Stanca a executat două treimi din pedeapsa de 7 ani și dou[ luni de închisoare la care fusese condamnat în luna mai 2022, alături de fostul primar general din București.
Cuprins:
Proces suprapus cu cel al lui Oprescu
Tribunalul București a rămas în pronunțare pentru vineri, 9 mai 2025, pe contestația procurorilor împotriva hotărârii Judecătoriei Sectorului 5 din 25 martie 2025 prin care Cristian Stanca a fost liberat anticipat.
Cererea lui Cristian Stanca se suprapune peste cel mai recent demers al lui Sorin Oprescu din justiție, care a depus și el pe rolul Curții de Apel București o contestație în anulare. Procesul are termen pe 15 mai 2025.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/05/sorin-oprescu-primarul-municipiului-bucuresti-a-fost-retinut-de-procurorii-dna-in-noaptea-de-sambata-spre-duminica-6-septembrie-2015-pentru-luare-de-mita-hepta2131769-1024x685.jpg)
Cristian Stanca a fost condamnat alături de Sorin Oprescu, pe 13 mai 2022, la 7 ani și dou[ luni de pușcărie pentru constituire de grup infracțional organizat în variantă agravantă și complicitate la luare de mită.
Deși pedeapsa la termen urma să expire pe 13 martie 2028, omul de încredere al lui Sorin Oprescu poate fi liberat mai devreme, deoarece, spune judecătorul, acesta a lucrat la popota pentru cadre a Penitenciarului Rahova și a participat la „activități de difuzare a culturii”.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_3bac02b01d2c480bfed44300dd7d45de.jpg)
Porecla lui Stanca se explică prin faptul că „se arunca” oriunde îl trimitea Sorin Oprescu. Fostul edil general îl striga „Grenadă” pe holurile Primăriei, fapt care le dădea emoții celor din dispozitivul pe securitate al Primăriei, până se prindeau că e vorba de șofer.
Omul de încredere al lui Sorin Oprescu a fost răsplătit pentru devotamentul lui, fiind promovat din funcția de șofer – printr-o serie de concursuri aranjate – în poziția de „inspector de specialitate” la Administrația Cimitirelor.
Acolo s-a remarcat în 2014, în cadrul unei ședințe a Comandamentului pentru situații de urgență, ocazie cu care a raportat bucuros că – în timp ce Bucureștiul era sub nămeți – aleile dintre morminte au fost curățate.
Alături de Bogdan Popa și Florin Șupeală, Cristian Stanca strângea sume de bani cu titlu de mită de la afaceriști, își păstra ceva pentru el, însă „partea mulțumitoare” ajungea la Sorin Oprescu.
Avocat: „A lucrat în mod neîntrerupt la popotă cadre”
Libertatea a consultat Hotărârea 734/2025 din 25 martie 2025 pronunțată de Judecătoria Sectorului 5 București, pentru a vedea cum l-a convins Cristian Stanca pe judecător să-i admită cererea de liberare condiționată.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_5333e22ad60deee976b5935e978faa17.jpg)
În fața instanței de fond, avocatul lui Cristian Stanca a arătat că acesta din urmă a executat fracția de 2/3 din pedeapsă pentru a deveni propozabil pentru liberarea condiționată, iar în timpul detenției a avut un comportament exemplar:
- „Arată că această conduită a persoanei condamnate poate fi analizată de la momentul T zero (n.r. – al condamnării definitive), de la care acesta s-a predat singur și a început executarea pedepsei, și continuând cu analiza efectiv[ în penitenciar, atât din perspectiva programelor de reeducare și reinserție socială, respectiv conduita pe care a avut-o în mediul lucrativ, acesta lucrând în mod neîntrerupt pe toată perioada executării pedepsei.
- Trebuie să se observe, așa cum rezultă și în punctul de vedere al persoanelor din penitenciar care au analizat și monitorizat îndeaproape, situația petentului. Precizează că persoana condamnată s-a evidențiat în mod deosebit, în sensul în care a avut 13 recompense, nu a fost niciodată sancționată.
- Acest lucru este de neglijat, pentru că trebuie să se analizeze inclusiv locul de muncă pe care acesta l-a avut și la care s-a evidențiat în mod deosebit, menţionând apărătorul că petentul a lucrat în mod neîntrerupt la popotă cadre, loc de muncă ce presupune interacțiune destul de activă și destul de responsabilă, atât cu cadrele, dar și cu persoanele din afara penitenciarului, indiferent că ne raportăm la persoane cu funcții de conducere, respectiv alte persoane care dețin factori de decizie în ceea ce privește viața penitenciară.
- Sub aspectul programelor educative, participarea nu a fost una formală, ci, dimpotrivă, a fost una activă, acesta implicându-se atât în programele de reeducare și reinserție sociale, care sunt de natură a atrage inevitabil credite pentru evidenţiere, dar a participat la foarte multe programe educative care nu atrag aceste credite, ci reprezintă elemente suplimentare pentru oferirea unor premise obiective, în sensul în care acesta, evident, regretă fapta pentru care a fost condamnat și în momentul de față demonstrează că se poate reinsera social și există premise de succes în acest fel”, se arată în documentul citat.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_8e378c09536dbd477bd758e8e7511e3e.webp)
Pe de altă parte, procurorul de ședință a considerat că solicitarea de liberare condiționată a lui Cristian Stanca este prematură, „atât ca formulare, cât și ca eventuală admitere”.
Judecătoria Sectorului 5: „S-a îndreptat şi poate fi reintegrat”
Judecătorul fondului a reținut în motivarea prin care i-a admis lui Cristian Stanca cererea de liberare condiționată că acesta a stat suficient timp în pușcărie:
- „Executarea acestei pedepse a început la data de 13.05.2022 şi urmează să expire in termen la data de 13.03.2028. S-a mai reţinut că pentru a deveni propozabil în vederea liberării condiţionate, condamnatul trebuie să execute fracția de 2/3, respectiv 1.745 de zile (din care, în cazul în care muncește 436 de zile considerate ca executate pe baza muncii prestate şi 1.309 zile executate efectiv), (…) deţinutul având total zile câştigate şi executate de 1.746 de zile.
- Comisia, în unanimitate, a apreciat că deţinutul poate fi liberat condiţionat, fiind îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, reţinându-se, în esenţă, faptul că petentul a avut pe parcursul executării pedepsei un comportament corespunzător, fiind recompensat şi câştigând zile prin prestarea activităţilor lucrative.
- În raport de actele şi lucrările dosarului, instanţa constată că sunt îndeplinite condițiile prevăzute de art. 100 NCP pentru a se dispune liberarea condiţionată a petentului condamnat.
- Instanţa reţine că în perioada executării pedepsei condamnatul a avut un comportament conform regulilor de deținere, a participat la activităţi socio-educative, a fost recompensat de 13 ori, majoritatea cu permisiunea de ieşire din penitenciar.
- De asemenea, instanţa constată că petentul (Stanca Cristian – n.r) a participat la activităţi lucrative, (…) la activităţi de difuzare a culturii (respectiv dezbateri, prelegeri, emisiuni locale radio-TV, redactare reviste, activităţi în comunitate), toate acestea fiind de natură a întări convingerea instanţei că petentul s-a îndreptat şi poate fi reintegrat.
- Prin urmare, ţinând seama celor arătate anterior, instanţa constată că nu există niciun element negativ ce poate conduce la concluzia că reeducarea şi îndreptarea petentului nu ar fi posibile şi fără executarea în penitenciar a restului de pedeapsă.
- Totodată, având în vedere perioada din pedeapsa efectiv executată, comportamentul petentului pe perioada executării pedepsei, instanţa constată că perioada din pedeapsa executată de condamnat este suficientă pentru reeducarea sa, scopul pedepsei fiind atins”, se arată în Hotărârea nr. 734/2025.
Rolul lui Cristian Stanca în „suveica șpăgilor” lui Sorin Oprescu
Pe data de 13 mai 2022, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Cristian Stanca la 7 ani și două luni de închisoare, instanța reținând în esență următoarele:
- „Pe de-o parte, inculpatul Stanca Cristian trebuia să întărească convingerea martorilor denunțători că majoritatea sumelor de bani date de aceștia cu titlu de mită, lato sensu, ajung la persoane dintr-un eșalon superior al grupului, când, de fapt, după cum s-a arătat, inculpații Popa și Stanca rețineau pentru ei o parte importantă din sumele de bani pe care le-au individualizat ca fiind destinate altor persoane.
- Pe de altă parte, dată fiind relația mai apropiată cu inculpatul Oprescu Sorin-Mircea, trebuia să se asigure că și acestuia îi va reveni o parte mulțumitoare din mită (oricum, nu mai mult decât le revenea lui și inculpatului Popa), în condițiile în care a acceptat desfășurarea acestei activități infracționale în cadrul unei instituții din subordinea sa și a sprijinit-o prin modalitatea în care și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu”, se arată în Hotărârea nr. 575/2022.
Tot atunci, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Sorin Oprescu la 10 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.
Alți inculpați condamnați:
- Popa Bogdan Cornel – 11 ani și 6 luni
- Constantinescu Mircea Octavian – 6 ani și 10 luni
- Șupeală Florin – 4 ani
- Albu Romeo – 6 ani
- Niță Ion – 7 ani și 10 luni
- Bengalici Claudiu – 6 ani și 6 luni
- Petroi-Avasiloae Ruxandra-Mihaela – 2 ani și 10 luni cu suspendare.
Cornel Popa și Romeo Albu s-au predat în Italia, la aproximativ o lună după ce au primit condamnarea.
Este vorba de dosarul în care Sorin Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.
Iniţial, Tribunalul Bucureşti (instanţa de fond) l-a condamnat pe Oprescu, în mai 2019, la 5 ani şi 4 luni de închisoare, pedeapsă dublată, după ce judecătorii au aplicat forma agravantă a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.
Sorin Oprescu a fost prins în Grecia și arestat în vederea extrădării. Într-un final, instanța elenă a decis să îl elibereze pe cauțiune și nici nu l-a mai predat.
Foto: click.ro
Subiecte matematică BAC 2025 – ce le-a picat elevilor la matematică. Vezi și subiectele la istorie date la Bacalaureat 2025!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_a9712e5f5707778ad385c6e169d8427d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_cfe0506d433f19ecf8de96511c03e1d7.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_021fcfa20ad6ecebe4c6aa97c05b5aaa.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_88b1eded7340b834a0ea74a16c75f584.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_ba4b21c18ddf02ce45f6fa0812b583bf.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_3e46e74d912e8a40ea16ff15cc678049.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_ce6d9336df89fd985661f02e1ef7a0c1.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_5815d6f14ad460570b4208079d63f727.jpeg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_11b25f2887e8f7dab7f2b8a97dbfa243.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_c98b3bc992d65dd4d15c90e39c893347.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_cc7bdecf4b1aa6c43ef342a2d4ed061f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_25813ab29e876c848e499561b00f42be.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_a45b56d000f1da476ef034a403e2f8f8.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/115_e98c120dbbb9d18dfc1ca5a29dae9eca.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_18d1924e4027458d8b4443b8cff72ddb.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_d086f4e21048a17a7b09851194f95631.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_76b632283b8c773bf5ef7b192719145d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_ddc24bc190f93fbf74c38faca7d689c7.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/254_45ee847682fe9c4bf3347affa55ad300.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_1de85c5354319ec3226268b5fb4ce925.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/255_80ee88287d68d705b5c114e18c769885.jpg)
Mihai111 12.05.2025, 11:14
Foarte tare, ca la noi! Șoferul face pușcărie dar Oprescu e liber și savurează libertatea la plajă… Votați psd, votați “stabilitatea”.
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.