87% spun că au redus consumul de energie acasă și 83% consumul de apă, iar 8 din 10 au limitat utilizarea produselor din plastic și tacâmuri de unică folosință. De asemenea, 9 din 10 români au recunoscut că au aruncat deșeuri doar în zonele destinate acestora și că au colectat selectiv în propria gospodărie.
60% dintre români au început să folosească mașina la comun
Trei sferturi dintre români spun că și-au modificat și stilul de viață și că au utilizat modalități de transport prietenoase cu mediul, au mers mai mult pe jos, cu bicicleta, au folosit transportul în comun sau autoturisme electrice, potrivit IRES.
Tot pentru economie, dar și pentru mediu, 60% susțin că au început să folosească mașina împreună cu alte persoane – carpooling, iar 20% și-au cumpărat o mașină mai prietenoasă cu mediul – hibrid sau electrică.
10% dintre români și-au instalat un echipament de energie regenerabilă, cum ar fi turbinele de vânt sau panourile solare.
Studiul IRES cu privire la schimbările climatice este realizat din doi în doi ani, începând din 2019, și dat publicității pe 22 aprilie, de Ziua Pământului.
Alte rezultate ale sondajului:
- Patru din 10 respondenți asociază conceptul de încălzire globală cu ideea de „creștere a temperaturilor”;
- 76% dintre intervievați consideră că încălzirea globală este o problemă foarte serioasă;
- Aproape trei sferturi dintre respondenți cred despre România că este poluată;
- Tăierea arborilor și alături de numărul mare de autovehicule existente în țară sunt identificați de către participanții la acest studiu ca fiind principalii factori care contribuie la fenomenul încălzirii globale, așa cum este acesta resimțit în România;
- 44% dintre intervievați spun că au participat cel puțin o dată la o campanie de ecologizare, iar 42% la împăduriri pe bază de voluntariat;
- Prețul ridicat este principala barieră cu privire la achiziția unui autoturism electric;
- 88% dintre participanții la studiu spun că au, în locuințele lor, becuri LED, 31% au termostat programabil, iar 9% dețin panouri solare;
- 75% dintre participanți spun că au identificat schimbările climatice în jurului lor: schimbări la nivelul anotimpurilor (30%), temperaturi mai ridicate (20%), schimbările bruște ale vremii/temperaturii (20%);
Studiul a fost realizat între 27 martie și 4 aprilie anul acesta, pe peste 1.000 de români, un eșantion reprezentativ pentru România și are o eroare maximă de plus minus 3%.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
seaman651 • 22.04.2023, 13:38
Imi place ca toti cei care vor sa schimbe ceva "in bine" vin cu tot felul de idei care costa mai m ult pentru acelasi produs finit. Unul singur nu vine cu solutii de reducere a costurilor. Cam cum fac operatorii de telefonie mobila: vine aniversarea contractului si se reped sa-ti ofere mai mult, dar mai scump, unul singur nu vine sa spuna "ai avut, sa zicem, 25 GB de date si ai folosit doar 5 GB, hai sa-ti reduc din costuri". Toti vin si spun "ai avut 25 GB, iti ofer nelimitat, chiar daca tu ai nevoie doar de 5". Toti "do gooders" astia vin cu cifre pentru reducerea emisiilor, pentru tot felul de ciudatenii, dar nu-si pune niciunul intrebarea de unde vor avea oamenii banii sa plateasca mai mult? Nu ma refere la cei cu pensii speciale, prostii care voteaza imediat imbecilitati de genul asta, ca doar nu-i afecteaza pe ei nici macar dupa ce ies la pensie.