenovirus descoperit în oameni, în timp ce candidatul britanic este un „vaccin pentru maimuțe”.
Rusia a trimis săptămâna trecută primul lot de vaccinuri împotriva Covid în Argentina, în baza unui contract pentru 10 milioane de doze. De asemenea, a semnat contracte cu mai multe state din Asia și America Latină. Vaccinul rusesc costă sub 20 de dolari, în acest preț fiind incluse două doze, mai arată sursa citată.