Potrivit studiului, majoritatea românilor sunt de acord cu vaccinarea, procentul celor care refuză vaccinul și vaccinarea fiind foarte mic. ”Există însă un segment de populație semnificativ care nu este pe deplin convins de principiile vaccinării, ezitant, acest segment fiind probabil cel mai vulnerabil la eventuale mesaje antivaccinare”, transmite INSCOP.

Sondajul a fost realizat la comanda Societății Naționale de Medicina Familiei, în colaborare cu Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (Universitatea din București) și Societatea Română de Microbiologie.

Rezultatele arată 62,7% dintre respondenți sunt de acord cu ideea vaccinării obligatorii în cazul copiilor, iar 81.1% dintre cei chestionați sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară. De asemenea, puțin peste jumătate dintre români sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile.

În ceea ce privește vaccinarea antigripală, aproximativ 80% dintre cei chestionați nu s-au vaccinat anul trecut sau anul acesta împotriva gripei sezoniere.

Utilitatea vaccinării

Dintre respondenți, 39.7% au fost de acord cu afirmația ”Am încredere în informațiile pe care le primesc despre vaccinuri”, iar 46.4% nu știu ce să spună despre această afirmație.

Femeile și locuitorii din Banat, Crișana, Maramureș sunt mai încrezătorii în informațiile primite despre vaccinare decât celelalte categorii.

Peste jumătate dintre respondenți (54.1%) sunt de acord cu afirmația ”Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare sunt grave și pun în pericol viața”, 32.2% sunt nici în acord, nici în dezacord, în timp ce 7.4% sunt în dezacord.

De asemenea, puțin sub 50% (49.1%) sunt de părere că vaccinarea este cea mai sigură modalitate de a ne apăra faţă de unele boli, în timp ce 10,5% nu sunt de acord cu acest lucru și 36.1% nu au o părere în acest sens.

La afirmația ”Copilul meu poate fi expus bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare”, 45.5% dintre respondenți au fost de acord, aproape 30% sunt nici în acord, nici în dezacord cu afirmația și 8% sunt în dezacord.

Un procent de 20,8%dintre cei intervievați consideră că singurul motiv pentru vaccinarea copilului este accesul la creșă, grădiniță sau școală, în timp ce 32.5% sunt nici în acord, nici în dezacord, în timp ce 30.1% își exprimă dezacordul față de afirmația dată. În cazul acestei afirmații, procentul celor care nu știu sau nu răspund este destul de ridicat, respectiv 16.6%.

Întrebați dacă beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, doar 54.9% dintre respondenți sunt de acord, în timp ce 28.7% consideră că vaccinarea este o problemă complicată şi trebuie evaluată de la caz la caz, 10.3% că riscurile sunt mai mari decât beneficiile vaccinării și alți 6% nu știu sau nu răspund.

Din studiu rezultă că femeile, persoanele cu vârsta cuprinsă între 35-49 de ani, cu educație medie, care au copii sub 18 ani și rezidenții din rural și cei din Banat, Crisana și Maramureș consideră într-o măsură mai ridicată decât celelalte categorii că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile.

Totuși, 89% dintre respondenți sunt de părere că accesul la vaccinare ar trebui să fie gratuit, 7% că ar trebui să fie parțial gratuit (compensat) și 1% cu plată.

Vaccinarea antigripală

În cazul vaccinării împotriva gripei, doar 19.5% dintre cei intervievați s-au vaccinat anul trecut sau anul acesta și alți aproape 80% răspund negativ.

Autorii studiului spun că aceste răspunsuri explică, printre altele, proporțiile epidemiei de gripă de la sfârșitul acestei ierni.

Femeile, vârstnicii, persoanele cu studii medii și superioare, rezidenții din mediul urban și locuitorii din Transilvania, Muntenia, Oltenia și Dobrogea s-au vaccinat mai mult decât celelalte categorii.

Dintre persoanele care s-au vaccinat antigripal, 42.1% cred ca e bine sa te vaccinezi împotriva gripei, 39.7% declară că s-au vaccinat în trecut și vaccinul a fost eficient, 15.7% au obiceiul să se vaccineze în sezonul de toamnă/iarnă și 2.2% indică alt motiv.

Dintre cei care nu s-au vaccinat, 31.3% declară că s-au imunizat altfel, 16% că nu au avut timp, 15.3% că le-a fost teamă, 12.3% consideră că vaccinarea nu este eficienta, 9.9% nu sunt de acord cu vaccinarea și 6.2% nu au găsit vaccinul.

Bărbații, respondenții cu studii primare și locuitorii din Bucovina și Moldova declară că nu sunt de acord cu vaccinare mai mult decât celelalte categorii. Invoca teama de vaccinare mai mult femeile și persoanele cu studii superioare.

Întrebați de obligativitatea vaccinării antigripale în școli, 62.7% au răspuns afirmativ, în timp ce 24.4% și-au exprimat deazacordul.

Din studiu rezultă că 81.1% dintre cei chestionați cred că vaccinarea copiilor este necesară și doar 8.1% aleg varianta contrară. 10.8% nu știu sau nu răspund.

Aproximativ două treimi dintre respondenți declară că și-au vaccinat copiii (sau, după caz, nepoții) conform Programului național de Vaccinare și doar 4.3% precizează că nu au făcut acest lucru. Un procent de 27.7% dintre respondenți au spus că nu au copii sau nepoți.

Cercetarea sociologică relevă o atitudine ambivalentă neclara a unei părți a populației față de vaccinuri și vaccinare, ceea ce reflectă faptul că percepțiile raționale asupra acestui subiect sunt viciate semnificativ de o serie de mituri care alimentează neîncrederea și impun necesitatea unor campanii solide de informare și educare, mai ales a celei tinere, cu privire la rolul pozitiv al vaccinării asupra sănătă‚ii publice. Majoritatea românilor sunt de acord cu vaccinarea, procentul concetățenilor noștri care refuză vaccinul și vaccinarea fiind foarte mic. Există însă un segment de populație semnificativ care nu este pe deplin convins de principiile vaccinării, acest segment fiind probabil cel mai vulnerabil la eventuale mesaje antivaccinare„, sunt de părere sociologii Inscop Research.

Sondajul de opinie la nivel național a fost realizat de INSCOP Research în perioada 21 ianuarie–11 februarie 2019 pe 2115 de persoane și este reprezentativ pentru populația României.

Vezi aici tot studiul.


Citește și: Când oamenii au curajul și vorbesc cu presa: 32 de persoane condamnate definitiv pentru corupție, peste 10 milioane de euro recuperați, nicio sursă n-a pățit nimic!


 

       
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
PARTENERI - GSP.RO
FOTO S-a iubit cu Adrian Cristea și a fost căsătorită cu un alt mare fotbalist, iar acum arată cu totul diferit!
BOMBĂ! Ce relație a existat între Nuțu Cămătaru și Monica Gabor: ‘Mi-a adus-o mie primul și...’
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce relație a existat între Nuțu Cămătaru și Monica Gabor: ‘Mi-a adus-o mie primul și...’
„Ai vrut să pleci și ai plecat”. Cristina, o farmacistă din Botoşani s-a sinucis la doar trei luni de la nuntă. Tânăra de 30 de ani a lăsat o scrisoare de adio
Observatornews.ro
„Ai vrut să pleci și ai plecat”. Cristina, o farmacistă din Botoşani s-a sinucis la doar trei luni de la nuntă. Tânăra de 30 de ani a lăsat o scrisoare de adio
Horoscop 8 decembrie 2021. Gemenii sunt deja înclinați spre lipsă de concentrare, ce duce la consecințe neplăcute
HOROSCOP
Horoscop 8 decembrie 2021. Gemenii sunt deja înclinați spre lipsă de concentrare, ce duce la consecințe neplăcute
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Știrileprotv.ro
Motivul pentru care bătrânul din Vaslui și-a omorât soția și fiul cu securea este absolut cutremurător. Unde se ducea când a făcut accident
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă