Mergi direct la conținut »
Statele Unite amenință China cu repercusiuni în legătură cu militarizarea Mării Chinei de Sud
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Statele Unite amenință China cu repercusiuni în legătură cu militarizarea Mării Chinei de Sud

Statele Unite amenință China cu repercusiuni în legătură cu militarizarea Mării Chinei de Sud

Statele Unite amenință China cu repercusiuni în legătură cu militarizarea Mării Chinei de Sud. Casa Albă a avertizat China că este la curent cu militarizarea Mării Chinei de Sud și că se preocupă de această situație, scrie presa internațională citată de Agerpres.

„Suntem la curent cu militarizarea Mării Chinei de Sud de către China. Am discutat despre preocupările noastre pe această temă direct cu chinezii şi vor fi consecinţe pe termen scurt şi pe termen lung”, a declarat purtătoarea de cuvânt a executivului american, Sarah Sanders.

Aceasta nu a precizat despre ce consecinţe este vorba.

China a instalat rachete în Marea Chinei de Sud într-o zonă revendicată și de Taiwan și Vietnam. Potrivit unor surse din cadrul serviciilor de informații americane, rachetele au fost instalate în ultima lună în trei avanposturi construite anul trecut.

Aceasta este prima desfăşurare de rachete chineze în insulele Spratly, care sunt revendicate şi de Taiwan şi Vietnam. Rachetele au fost instalate în ultimele 30 zile pe trei recife unde China a construit adăposturi anul trecut.

China nu a vorbit public despre această operațiune şi susţine că echipamentele militare din insulele Spratly sunt exclusiv defensive.

Sisteme similiare de rachete chineze sunt deja amplasate pe insula Woody, ceva mai la nord.

Recent s-a aflat că regimul de la Beijing a instalat sisteme de bruiaj în Marea Chinei de Sud, arată oficialii americani. Regiunea este una dintre zonele geopolitice fierbinți ale Asiei, prinsă în multiple dispute teritoriale.

Washingtonul şi alte ţări occidentale au insistat asupra faptului că diferendele din această vastă regiune maritimă trebuie să fie rezolvate în mod legal şi că libertate de navigare trebuie respectată.


Citește și: Șapte țări în 6 ani, de dragul cercetării. Românul care face propulsoarele spațiale în Singapore: „Nu am fost un copil excepțional, dar am muncit mult”


 

Close
Închide
  Close