10 Iun. 2016 17:42 , de Florin Mitu

Oamenii din Mihăilești au retrăit azi coșmarul din 2004 | «Suntem blestemați!»

Distribuie

Exploziile de azi dimineață au semănat panică în sufletele oamenilor greu încercați din localitatea buzoiană Mihăileşti, după ce un camion încărcat cu peste 300 de butelii a luat foc de la o roată supraîncălzită.

Oamenii din Mihăilești au retrăit azi clipele de coșmar din 2004, când un TIR încărcat cu 20 de tone cu azotat de amoniu a explodat și a luat 18 vieți. Astăzi, localnicii au fost alertați de mai multe explozii și au crezut că istoria se repetă.

Citește și12 ani de la explozia de la Mihăilești | Comemorare pentru cele 18 victime

La doar 200 de metri de locul celei mai mari tragedii rutiere din România, oamenii veniți la fața locului l-au văzut pe șoferul unui camion încercând din răsputeri să stingă focul, ajutat şi de alţi participanți din trafic, dar fără niciun rezultat. Focul s-a extins rapid, iar la un moment dat buteliile au început să explodeze, rând pe rând.

 

'Ne-am speriat teribil când am văzut că focul s-a extins şi au început să cadă buteliile în curţile de la marginea satului. Am văzut cum şoferul a fugit şi toată lumea s-a adăpostit. Putea fi mult mai rău dacă buteliile aprinse ne incendiau şi casele', ne-a spus Marcel Cozma.

localnici

Mihăileștenii se cred acum blestemaţi şi nu se mai simt în siguranță în propriile casei. 'Ăsta nu-i lucru curat cu exploziile la noi în comună. Cine s-a gândit că va mai fi aproape la fel ca atunci când au zburat bucăţi din maşini şi din TIR în urma exploziei. Cred că zona asta e blestemată', a spus Marinela Costache, o bătrână din sat.

Oamenii se gândesc acum dacă nu ar fi bine să se facă şi o slujbă pentru alungarea duhurilor rele. 'Eu unul n-am mai pomenit aşa ceva, ca două explozii aşa de mari să se producă la distanţă aşa de mică una de alta. Cred că cineva ar trebui să facă o slujbă cu mulţi preoţi în zonă',  ne-a declarat Marian Cristea, un alt sătean.

Citește șiUPDATE: Explozii la Mihăilești! Un camion cu butelii a luat foc pe șosea

După lichidarea incendiului, care a durat în jur de 3 ore, locul arăta ca după o catastrofă: mai mult de jumatate din butelii au explodat şi au fost împrăştiate pe asfalt. Peste 50 localnici din 25 case au fost evacuaţi, iar la Primărie s-a dat alarma. Autorităţile au rememorat incidentul de acum 11 ani şi nu au riscat nimic. Drumul European 85 a fost închis, iar zeci de pompieri s-au mobilizat cu cinci autospeciale. La faţa locului au ajuns procurori, criminalişti, dar și autorităţile judeţului.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău a deschis deja un dosar penal pentru distrugere şi neluarea măsurilor legale privind securitatea în muncă. Oamenii legii vor verifica şi legalitatea transportului.

accident mihailesti butelii

Loading...
Comentarii