De Răzvan Mihalașcu,

Jurnalista scrie că o anchetă care prezintă „profilul, evoluţia, conexiunile de-a lungul carierei lui Costin Mihalache”, a dispărut de pe site-ul PS News la scurt timp după publicare.

Mihalache este actualul șef al Cancelariei premierului, o instituție pe care Emil Boc a desființat-o pe când era premier deoarece considera cancelaria ca fiind un guvern paralel în care se luau de fapt deciziile. Având rang de ministru, Costin Mihalache (51 de ani) susține că doar intermediază propunerile care ajung pe masa premierului.

Ancheta jurnalistică despre Costin Mihalache, cu titlul „Premierul paralel ales de Viorica Dăncilă”, a fost publicată miercuri, 12 iunie, de portalul de știri PS News, însă avea să dispară două zile mai târziu. Sorina Matei susține că a recuperat-o din memoria cache a motorului de căutare Google și a republicat-o, cu acordul autorului, pe blogul ei.

În februarie 2014, Costin Mihalache a participat alături de Iulian Vlad, ultimul şef al Departamentului Securităţii Statului (Securitatea comunistă), George Maior, pe atunci, director SRI, Florian Coldea, pe atunci, prim adjunct SRI, Teodor Meleşcanu, pe atunci, director SIE, Victor Ponta, premier în exerciţiu și preşedinte PSD, şi Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Valeriu Zgonea, miniştrii de atunci Constantin Niţă şi Dan Şova, şi politicienii Neculai Onţanu, Viorel Hrebenciuc, plus o serie de oameni de afaceri români şi chinezi, parlamentari şi oficiali chinezi, la a doua ediţie a Galei Casei Româno-Chineză, celebrată la Hotelul Athenee Palace Hilton din Bucureşti.

Reacția lui CTP, după ce Iohannis a anunțat că nu participă la o dezbatere cu Dăncilă
Recomandări

Reacția lui CTP, după ce Iohannis a anunțat că nu participă la o dezbatere cu Dăncilă

La acea vreme, Costin Mihalache lucra la Cancelaria premierului Victor Ponta, fiind co-preşedinte al Comitetului Consultativ România- China şi în Consiliul de Conducere al Casei Româno-Chineze.

Pe 3 Februarie 2013, la începutul precedentului An Nou chinezesc, tot la hotel Athenee Palace Hilton a avut loc prima ediție a Galei Casei Româno-Chineze. Evenimentul a fost sponsorizat de Niro Investment Group şi de omul de afaceri, Nicolae Dumitru.

La gală au participat atunci Elena Udrea, lider PDL, deputat şi candidat la şefia PDL şi soţul său de la acea vreme, omul de afaceri Dorin Cocoş, cei mai apropiaţi şi influenţi oameni de lângă preşedintele în exerciţiu al României din 2014, Traian Băsescu, precizează jurnalista Sorina Matei, pe blogul ei.

Scandal la ședința CEx al PSD! Viorica Dăncilă a ieșit plângând din sală
Recomandări

Scandal la ședința CEx al PSD! Viorica Dăncilă a ieșit plângând din sală

Costin Mihalache era pe atunci consilier de stat la Cancelaria premierului Victor Ponta şi membru în Consiliul de Conducere al Casei Româno Chineze. El a stat la una dintre cele două mese principale alături de Elena Udrea, Viorel Hrebenciuc, Neculai Onţanu, Valeriu Zgonea, Dorel Onaca şi oficiali chinezi. În 2013, Victor Ponta, premier, a transmis un mesaj video Galei Casei Româno- Chineze iar premiul şi diploma pentru Victor Ponta a fost ridicate de Costin Mihalache, conform sursei citate.

Cine este Costin Mihalache, șeful Cancelariei premierului Viorica Dăncilă. „Nu sunt premierul din umbră”

În vârstă de 51 de ani, Costin Mihalache se recomandă în propriul CV că are „excelentă experienţă de conducere în diverse activităţi/ domenii diplomatice şi de informaţii” şi posedă un permis de port armă, a urmat cursuri de limbă şi literatură chineză la Universitatea de Limbă şi Cultură Chineză din Beijing. Înainte de Revoluţie, el a lucrat la Întreprinderea de Comerţ Exterior Romtrans, a fost consilier pe Relaţii Externe şi Protocol al MApN şi a fost prim colaborator şi consul până în 2008 al Ambasadei României la Beijing, în cadrul MAE. Consilier al lui Victor Ponta, după ce a devenit preşedinte Pro România, este fostul prim adjunct al Serviciului de Informaţii Externe, generalul Silviu Predoiu.

De ce NU vrea Klaus Iohannis dezbatere cu Viorica Dăncilă. Explicațiile președintelui
Recomandări

De ce NU vrea Klaus Iohannis dezbatere cu Viorica Dăncilă. Explicațiile președintelui

Printr-o ordonanță de Guvern emisă în 27 februarie, Costin Mihalache a fost umit șef al Cancelariei Prim-ministrului, o instituție desființată de o parte dintre premieri pentru că o vedeau ca pe un „guvern paralel”, așa cum declara Emil Boc în 2009.

„Nu, nu sunt premierul din umbră, nu sunt niciun pion al Chinei în guvern, nu sunt omul nimănui. Eu nu iau decizii, nu pot lua nicio decizie, doamna premier ia toate deciziile”, a precizat Costin Mihalache, conform sursei citate.

Înainte de a deveni noul șef al Cancelariei premierului, Costin Mihalache a precizat că era consilier de stat în aparatul guvernamental.

„Când am fost numit la CFR, în februarie, am vorbit mai mult cu ea în birou și i-am spus că pierde foarte mult timp cu dosare lipsite de importanță, cu acte și că rolul unui premier nu este hârțogăraia”, susține Mihalache.

Având rang de ministru, Costin Mihalache este, conform organigramei, cel mai important om din Palatul Victoria, atunci când Viorica Dăncilă este plecată.

Mihalache a negat, însă, acest lucru, precizând că este responsabil de agenda premierului „de comunicare și de protocol”.

„Asta este rolul Cancelariei, să primească toate invitațiile, propunerile care sunt trimise premierului. Când este vorba de o problemă legislativă, să cheme toate părțile să să se ajungă la o soluție care să fie propusă premierului. Am chemat de curând sindicatele din învățământ, sănătate și i-am rugat să găsească o soluție”, a explicat Mihalache, fâcând referire la activitatea sa.

Costin Mihalache a recunoscut că toate inițiativele sunt prezentate Vioricăi Dăncilă, după ce Cancelaria argumentează pro sau contra unei propuneri. El afirmă că deciziile sunt „doar la doamna premier”.

Citește articolul integral pe sorinamatei.ro.


Citește și:

Nota 3! Profesoara Daniela Pârjol povestește cum doi copii săraci din Vrancea “au primit la finalul anului 3, exact nota care trebuia ca să rămână repetenți, pentru ca școala să fie sigură ca va crește la anul numărul de clase, norma și banii”!

VIDEO Giovanni Becali și cafelele de 100 lei » „Recent s-a întâmplat. A îmbătrânit, dar tot stilul ăla bagabonțesc îl are”
GSP.RO

VIDEO Giovanni Becali și cafelele de 100 lei » „Recent s-a întâmplat. A îmbătrânit, dar tot stilul ăla bagabonțesc îl are”

Horoscop 13 noiembrie 2019. Risc de neînțelegeri pentru Tauri
HOROSCOP

Horoscop 13 noiembrie 2019. Risc de neînțelegeri pentru Tauri