MENIU CAUTĂ

Singurul centru de urgență pentru victimele violenței domestice a anunțat că se închide din lipsa finanțării. Primăria Capitalei spune însă că de fapt a expirat acordul

Distribuie

Singurul centru de găzduire a victimelor violenței domestice deschis non-stop în București a transmis că urmează să se închidă din cauza lipsei finanțării. În replică, Primăria Capitalei susține că nu a oprit finanțarea acestuia, ci doar a expirat un acord care a fost încheiat pe durată determinată, respectiv septembrie 2018-februarie 2019.

Asociația Anais a anunțat pe pagina sa de Facebook că Centrul de găzduire în regim de urgență destinat victimelor violenței domestice – Casa INVICTA se va închide începând cu 1 Mai 2019, după ce Primăria Capitalei nu a mai finanțat proiectul.

Casa INVICTA a fost un centru pilot înființat în august 2017 în cadrul unui parteneriat public privat tripartit, Asociația ANAIS ca furnizor de servicii, Agenția Naționala pentru Egalitate de Șanse Între Femei și Bărbați instituție care a pus la dispoziție spațiul necesar și utilitățile necesare funcționării și Primăria Municipiului București prin Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București instituție care a asigurat finanțarea.

”De la înființare și până în prezent Primăria Municipiului București a acordat o finanțare pentru funcționarea acestuia pentru o perioadă de 12 luni și pentru încă o perioadă de 6 luni, continuitatea activității fiind asigurată cu sprijinul AVON România, Fundației Sensiblu și a altor donații individuale.

În prezent Casa INVICTA a rămas fără o finanțare durabilă și sustenabilă astfel că începând cu 1 Mai 2019 activitatea centrului va înceta, singurul centru de găzduire pentru victimele violenței domestice cu program de funcționare 24h/24h. Primăria Municipiului București nu va mai acorda finanțare pentru continuare activității astfel că în lipsa unei finanțări sigure pentru o perioadă de timp centrul nu mai poate continua activitatea”, transmit reprezentanții ANAIS pe Facebook.

În replică, Primăria Capitalei a transmis că „Finanțarea activităților derulate de către ONG-uri se poate face atât din fonduri publice cât și private, cu mențiunea că serviciul social pentru care se solicită finanțare trebuie să dețină licență de funcționare. Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Asociația Anais deține pentru «Centrul de primire în regim de urgenţa destinat victimelor violenţei domestice – Casă INVICTA», Licență de funcționare provizorie emisă în dată de 23.03.2018, pentru un an. Având în vedere cele enunțate anterior, în lipsa unei licențe de funcționare, valabile, autoritatea publică locală nu poate finanța activitatea niciunui O.N.G”.

Primăria continuă spunând că nu poate asigura finanțarea continuă a activităților organizațiilor neguvernamentale și nici să finanțeze toate activitățile derulate de Asociația Anais, ci doar proiectele implementate în comun cu Primăria Municipiului București, prin Direcția Generală a Muncipiului București.


Citește și: Turul secund al alegerilor prezidențiale din Ucraina. Petro Poroșenko și Volodimir Zelenski se luptă pentru mandatul de președinte


 

Comentarii