Potrivit Prefecturii, municipiul Sibiu a ajuns azi la o rată de infectare de 11,84 de cazuri la mia de locuitori, în ultimele 14 zile. Astăzi, orașul a raportat

Decizia a fost luată în ședința de vineri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, la care au participat și șeful DSU Raed Arafat și viceprimarul Raluca Turcan.

„Măsura de carantinare începe de luni, pentru două săptămâni”, a anunțat Arafat, la finalul ședinței Comitetului.

Cei care vor să iasă din casă în perioada carantinării vor avea nevoie de declarație pe propria răspundere. Sunt permise deplasările din motive profesionale, pentru asistență medicală urgentă sau pentru cumpărarea de alimente.

Pe toată durata carantinării, magazinele se vor închide la ora 20.00, iar terasele rămân și ele închise.

În fiecare weekend, cu excepția celui 14-15 noiembrie, se vor închide mall-urile și toate magazinele, cu excepția celor care vând produse esențiale, precum farmaciile, piețele agroalimentare, magazinele alimentare și magazinele pentru animale.

De asemenea, persoanele cu vârsta peste 65 de ani pot ieși din casă doar în intervalul 10.00 – 13.00.

„La sfârșitul celor două săptămâni vom face o nouă evaluare și vom veni cu noi comunicate. Rugămintea noastră către populație este colaborarea și înțelegerea necesității acestor măsuri, pentru a limita răspândirea virusului, a scădea incidența și a reduce impactul major care există pe sistemul sanitar”, a mai spus șeful DSU.

Arafat: „Lipsa comunicării a contribuit la această situație”

Întrebat cum s-a putut ajunge la o rată de infectare atât de mare în Sibiu, șeful DSU a vorbit despre nerespectarea regulilor, dar și despre lipsa comunicării între instituțiile locale.

„În municipiul Sibiu, cu rata de incidență atât de mare, nu mai vorbim de focar, vorbim de transmitere comunitară intensă. La asta se poate ajunge de la nerespectarea regulilor – nu trebuie să fie toată populația, o parte dacă nu respectă – , dacă se relaxează prea mult, dacă ascultă mesajele care spun că nu se întâmplă nimic, nepurtarea măștii”, a spus Arafat.

Cu siguranță că și lipsa comunicării a contribuit la această situație. Ar fi trebuit să stea să rezolve problemele între ei, să fie rezolvate lucrurile urgent. Asta cred că a lipsit.

Raed Arafat, șeful DSU:

Județul Sibiu se află pe primul loc la nivel național în ceea ce privește rata de infectare cu coronavirus, care a ajuns vineri la 7,78/1.000 de locuitori. Municipiul Sibiu are o rată de infectare de peste 11 la mia de locuitori.

Autoritățile vorbesc de o săptămână despre carantinarea orașului Sibiu și a împrejurimilor, din cauza ratei de infectare.

„Da, am ajuns la o rată de infectare la care cred că sunt necesare aceste măsuri. Carantinarea se impune, și nu cred că doar în cazul Sibiului, ci și al Cisnădiei, Șelimbărului și tot ce înseamnă împrejurimile municipiului, unde rata de infectare este mare. Este momentul să se ia o astfel de măsură”, spunea Mircea Crețu, prefectul Sibiului, miercuri, pentru Ora de Sibiu.

Presiune foarte mare pe paturile de la ATI din Sibiu

Județul Sibiu a depășit astăzi 9.500 de cazuri de coronavirus, conform datelor Grupului de Comunicare Strategică.

Între timp, la Spitalul de Urgenţă Sibiu au fost ocupate toate cele 177 de paturi alocate pacienţilor cu COVID, inclusiv cele 52 din containerele montate în urmă cu o lună. Situația este dramatică și la Secția de Terapie Intensivă.

„La ATI avem 12 paturi. De cel puțin două luni, toate paturile sunt ocupate. Dacă este un deces, deja este pe listă cine să intre pe ATI. Este o presiune foarte mare pe paturile de la Terapie Intensivă. În cazurile disperate, am cerut să mai trimitem prin țară pacienți, pentru că și restul județelor au paturile de la ATI ocupate”, a declarat Liliana Coldea, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu pentru Libertatea.

Un subprefect demis, prefectul în izolare

Ședința de vineri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a fost condusă de șeful DSU Raed Arafat și subprefectul Sibiului Sanda Ligia Muntean, în condițiile în care prefectul Mircea Crețu se află în izolare.

Cel care a condus, în lipsa sa, ședințele Comitetului a fost subprefectul Rareș Macrea. Guvernul a decis însă demiterea lui Macrea, în ședința de joi seara, cu mai puțin de 24 de ore înainte de discuția pe tema carantinării Sibiului.

Citeşte şi:

Șeful de la Filantropia dă vina pe COVID pentru dezinfectanții umflați de 5 ori: “Am fost nevoiți în primul val să cumpărăm la suprapreț”

VIDEO | Rectorul UMF București, despre propunerea lui Arafat ca studenții la Medicină să facă voluntariat în spitalele COVID: „S-ar putea să ajungem la 2.500 – 3.000 de studenți”

Record zilnic de decese și de infectări cu COVID-19 la nivel mondial

Reacția extrem de dură a Anamariei Prodan după ce Gigi Becali a fentat-o și a râs de ea
PARTENERI - GSP.RO
Reacția extrem de dură a Anamariei Prodan după ce Gigi Becali a fentat-o și a râs de ea
Zodia Taur – perioada, caracteristici, personalitate, compatibilitate
HOROSCOP
Zodia Taur – perioada, caracteristici, personalitate, compatibilitate
Viața în țara cu cel mai strict lockdown. Oamenii nu au voie nici să meargă la magazin
Știrileprotv.ro
Viața în țara cu cel mai strict lockdown. Oamenii nu au voie nici să meargă la magazin
Şocul pe care l-a avut o călugăriţă când i-a cerut lui Gigi Becali să facă o donaţie: ”Nici apă nu mi-a dat”
Telekomsport
Şocul pe care l-a avut o călugăriţă când i-a cerut lui Gigi Becali să facă o donaţie: ”Nici apă nu mi-a dat”
Cum sunt ajutați tinerii ieșiți din sistemul instituționalizat să-și construiască propria viață (Publicitate)
PUBLICITATE
Cum sunt ajutați tinerii ieșiți din sistemul instituționalizat să-și construiască propria viață (Publicitate)