- Creșterea numărului de cazuri grave de COVID-19 în România a adus în discuție redeschidere spitalului mobil de la Lețcani, unde, înainte de închiderea din ianuarie pentru a remedia problemele tehnice, erau funcționale 18 paturi de terapie intensivă din totalul de 48 posibile;
- Deși Raed Arafat și Vlad Voiculescu au vorbit despre o redeschidere a unității medicale ce pare iminentă, sursele Libertatea spun că deficiențele identificate în spital sunt departe de a fi remediate: în saloanele cu climatizarea pornită este în continuare mai frig decât afară;
- Nevoia de paturi de terapie intensivă este mare la nivel național, unde miercuri, 17 martie, au fost raportate doar 21 de paturi libere în întreaga țară, dar și pentru Iași, unde săptămâna trecută au fost zile cu toate locurile ocupate;
- Libertatea a obținut raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății, pe care Consiliul Județean Iași l-a prezentat în februarie, dar a refuzat să-l pună la dispoziția presei: sunt zeci de nereguli identificate, unele structurale, fără repararea cărora este imposibilă redeschiderea spitalului.
- Jurnalistul ieșean Ionel Iloae a prezentat miercuri imagini din spital în care plouă în interior.
În momentul de față, spitalul mobil de la Lețcani este închis din luna ianuarie. Deși trebuia să fie igienizat și redeschis, acesta a rămas închis până astăzi. Conducerea Spitalului de Boli Infecțioase din Iași a descoperit că erau saloane în care, în nopțile cu ger, erau temperaturi negative și în interior, deși climatizarea funcționa.
Sursele ziarului spun că Asociația EURONEST, formată din Consiliile Județene din Moldova, care a plătit 13 milioane de euro pe spitalul mobil, a solicitat intervenția producătorului și că de aproximativ două săptămâni se lucrează la remedierea unor probleme. Dar situația e departe de a fi finalizată pentru ca unitatea medicală să fie operaționalizată.
Directorul DSP Iași, Vasile Cepoi, spune că spitalul s-ar putea redeschide doar dacă se îndeplinesc unele condiții, dar că EURONEST nu a furnizat dovezi că ar fi fost remediate.
„Așteptăm ca EURONEST să ne trimită documentația să vedem cum stau lucrurile și împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență să decidem dacă se îndeplinesc condițiile de deschidere fără riscuri a secției respective. Proprietarul spitalului spune că nu sunt probleme pe asigurarea cu energie electrică, dar vrem dovezi în acest sens, nu le-a prezentat”, a declarat Vasile Cepoi.
Unele probleme au fost deja prezentate de ziar după ce am intrat în posesia unui raport realizat de ISU Iași. Acesta arăta că o tragedie era posibilă în orice moment: în saloanele de Terapie Intensivă erau utilizate prelungitoare fără grad de protecție, au fost descoperite improvizații la instalația electrică, iar ușile de intrare în pavilioane se pot bloca în timpul unei evacuări de urgență.
Încă de la deschiderea spitalului lipseau documente esențiale
Pe 8 februarie, conducerea Consiliului Județean Iași a prezentat un raport al Corpului de Control al Ministerului Sănătății cu privire la deficiențele identificate la spitalul mobil de la Lețcani, fără a pune însă documentul la dispoziția presei. O lună mai târziu, Libertatea a reușit să facă rost de acesta de la minister. Consultându-l, o bună parte dintre problemele invocate public de conducerea spitalului și a CJ Iași se confirmă, ba mai mult – spitalul nu se poate redeschide atâta timp cât aceste deficiențe nu sunt rezolvate.
Probleme identificate de Corpul de Control pornesc încă din primele zile de la deschiderea din octombrie 2020 a spitalului mobil. Se constată faptul că procesul-verbal de predare-primire nu a fost semnat de toți membrii din comisia desemnată de Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, care a luat în comodat unitatea modulară, fiindcă lipseau documente și spațiile de depozitare erau nesecurizate.
Din documentele puse la dispoziție, comisia mixtă de control a constat faptul că: au fost întocmite multiple liste de inventar cu bunurile primite, în fapt, realizându-se doar o preluare cantitativă, nu se regăsesc manualele de utilizare și service, ci doar anumite certificate/declarații de conformitate, certificate de garanție numai în limba engleză, nu există un proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor și nu au fost predate listele cu modulele / containerele de la locația din Lețcani
Raport Corpul de Control al Ministerului Sănătății
Comisia care a fost la Iași constată faptul că managerul spitalului a solicitat de mai multe ori obținerea documentelor și remediere deficiențelor, dar Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, proprietarul spitalului, nu le-a pus la dispoziția nimănui.
Probleme cu energia electrică, instalația de oxigen și alimentarea cu apă
În raport se consemnează că activitatea în octombrie a spitalului a început deja cu mai multe deficiențe, deși obținuse o autorizație sanitară de funcționare de la DSP Iași. Spre exemplu, se consemnează faptul că:
- transformatorul electric de joasă tensiune nu asigură o putere instalată suficientă funcționării la capacitate a tuturor echipamentelor şi dispozitivelor electrice;
- conductele de alimentare cu apă şi de evacuare nu sunt izolate termic, existând riscul de îngheț imediat ce temperatura scade sub 0 grade;
- apele pluviale nu sunt colectate, acestea evacuându-se pe pavimentul spitalului, cu risc de îngheț la temperaturi negative;
- tunelurile de trecere dintre module nu sunt izolate termic şi nici etanșe, favorizându-se pătrunderea precipitațiilor;
- apar frecvente probleme la sistemul de climatizare din saloane;
- când este solicitat un volum crescut de oxigen pe instalaţia de producere a acestuia scade fracția de oxigen la ventilatoarele de terapie intensivă.
Cu toate aceste probleme, spitalul s-a luptat în primele și singurele luni de funcționare, după cum a relatat Libertatea în mai multe rânduri, și nu toate au fost rezolvate. A fost achiziționat un stocator suplimentar de oxigen pentru asigurarea unei presiuni constante pentru toate paturile de Terapie Intensivă, au fost izolate termic în mare parte conductele cu apă și trecerile de la un container la altul.
Probleme de tensiune care au dus la o climatizare proastă în saloanele spitalului nu au fost remediate nici până în prezent, deși în ianuarie spitalul a fost închis tocmai din aceste cauze. Ba mai mult, sursele Libertatea explică faptul că în urmă cu două săptămâni o amplă echipă a furnizorului, din Turcia, a venit la Iași pentru a încerca această remediere, precum și a gestiona alte probleme.
La inaugurare, stațiile de oxigen nu făceau față dacă toate paturile de ATI erau funcționale
Corpul de Control a fost la Iași în a doua parte a lunii octombrie, la scurt timp după deschiderea acestuia. Acesta au făcut o constatare îngrijorătoare cu privire la capacitatea furnizării de oxigen de către stațiile cu care a venit echipat spitalul modular, până la instalarea stocatorului de oxigen: exista riscul să nu poată face față.
În raport se citează o evaluare făcută de o firmă specializată care spune că dacă toate cele 48 de ventilatoare pentru paturile de terapie intensivă ar fi fost puse în funcțiune simultan rezulta un consum de oxigen mult prea mare.
„Stațiile actuale de producere a oxigenului, fiind subdimensionate, nu vor putea face faţă, fapt ce va duce la o scădere dramatică a debitului, presiunii şi implicit a purității. S-a realizat un calcul pentru dimensionarea staţiei de producere a oxigenului care a fost adus la cunoştinţa unităţii sanitare”, se menționează în raport.
Instrucțiuni doar în limba turcă
În evaluare s-au identificat 31 de tipuri de dispozitive medicale, dar doar pentru o parte au fost prezentate certificate și declarații de conformitate. Pentru stația de oxigen existau certificate de conformitate doar pentru unele dintre subansambluri, în timp ce pentru alte dispozitive medicale au fost prezentate capturi de ecran ale unor fișiere electronice despre care s-a susținut că sunt manuale de utilizare și certificate de garanție.
„Nu se cunoaște conținutul real al acestor fișiere”, au spus cei din Corpul de Control, care au menționat și că o parte dintre dispozitivele medicale au indicații și instrucțiuni de utilizare doar în limba turcă.
Parte a dispozitivelor medicale verificate nu poartă pe etichetă marcajul european de conformitate, nu dispun de etichetă în conformitate cu normele legale în vigoare și în consecință nu poartă marcajul european de conformitate CЄ și nici nu se poate preciza tipul, seria și producătorul lor. Pictogramele comenzilor de pe panoul de acționare ale paturilor medicale din secția ATI induc în eroare utilizatorul, ele fiind inversate. Dispozitivele fără marcaj de conformitate nu pot fi utilizate pe piața UE/România
Dispozitive medicale fabricate în 2014, noi în 2020
Membrii Corpului de Control au identificat dispozitive medicale fabricate în anii 2014, 2015, 2017 și 2018, despre care au spus că există posibilitatea ca ele să se fi depreciat înainte de livrarea lor în 2020 către spitalul din Iași.
Raportul consemnează 24 de puncte cu nereguli despre respectarea condițiilor igienico-sanitare în cadrul unității medicale. Printre acestea se numără și faptul că nu se respectă numărul maximum de paturi admis într-un salon, în acestea din urmă nu sunt chiuvete, necesare pentru asigurarea apei curente, rece și caldă, laboratorul de analize medicale nu era funcțional, nu erau amenajate boxe pentru colectarea deșeurilor rezultate din activitatea medicală, nu se efectuau operațiuni de dezinfecție prin nebulizare.
Trei autorizații de funcționare, toate emise ilegal
Raportul susține faptul că Direcția de Sănătate Publică din Iași a emis trei autorizații sanitare de funcționare a spitalului mobil „în mod ilegal”. Prima e 18 septembrie, a doua trei zile mai târziu, pe 21 septembrie și a treia pe 12 octombrie. În raport se consemnează faptul că inclusiv anularea primelor ASF-uri de către ultimul a fost făcută în mod ilegal, în timp ce ultimele două documente aveau același număr de înregistrare.
„Se constată un management defectuos al directorului executiv ce periclitează întreaga activitate a DSP Iaşi şi care a condus la autorizarea unui spital, fără a fi respectate toate normele prevăzute în actele normative incidente, cu repercusiuni asupra pacienților şi a personalului medico–sanitar”, se concluzionează în raport.
foto: Ionel Iloae/Agerpres/Inquam Photos
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro