UPDATE 17:30: Condamnat la 7 ani și două luni de închisoare, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, a fost ridicat de poliţişti şi dus la penitenciar, informează un comunicat al Poliției Române.

Stanca a fost condamnat pentru constituire a unui grup infracţional organizat, în variantă agravată, şi complicitate la dare şi luare de mită, în acelaşi dosar în fostul lui şef, Sorin Oprescu, a primit 10 ani şi 8 luni închisoare pentru fapte de corupţie.

De asemenea, Poliţia Română a anunţat că a mai ridicat alţi doi condamnaţi din dosarul lui Oprescu: Mircea Octavian Constantinescu (fost director al Direcţiei economice din Primăria Generală) – 6 ani şi 10 luni, precum şi un alt un alt bărbat care are o pedeapsă de 4 ani.

UPDATE 17:00: Tot astăzi, 13 mai, în aceeași cauză, au fost puse în aplicare alte 3 mandate privind condamnarea la pedeapsa cu închisoarea de 7 ani și 2 luni, 6 ani și 10 luni și, respectiv, 4 ani, potrivit unui comunicat transmis de Poliția Română. Este vorba de Cristian Stanca (zis „Grenadă”, fostul şofer al primarului Capitalei), Mircea Constantinescu (fost director al Direcției Economice din Primăria Capitalei) și Florin Şupeală (zis „Sfântu”, fost director la CCPBPB).

INTERVIU. România și hidrogenul verde: cât este de sustenabil și când îl vom folosi pentru transport și încălzire? „Nu ar trebui să crească factura”
Recomandări
INTERVIU. România și hidrogenul verde: cât este de sustenabil și când îl vom folosi pentru transport și încălzire? „Nu ar trebui să crească factura”

UPDATE 16:30: Alte două persoane condamnate în dosarul Oprescu au fost date în urmărire generală. Este vorba de Bogdan Cornel Popa și Romeo Albu.

Bogdan Popa, 56 de ani, fost director la Centrul de Cultură „Palatele Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului” (CCPBPB), și, ulterior, al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, a primit cea mai mare pedeapsă în acest dosar. El a fost condamnat la 11 ani și 6 luni pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat în varianta agravat”, a transmis Poliția Română.

Sorin Oprescu, dat în urmărire generală. Ar fi fugit din țară înainte de condamnarea definitivă la 10 ani și 8 luni de închisoare
Bogdan Popa, dat în urmărire generală de Poliția Română

Romeo Albu, zis „Romică”, 43 de ani, a fost condamnat la 6 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, în forma agravantă, complicitate la dare de mită și complicitate la spălarea banilor în formă continuată”, se arată în comunicatul Poliției Române, secțiunea „Persoane Urmărite”.

MApN anunță că a găsit „elemente ale unei posibile drone”, în Insula Mare a Brăilei. Imaginile surprinse de localnici | VIDEO
Recomandări
MApN anunță că a găsit „elemente ale unei posibile drone”, în Insula Mare a Brăilei. Imaginile surprinse de localnici | VIDEO

El a fost dat în urmărire generală de Poliția Română nefiind găsit la domiciliu (Mogoșoaia, județul Ilfov), după ce a fost emis mandatul de executare e pedepsei.

Sorin Oprescu, dat în urmărire generală. Ar fi fugit din țară înainte de condamnarea definitivă la 10 ani și 8 luni de închisoare
Albu Romeo, dat în urmărire generală de Poliția Română

UPDATE 15.00: Sorin Oprescu a fost dat în urmărire generală, după ce nu a fost găsit acasă de polițiști. Potrivit unor surse Libertatea, acesta a plecat în Austria, cu partenera sa de viață, Adriana Nica, fost manager al Spitalului Universitar.

Sorin Oprescu, dat în urmărire generală. Ar fi fugit din țară înainte de condamnarea definitivă la 10 ani și 8 luni de închisoare
Sorin Oprescu, dat în urmărire generală de Poliția Română

UPDATE 13.00: Polițiștii nu l-au găsit acasă pe Sorin Oprescu. Potrivit unor surse Libertatea, acesta ar fi plecat din țară.

UPDATE 12.25: Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani și 8 luni de închisoare, dublu față de pedeapsa primită în primă instanță. În plus, instanța a decis și confiscarea extinsă a sumelor de 102.000 lei și 9.400 de euro, precum și a mai multor case și terenuri deținute de fostul primar general Sorin Oprescu în București (zona Herăstrău) și Ciolpani (Ilfov).

Cum încearcă avocații lui Mario Iorgulescu să-l scape de pedeapsa la 13 ani de închisoare. „Suferă de leziuni cerebrale din copilărie”
Recomandări
Cum încearcă avocații lui Mario Iorgulescu să-l scape de pedeapsa la 13 ani de închisoare. „Suferă de leziuni cerebrale din copilărie”

Toate pedepsele din dosar:

  • Sorin Oprescu (fost primar al Capitalei) – 10 ani și 8 luni de închisoare
  • Bogdan Popa (fost director al CCPBPB şi, ulterior, al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane) – 11 ani și 6 luni închisoare
  • Cristian Stanca (zis „Grenadă”, fostul şofer al primarului Capitalei) – 7 ani și 2 luni închisoare
  • Mircea Constantinescu (fost director al Direcției Economice din Primăria Capitalei) – 6 ani și 10 luni închisoare
  • Ruxandra Petroi Avasiloae (fost director general la CCPBPB) – 2 ani şi 10 luni cu suspendare
  • Florin Şupeală (zis „Sfântu”, fost director la CCPBPB) – 4 ani de închisoare
  • Romeo Albu (zis „Romică”) – 6 ani de închisoare
  • Ion Niţă (zis „Ochelaristu”) – 7 ani şi 10 luni de închisoare
  • Claudiu Bengalici (zis „Ben”) – 6 ani şi 6 luni de închisoare

***

Sorin Oprescu a fost prins în flagrant delict și arestat în noaptea de 6 septembrie 2015, pe când se afla la al doilea mandat de primar al Capitalei. DNA l-a acuzat de luare de mită, de spălare de bani, de abuz în serviciu şi de constituire a unui grup infracțional organizat din care, spun procurorii, mai făceau parte şi alte persoane cu funcţii de conducere din Primăria Capitalei.

Dosarul a ajuns în instanţă în noiembrie 2015, iar de atunci, procesul fostului edil a fost singurul care s-a mişcat mult mai lent decât traficul din Bucureşti.

Apelul se judecă din iulie 2019

În primăvara anului trecut, judecătorii Daniela Panioglu şi Valentin Mihai, cărora le fusese repartizat dosarul, au anunţat că nu pot ajunge la un consens asupra verdictului, iar magistratul Claudia Jderu li s-a alăturat, formându-se astfel un complet de divergenţă.

Una dintre neînțelegerile dintre cei doi judecători era legată de infracţiunea de abuz în serviciu reţinută în sarcina lui Sorin Oprescu, a precizat preşedinta completului, Daniela Panioglu, la termenul din 27 mai 2021.

Au fost administrate noi probe, iar cercetarea judecătorească s-a încheiat la 14 octombrie 2021. La ultimul termen al procesului, procurorul de şedinţă al DNA a cerut, potrivit G4media.ro, ca pedeapsa pe care o va primi Sorin Oprescu să fie orientată spre limita maximă, de 15 ani de detenţie, „ţinând cont că inculpatul este acuzat de fapte grave de corupţie, a fost primar general, senator şi candidat la Preşedinţia României”.

În ultimul său cuvânt, Sorin Oprescu a susţinut că este nevinovat şi a solicitat instanţei achitarea.

105 zile de când instanţa deliberează

Verdictul final urma să fie pronunţat pe 16 decembrie 2021, dar în acea zi, Curtea de Apel Bucureşti a anunţat că dosarul trebuie să se întoarcă în sala de judecată, pentru a se pune în discuţie, din oficiu, schimbarea încadrării juridice a unora dintre acuzații. 

La începutul acestui an, judecătorii au decis că Oprescu va fi judecat pentru constituire de grup infracţional organizat, în varianta agravată a infracţiunii, iar pe 28 ianuarie, procesul s-a încheiat și instanţa a rămas în pronunţare. Anunţarea verdictului a fost amânată până acum de două ori. 

Codul de Procedură Penală prevede că „pronunțarea hotărârii nu poate avea loc mai târziu de 120 de zile de la închiderea dezbaterilor”. În dosarul fostului primar al Capitalei au trecut deja 105 zile.

DNA: „Oprescu lua 10% din mita pentru contracte”

Procurorii DNA îl acuză pe Sorin Oprescu că a aderat la un grup infracţional organizat care, în perioada 2013 – 2015, a înfiinţat în administraţia locală a municipiului Bucureşti un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituţiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită, sub formă de mită, o parte din profitul brut realizat. 

Printre contractele din bani publici condiţionate de primirea mitei erau şi lucrări efectuate în mai multe cimitire din Bucureşti (modernizare rețele de apă şi canalizare, reparaţii alei etc). Conform rechizitoriului DNA, Sorin Oprescu primea 10% din mită.

Fostul primar al Capitalei a fost arestat preventiv în noaptea de 6 septembrie 2015, la ora 0.33, după ce, potrivit DNA, a încasat 25.000 de euro, parte din mita ce fusese primită pentru atribuirea unui contract de lucrări la Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului (CCPBPB). Banii erau în punga pentru cadouri pe care Bogdan Popa, director al ACCU, i-a dus-o lui Oprescu, la vila din Ciolpani.

Devenit denunţător la DNA, Popa avea în acea seară tehnică de interceptare pe el, iar bacnotele din mită erau marcate. „Imediat după remiterea banilor, spunându-i-se «25 de la MOGOŞOAIA», reacţia inculpatului (Oprescu) a fost aceea de a spune «Da, da, da! Mulţam!»”, se arată în Încheierea din 30.09.2015 a judecătorului de drepturi şi libertăţi, prin care a fost prelungită arestarea lui Sorin Oprescu. După două luni, el a fost plasat în arest la domiciliu. 

Oprescu a spus că nu se regăseşte în rechizitoriul DNA

În dosar au mai fost puşi sub acuzare patru directori din Primăria Capitalei, şoferul lui Oprescu şi trei administratori de firme. În 2016, cinci dintre inculpaţi şi-au recunoscut vinovăţia şi au cerut să fie judecaţi prin procedura simplificată, care reduce cu o treime limitele pedepselor.

3 ani şi jumătate a durat procesul la Tribunalul Bucureşti. „Sorin Oprescu a contestat în totalitate comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, cu menţiunea expresă că «nu se regăseşte în argumentaţia actului de sesizare a instanţei»”, se arată în motivarea Tribunalului Bucureşti.

Condamnările în primă instanță

La 13 mai 2019, judecătoarea Iosefina Pârvu a pronunţat prima decizie din acest dosar:

● Sorin Oprescu (fost primar al Capitalei) – 5 ani şi 4 luni de închisoare cu executare. Instanţa a dispus confiscarea celor 25.000 de euro, dar şi a sumei de 695.871 de lei, „exces de cheltuieli, peste cuantumul veniturilor realizate/declarate” de fostul primar al Capitalei în perioada 2013 – septembrie 2015;

● Bogdan Popa (fost director al CCPBPB şi, ulterior, al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane) – 13 ani şi 4 luni de închisoare;

● Cristian Stanca (zis „Grenadă”, fostul şofer al primarului Capitalei) – 7 ani şi 8 luni de închisoare;

● Mircea Constantinescu (fost director al Direcției Economice din Primăria Capitalei) – 3 ani şi 4 luni de închisoare;

● Ruxandra Petroi Avasiloae (fost director general la CCPBPB) – 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare;

● Florin Şupeală (zis „Sfântu”, fost director la CCPBPB) – 4 ani de închisoare.

● Romeo Albu (zis „Romică”) – 4 ani şi 11 luni de închisoare;

● Ion Niţă (zis „Ochelaristu”) – 4 ani şi 4 luni de închisoare;

● Claudiu Bengalici (zis „Ben”) – 4 ani şi 4 luni de închisoare.

foto: Hepta

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Actorul din Las Fierbinți care a slăbit 10 kilograme de la plâns. A ajuns la psiholog
FANATIK.RO
Actorul din Las Fierbinți care a slăbit 10 kilograme de la plâns. A ajuns la psiholog
Tulburător ce i-a spus Mirel tatălui său, care l-a vizitat în arest. I-a vorbit despre victima lui, Andreea: "de fată..." Gestul imediat al bărbatului
Viva.ro
Tulburător ce i-a spus Mirel tatălui său, care l-a vizitat în arest. I-a vorbit despre victima lui, Andreea: "de fată..." Gestul imediat al bărbatului
Poftiți la conacul Adelei Popescu, e aproape gata! «Tadaaam! Eu efectiv mor de plăcere. Foarte mulțumită». Poze noi de la moșie
Libertateapentrufemei.ro
Poftiți la conacul Adelei Popescu, e aproape gata! «Tadaaam! Eu efectiv mor de plăcere. Foarte mulțumită». Poze noi de la moșie
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
GSP.RO
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
Documentarul de pe Netflix despre misterele aurului din Transilvania. Ce comori sunt ascunse în România
FANATIK.RO
Documentarul de pe Netflix despre misterele aurului din Transilvania. Ce comori sunt ascunse în România
A omorât un om în urmă cu 26 de ani și spera că va rămâne nepedepsit. Nu se aștepta la o asemenea trădare, după atâția ani
Știrileprotv.ro
A omorât un om în urmă cu 26 de ani și spera că va rămâne nepedepsit. Nu se aștepta la o asemenea trădare, după atâția ani
Adela Popescu, primele imagini din casa de la Șușani. Vedeta își construiește o căsuță de vacanță ca-n povești la Vâlcea! Foto
Unica.ro
Adela Popescu, primele imagini din casa de la Șușani. Vedeta își construiește o căsuță de vacanță ca-n povești la Vâlcea! Foto
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
"A început şi pe aici să dea. Treaba groasă cu ruşii ăştia". Localnicii din Frecăţei, speriaţi de drona prăbuşită la 7 km de Brăila
Observatornews.ro
"A început şi pe aici să dea. Treaba groasă cu ruşii ăştia". Localnicii din Frecăţei, speriaţi de drona prăbuşită la 7 km de Brăila
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii au nevoie de o foarte bună organizare, în care interesele lor să fie pe primul loc, dar nu interesele imediate
HOROSCOP
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii au nevoie de o foarte bună organizare, în care interesele lor să fie pe primul loc, dar nu interesele imediate
RECOMANDĂRI