• Directorii din Primărie i-au asigurat pe consilierii locali că „nu ne costă nimic” aceste containere. Unul dintre consilieri, Honorius Circa, atunci PDL, astăzi PSD, a replicat: „E pe același sistem că nu ne costă nimic sau sunt banii operatorului care tot de la noi ia mai mulți ca să ni-i dea înapoi?!”.

Miercuri, 10 august 2022, primarul Sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiță, a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). 

STENOGRAME Ce s-a spus în ședința în care oamenii lui Negoiță i-au convins pe consilieri să dea contractul de salubritate tot firmei lui Prigoană
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3. Foto: Agerpres

Alături de el vor fi judecați, în dosarul care se va afla pe rolul Curții de Apel București, și alți 6 angajați ai Primăriei Sector 3 din 2013, dar și un auditor al Curții de Conturi și doi oameni din firma de salubritate Rosal.

Prejudiciul calculat este unul imens, 117 milioane de euro, peste jumătate de miliard de lei (578.446.818 lei).

Concret, după cum a notat și Libertatea, procurorii spun că, într-o ședință de Consiliu Local al Primăriei Sector 3, consilierilor locali li s-a promis că se va implementa de către operatorul de salubritate S.C. Rosal Grup S.A. un „sistem de containere îngropate” pe raza Sectorului 3 (un total de 449 containere îngropate).

Cum arăta chilia unde mai multe femei acuză că au fost agresate sexual de Visarion Alexa. „Ticsită cu icoane și fotografii”, apare în reportaje și interviuri
Recomandări
Cum arăta chilia unde mai multe femei acuză că au fost agresate sexual de Visarion Alexa. „Ticsită cu icoane și fotografii”, apare în reportaje și interviuri

În realitate, spun oamenii legii, actul adițional viza și prelungirea nelegală a contractului de salubritate cu încă 10 ani.

„Nu am văzut actul”

La ședința invocată de Direcția Națională Anticorupție, care a avut loc pe 20 noiembrie 2013, au participat și doi dintre cei care astăzi au ajuns inculpați. George-Alexandru Manciu, director executiv al Direcției Utilități Publice din cadrul Primăriei Sector 3, încearcă să-i convingă pe consilierii locali că totul este legal. Prezent a fost și secretarul Marius Mihăiță, și el aflat pe lista DNA.

STENOGRAME Ce s-a spus în ședința în care oamenii lui Negoiță i-au convins pe consilieri să dea contractul de salubritate tot firmei lui Prigoană
George-Alexandru Manciu, director executiv al Direcției Utilități Publice din cadrul Primăriei Sector 3

La punctul 3 pe ordinea de zi s-a prezentat „Proiect de hotărâre privind implementarea sistemului de gestionare integrate a deseurilor municipale pe raza administrativa a Sectorului 3”. Imediat, unul dintre consilierii locali, Honorius Circa, pe atunci PDL, trecut ulterior la Partidul Social Democrat, a menționat că n-a văzut contractul de salubritate, nici actul adițional, precum și sumele și anexele.

Dacă războiul din Ucraina e doar începutul, iar Rusia și China vin după Occident? Conducerea Poloniei se pregătește, a noastră doarme
Recomandări
Dacă războiul din Ucraina e doar începutul, iar Rusia și China vin după Occident? Conducerea Poloniei se pregătește, a noastră doarme

Îi răspunde unul dintre inculpați, directorul Manciu, care le spune: „nu facem altceva decât să materializăm o hotărâre pe care ați adoptat-o”, cea referitoare la cele 449 de containere îngropate de Rosal. 

Stenogramele arată că, în întreaga discuție, Manciu, de meserie avocat, aduce argumente în favoarea semnării actului adițional. Manciu spune că n-are contractul inițial, dar că totul va fi disponibil cu o simplă cerere. Alt director, Mihai Nițu, îl ceartă pe Circa, spunând că, din cauza PDL, contractul cu Rosal a fost majorat cu 61%.

Spre final, discuția deviază. Iar președintele de ședință, Adrian Ionuț Nicolescu, îi grăbește pe consilieri, „sunt președintele acestei ședințe  și în secunda asta nu vreau să ducem discuția mai departe. Nu mai avem niciun cuvânt pentru nimeni, deocamdată, la acest punct suplimentar”.

Proiectul a fost votat cu 18 voturi pentru și 7 împotrivă (Honorius Circa, Mihai Ciudomirov, Adrian Fătu, Alina Niță, Victor Tărtăcuță, Ionuț Dragoiescu, Inocențiu Voinea).

„Contractul inițial este la Primărie”

Iată discuția de pe 20 noiembrie 2013:

Honorius Circa (consilier): Revenim la o problemă mai veche a Sectorului 3 și pe care am mai tot discutat-o. În primul rând, punctul 2 îmi spune se aprobă actul adițional la contractul de salubritate 5066. Nu l-am văzut, știu că nu există, mi s-a spus că și d-voastră ați dori să îl vedeți. Insist să văd și eu contractul respectiv ca să pot să fac un act adițional la el. Adică, mi l-aș dori să îl vad măcar actul adițional atașat la proiect, dacă nu de contract vorbim.  Și acum știu despre ce vorbesc că contracte și acte adiționale cunoaștem. Pe de altă parte, am văzut multele dosare pe care le-a pregătit dl. Director, chiar vreau să văd respectivul contract. Încerc să înțeleg de ce se întâmplă treaba asta ca să înțelegem cu toții. Când vorbim cu definiția operatorului de salubritate vorbim de ROSAL, corect?! Deci ROSAL vine si ne propune altceva decât ne-a făcut până acum și ne mai spune că ni-l dă nouă și noi luăm banii, adică vorbele sunt foarte frumos spuse și înțelegem, știm cum se face, dar aș vrea să fie foarte clar, cel puțin pentru mine, vreau să văd și contractul și actul adițional și sume și anexe, chiar vreau să le vad.

„Analfabetă! Hai, lasă boceala!” Înregistrare audio cu o învățătoare de la Școala 79 din București țipând la elevi
Recomandări
„Analfabetă! Hai, lasă boceala!” Înregistrare audio cu o învățătoare de la Școala 79 din București țipând la elevi
STENOGRAME Ce s-a spus în ședința în care oamenii lui Negoiță i-au convins pe consilieri să dea contractul de salubritate tot firmei lui Prigoană
Honorius Circa, consilier

George Manciu (director): Din momentul în care am văzut că grupul consilierilor PDL a votat împotriva acordării de ajutoare sociale către cetățenii Sectorului 3 mi-am dat seama că o să fie o întrebare și pe punctul meu suplimentar.

Victor Tărtăcuță (consilier local): Vreau să clarificăm pe ce palier discutăm, vreți politică, vă duceți în Piața Universității! Noi întrebăm administrativ.  

George Manciu (director): Logica e următoarea: în momentul de față nu facem altceva decât să materializăm o hotărâre pe care ați adoptat-o în 14.05.2013, Hotărârea 147. Concret, dacă ați văzut acel sistem de containere îngropate, acel sistem îl înmulțim cu 449, vor fi 449 de containere îngropate în Sectorul 3, unic în România, toate pe banii operatorului.

Honorius Circa (consilier): Înțeleg că nu ne costă nimic.
George Manciu (director): Nici măcar un leu.

Honorius Circa (consilier): Scrie treaba asta în actul adițional?  Putem să îl vedem? 
George Manciu (director): Este aici prezentat. Puteți să stați cu mine, vi-l explic pe fiecare în parte.

Honorius Circa (consilier): Dosarele alea multe sunt actul adițional?
George Manciu (director): Toată documentația aferentă proiectului.

Honorius Circa (consilier): Este și contractul inițial?
George Manciu (director): Nu, doar actul aditional. Contractul inițial este în Primărie.

Honorius Circa (consilier): Există? Pot să fac o solicitare oficială să îl văd și eu?
George Manciu (director): La mine faceți o solicitare și vi-l prezint oricând, cu mare drag. Oricând, începând de mâine, nu îl am la mine acum. S-ar putea să îl găsiți și pe site-ul Primăriei Capitalei. Dacă nu, vi-l dau eu mâine.

Honorius Circa (consilier): Mai simplu aici.
Daniel Oprea (consilier): Vreau să știu și eu garanția acestor containere și locul unde vor fi îngropate.

George Manciu (director): Sunt aici, prezentate toate locurile. Dacă vreți, spuneți-mi adresa unde locuiți și s-ar putea să le găsim acolo.
Daniel Oprea (consilier): E o întrebare simplă și găsesc că e normal să îmi răspundeți!

George Manciu (director): Sunt 449 de locații. Dacă vreți și aveți timp vi le detaliez acum pe toate.
Daniel Oprea (consilier): Și garanția unui container?

George Manciu (director): Vorbim de garanția unui container de gunoi? 
Daniel Oprea (consilier): Da. Mi se pare normal să aibă o garanție.

George Manciu (director): Garanția prevăzută de lege, de minim 3 ani de zile. Discutăm despre un bun pe care noi nu plătim nici măcar un leu.
Honorius Circa (consilier): Un comentariu oarecum adițional, apropo că nu ne costă nimic. Dacă ne costă nimic așa cum ne-a costat și faptul că totul este zero pentru oamenii din sector, deși banii vin și au fost luați prin mărirea de taxe, ok, înțeleg. 

E pe același sistem că nu ne costă nimic sau sunt banii operatorului care tot de la noi ia mai mulți ca să ni-i dea înapoi?!

Honorius Circa (consilier):

George Manciu (director): Dacă aveți o problemă cu faptul că cetățenii nu mai plătesc taxa pe gunoi să știți că chestia asta este opțională. Cine vrea să plătească să plătească!
Honorius Circa (consilier): Problema mea este că cetățenii plătesc taxe mai mari ca să nu plătească taxa pe gunoi.

George Manciu (director):Taxele nu sunt stabilite de Sectorul 3.
Honorius Circa (consilier): Cred că sunteți prost informat.

Mihai Nițu (consilier): Domnule consilier Circa, vreau să vă aduc la cunoștință d-voastră, contractul cu ROSAL, în perioada 2008 – 2012 l-ați indexat sau, mă rog, l-ați majorat cu 61%. Deci din cauza asta cetățenii Sectorului 3 plătesc o taxă mai mare la ora actuală. Dar se pare ca d-voastră ați uitat multe lucruri din mandatul precedent.

Victor Tărtăcuță (consilier): D-le consilier, sunteți, ca de obicei, nu foarte prost informat, dar vreți să faceți valuri. De ce nu ați mai adus azi cetățeni care să spună, da, domnule, noi suntem 149 de asociații care vrem să dăm banii pentru termoizolare. Că mi-am adus aminte că i-ați adus că spuneau că nu vor să dea bani. Acum, brusc, vor să dea bani. Haideți să vă spun eu, în perioada 2000-2012, contractul s-a indexat cu 61%. D-voastră, în mai puțin de o lună, l-ați indexat cu alți 66%. Hai să ne uităm în hârtii! 

STENOGRAME Ce s-a spus în ședința în care oamenii lui Negoiță i-au convins pe consilieri să dea contractul de salubritate tot firmei lui Prigoană
Victor Tărtăcuță

Mihai Nițu (consilier): Eu vreau să vă aduc la cunoștintă, d-le consilier Tărtăcuță, că d-voastră, tot în consiliu, ați aprobat să vă împrumutați la BCR  de 60 milioane euro, să faceți o piață la Republica de 10 milioane euro, să faceți un bazin olimpic de înot de vreo 12 milioane euro, să investiți în unitățile de învățământ 25 milioane euro. Deci lucrurile acestea le-ați uitat, d-le consilier!

Victor Tărtăcuță (consilier): Problema este că noi chiar le-am făcut. Spuneți-mi ce ați făcut d-voastră în afara unor ghene de gunoi de 30 mii lei de 10 mp.
Adrian Ionuț Nicolescu (președinte de ședință): D-le consilier, vreau să spun ceva. Sunt președintele acestei ședințe  și, în secunda asta, nu vreau să ducem discuția mai departe. Nu mai avem niciun cuvânt pentru nimeni, deocamdată, la acest punct suplimentar.

Mihai Nițu (consilier): D-le Președinte, vă rog să îmi dați cuvântul. Nu putem să terminăm așa. Vreau să îi spun d-lui Tărtăcuță că noi am făcut 300 de blocuri, le-am reabilitat termic, pe când dânșii au făcut 33. Și acestea au fost gratis, dar dl Tărtăcuță uită.
Adrian Ionuț Nicolescu (președinte de ședință): Supun la vot punctul suplimentar nr. 3. Votați, va rog!

Proiectul a trecut cu 18 voturi „pentru” și 7 „împotrivă”.

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bătaia dintre Anamaria Prodan și Reghe a durat mai mult decât s-a crezut. Filmarea cu camerele de supraveghere, apare și un al patrulea participant la conflict
GSP.RO
Bătaia dintre Anamaria Prodan și Reghe a durat mai mult decât s-a crezut. Filmarea cu camerele de supraveghere, apare și un al patrulea participant la conflict
UMILINŢA FINALĂ pentru Meghan şi Harry! Familia Regală a făcut pasul, s-a terminat! Nici ei nu se aşteptau la un asemenea gest
Playtech.ro
UMILINŢA FINALĂ pentru Meghan şi Harry! Familia Regală a făcut pasul, s-a terminat! Nici ei nu se aşteptau la un asemenea gest
Șoferul Anamariei Prodan rupe tăcerea și spune tot adevărul despre bătaia dintre impresară și Reghecampf: 'Am fost...'
Viva.ro
Șoferul Anamariei Prodan rupe tăcerea și spune tot adevărul despre bătaia dintre impresară și Reghecampf: 'Am fost...'
"Dincolo de ușă nu știi ce se întâmplă". O tânără de 19 ani, tâlhărită și violată în plină zi, într-o sală de jocuri din Brașov
Observatornews.ro
"Dincolo de ușă nu știi ce se întâmplă". O tânără de 19 ani, tâlhărită și violată în plină zi, într-o sală de jocuri din Brașov
Cine va fi selecționerul României după rușinea din Nations League. Burleanu: „Asta e propunerea mea!”
Știrileprotv.ro
Cine va fi selecționerul României după rușinea din Nations League. Burleanu: „Asta e propunerea mea!”
Calendar ortodox octombrie 2022: Patru sărbători cu cruce roşie. Când pică Sfânta Parascheva
FANATIK.RO
Calendar ortodox octombrie 2022: Patru sărbători cu cruce roşie. Când pică Sfânta Parascheva
Ce a păţit iubita lui Vladimir Putin. Şocul pe care l-a avut sâmbătă dimineaţă
Orangesport.ro
Ce a păţit iubita lui Vladimir Putin. Şocul pe care l-a avut sâmbătă dimineaţă
Horoscop 28 septembrie 2022. Vărsătorii se confruntă cu urmările unor gesturi discutabile pe care le-au făcut la un moment dat
HOROSCOP
Horoscop 28 septembrie 2022. Vărsătorii se confruntă cu urmările unor gesturi discutabile pe care le-au făcut la un moment dat
Care este diferența dintre precalificarea creditului ipotecar și preaprobarea?
PUBLICITATE
Care este diferența dintre precalificarea creditului ipotecar și preaprobarea?